EMMA-ehdokassarjat 2021


Rock


Arppa - Kinovalon alla

Vuoden puhutuimpiin artistitulokkaisiin lukeutuva Arppa julkaisi albuminsa Kinovalon alla syyskuussa. Albumin ajaton ja elokuvallinen kerronta vetosivat niin suureen yleisöön kuin kriitikoihinkin. Sitä kuvattiin mm. mestariteokseksi, levolliseksi, itsevarmaksi ja timanttiseksi. Albumilta irrotetut singlet Laila, Väistä, Hauki ja Oulu (theme) nousivat kaikki valtakunnalliseen radiosoittoon. Valtavaa livesuosiota nauttivan Arpan keikat ovat olleet suurimmaksi osaksi loppuunmyytyjä, ja vuonna 2022 yhtye on laittamassa entistä kovemman vaihteen silmään keikkojen ja julkaisujen suhteen.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus/Universal Music

Blind Channel – Dark Side / Balboa / We Are No Saints

Oululaislähtöinen vuonna 2013 perustettu Blind Channel teki keväällä 2021 suomalaista viisuhistoriaa sijoittumalla Rotterdamissa järjestetyissä Euroviisuissa kuudenneksi. Yhtyeen Dark Side -jättihitti räjäytti tämän myötä potin koko Euroopan laajuisesti.

Dark Side -biisiä on sittemmin kuunneltu yli 40 miljoonaa kertaa. Se on viihtynyt Suomen Spotifyn TOP50-listalla 36 viikkoa ja virallisella singlelistalla 30 viikkoa, joista 22 viikkoa Top 10:ssä. Kappale oli myös 36 viikkoa virallisella radiolistalla.
Biisi ampaisi yhteensä 18 maan Spotify-listalle. Dark Side oli YouTubessa #1 trendaavin video ja sillä on yli 6 miljoonaa katselukertaa. Kappaleen live-esityksillä puolestaan on yhteensä 16,5 miljoonaa katselukertaa. Voidaan siis puhua Suomen striimatuimmasta kappaleesta vuonna 2021.

Jo ennen varsinaista Euroviisupottia bändi allekirjoitti keväällä kansainvälisen levytyssopimuksen arvostetun raskaan musiikin levy-yhtiön Century Median kanssa ja sai näin ollen maailmanlaajuisen jakelun Dark Sidea seuranneille biiseille kuten Balboa ja We Are No Saints. Koko pitkä albumi julkaistaan keväällä 2022. Yhtye oli kesällä 2021 yksi työllistetyimmistä festivaaliesiintyjistä. Räjähtävistä live-esiintymistään tunnettu kuusikko nähdään yleisön pyynnöstä vielä joulukuussa ikärajattomilla keikoilla ennen ensi vuoden mittavia Euroopan kiertueita.

Levy-yhtiö: Ranka Kustannus, BloodBros Oy & Century Media Records

Jesse Markin – NOIR

Viljakkalalaisen Jesse Markinin ura lähti kovaan nousukiitoon 2019 julkaistun FOLK-debyyttialbumin myötä. Markin keräsi hyllyynsä niin kaksi Emma-pystiä, Teosto-palkinnon kuin myös Vuoden merkittävin artisti -palkinnon (Femma-Femma) Femma Gaalassa sekä Vuoden albumi -palkinnon Indie Awardseissa.

Toukokuussa 2021 Markin julkaisi toisen albuminsa NOIR, joka edeltäjänsä tavoin keräsi ylistäviä arvioita niin kotimaisessa kuin kansainvälisessäkin mediassa. Markinista ovat kirjoittaneet mm. NPR, American Songwriter, Fault Magazine, Afropunk, Complex, Clash Magazine sekä GQ Japan. Liverintamalla menestys on vienyt Markinin kotimaisten festivaalilavojen lisäksi myös lavoille ympäri Eurooppaa.

Levy-yhtiö: VILD Music

Litku Klemetti – Kukkia muovipussissa

Litku Klemetti on sekä laulaja-lauluntekijä Sanna Klemetin alterego, että 4-henkinen yhtye. Nostalgiasta, progressiivisesta rockista, suomalaisesta iskelmästä ja italodiscosta vaikutteita ammentanut Litku Klemetti yhtyeineen on julkaissut yhteensä kuusi albumia, joiden kappaleita on striimattu miljoonia kertoja.

Levy-yhtiö: Luova Records

Sami Yaffa – The Innermost Journey to Your Outermost Mind

Sami Yaffa on tehnyt ainutlaatuisen uran muusikkona niin Suomessa kuin maailmallakin. Hän on vaikuttanut mm. seuraavissa yhtyeissä; Pelle Miljoona, Hanoi Rocks, Joan Jett and The Blackhearts, New York Dolls, Mad Juana, Michael Monroe Band. Sami on myös tunnettu lukuisista muista yhteyksistä, kuten Kultaisella Venlalla palkitusta 8-osaisesta musiikkikulttuuriin liittyvästä TV-sarjasta "Sound Tracker", sekä YLEX:n kanavalla "Radio Sami Yaffa" -ohjelmista.

Sami Yaffan pitkän uran ensimmäisestä sooloalbumista "The Innermost Journey To Your Outermost Mind" saatiin nauttia kuitenkin vasta vuonna 2021. Albumi on saanut ylistävät arviot lukuisissa alan musiikkilehdissä ja radioaalloilla, sekä keikat ovat olleet lähes kaikki loppuunmyytyjä. Samin yhtyeeseen kuuluvat Yaffan lisäksi Janne Haavisto (rummut ja taustalaulu), Linde Lindström (kitara ja taustalaulu) sekä Burton (koskettimet ja taustalaulu).

Levy-yhtiö: Vallila Music House

Ursus Factory – Onnellinen sukupolvi

Yleisön ja kriitikoiden pitkäaikainen suosikki Ursus Factory otti kesäkuun alussa julkaistulla kolmannella pitkäsoitollaan ison harppauksen suomirockin tulevaksi superyhtyeeksi. Onnellinen sukupolvi -albumi nosti yhtyeen täysin uudelle tasolle ja välittömästi loppuunmyyty ensimmäinen vinyylipainos siivittialbumin julkaisuviikollaan Virallisen listan sijalle 6 ja fyysisen listan kakkoseksi. Pelkästään neljän ja viiden tähden arvioita suomalaisissa medioissa kerännyt albumi on kerännyt valtavasti kiitosta ja singlejulkaisut ovat saaneet laajaa radiosoittoa. Ursus Factory on kiistatta Suomen kovin liveyhtye ja rock-yleisön ykkössuosikki, joka sulattaa pian myös kansan syvien rivien sydämet. Duona toimiva laulaja-kitaristi Jussi Pelkosen ja rumpali-laulaja Aleksi Ripatin muodostama yhtye on poikkeuksellinen helmi suomalaisella musiikkikentällä.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus/Universal Music
Created by Designer Helsinki