EMMA-ehdokassarjat 2020


Biisi


Arttu Wiskari feat. Leavings-orkesteri / Tässäkö tää oli? (vuoden biisi)

Kesällä 2020 Arttu Wiskarin ensimmäisen singlen Mökkitien julkaisusta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Lopullisesti hän lauloi tiensä suomalaisten sydämiin vuotta myöhemmin ilmestyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Suuren yleisön artisti on hurmannut muun muassa ohjelmissa Tähdet, tähdet ja Vain Elämää. Elokuussa 2020 viidennen studioalbuminsa, suoraan virallisen albumilistan ykköseksi nousseen Suomen muotoisen pilven alla julkaisseen Arttu Wiskarin singlet ovat olleet jymymenestyksiä. Wiskarin tunnetuimpia hittejä muun muassa Tässäkö tää oli?, Suomen muotoisen pilven alla, Tuntematon potilas, Sirpa, Kahvimaito, Mökkitie ja Meidän biisi.

Tässäkö tää oli?
säv. Janne Rintala, Mika Haapasalo
san. Janne Rintala

kust. Mökkitie Records Oy
Levy-yhtiö: Mökkitie Records/Warner Music Finland

Kuva: Ville Juurikkala

BEHM / Hei rakas (vuoden biisi)

BEHMin kaltaisia menestystarinoita on yksi miljoonassa. Draaman kaari viehättää -debyyttialbumillaan ilmiömäiseen suosioon noussut laulaja-lauluntekijä BEHM on yksi musiikkikentän kiehtovimmista tekijöistä 2020-luvulla. Lähes triplaplatinaa saavuttanut vaikuttava debyytti on saanut osakseen poikkeuksellista huomiota ja BEHM on vakiinnuttanut nopeasti paikkansa Suomen suosituimpien tähtien joukossa.

Syyskuussa 2020 julkaistulta debyyttialbumilta löytyvä, nyt jo yli nelinkertaista platinaa striimannut ja Musiikkikustantajien Vuoden biisi 2020 -palkinnolla palkittu, Hei rakas -debyyttisingle oli sekä tammi- että helmikuun 2020 kuukauden radiobiisi ja se on pysytellyt Spotifyn top50-listalla putkeen yli 1,5 vuotta. BEHMin jokainen single on noussut virallisen singlelistan ykköseksi ja viimeisin, Frida, palkittiin sekä marras- että joulukuun kuukauden radiobiisinä. Albumistriimit ovat kokonaisuudessaan lähes 60 miljoonaa, mikä on poikkeuksellinen saavutus vain vuosi sitten debyyttisinglensä julkaisseelle suomalaiselle artistille. Lisäksi BEHM oli ainoana tulokasartistina vuoden 2020 Suomen Spotifyn top10 kuunnelluimman artistin joukossa.

BEHM on lahjakas lauluntekijä, joka säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa itse ja osallistuu myös vahvasti niiden tuotantoprosessiin - debyyttialbumin kappaleista kaksi (Päästä varpaisiin ja Yhtä vaille kaksi) ovat täysin BEHMin omaa käsialaa! Tämän upeaäänisen artistin herkkä tulkinta ja koskettavan koukuttavat pop-melodiat yhdistettyinä samaistuttaviin tarinoihin ovat tehneet vaikutuksen jokaiseen suomalaiseen vauvasta vaariin.

Hei rakas
säv. & san. BEHM
sov. Kalle Mäkipelto, Sakke Aalto

Kust. M-Eazy Music Publishing / HMC Publishing
Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Pietari Purovaara

Elastinen feat. Jenni Vartiainen / Epäröimättä hetkeekään (vuoden biisi)

Elastinen on yksi suomiräpin kiistattomista pioneereista ja kulmakivistä. Uransa Fintelligens -duossa vuosituhannen vaihteessa aloittanut artisti kuuluu Suomen suurimpiin itsenäisiin levy-yhtiöihin lukeutuvan Rähinä Recordsin perustajajäseniin. Hänen uusin platina-albuminsa Uusia Muistoi julkaistiin marraskuussa 2020 ja sisältää tuplaplatina-hitit Supervoimii ja Epäröimättä hetkeekään (feat. Jenni Vartiainen), joista jälkimmäinen on kaikkien aikojen menestynein suomirap-kappale radiossa.

Epäröimättä hetkeekään
säv. & san. Elastinen, Jenni Vartiainen, Jukka Immonen, Antti Riihimäki, Kaisa Korhonen

Kust. Elastinen Live Arts Oy, Nordic Music Partners, EMP Elements Music Publishing, Sony ATV
Levy-yhtiö: Rähinä Records/Kaiku Entertainment Oy

Kuva: simelius simelius

Erika Vikman / Syntisten pöytä (vuoden biisi)

Platinarajan ylittäneellä Cicciolina -kappaleellaan sekä huikealla UMK-menestyksellään koko kansan ilmiömäiseen suosioon nousseen Erika Vikmanin musiikissa kuuluu sekä menneiden vuosikymmenten että muun muassa Kikan vaikutus. Vikmanin nauttii raja-aitojen kaatamisesta niin musiikissaan kuin muillakin elämänalueillaan. Kappaleet tehdään pilke silmäkulmassa, mutta syvyyttäkin löytyy ja kappaleiden teksteissä käsitellään vakaviakin teemoja. Syksyllä 2020 julkaistu Syntisten pöytä -kappale nousi heti julkaisunsa jälkeen Spotifyn top50 -listan kärkisijoille. Youtubessa kappaleen musiikkivideota on katsottu jo poikkeuksellisen paljon, peräti lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Syntisten pöytä
säv. & san. Janne Rintala, Kaisa Korhonen
sov. Mika Laakkonen
Kust. EMP Elements Music Publishing, Mökkitie Records Oy, HMC Publishing

Levy-yhtiö: Mökkitie Records/Warner Music Finland

Kuva: Jirina

Kube / 100 (vuoden biisi)

Maamme arvostetuimpiin räppäreihin lukeutuvan Kuben menestyssingle 100 oli vuoden kuunnelluimpia rap-kappaleita. Single on pysynyt Spotifyn top50-listalla julkaisupäivästään saakka ja sen kuuntelumäärät ovat tällä hetkellä yli 6,4 miljoonaa. 100 -kappaleelle tehtiin myös tyylikäs musiikkivideo, joka nousi Suomen YouTuben katsotuimmaksi videoksi pian julkaisunsa jälkeen. Videota on katsottu tällä hetkellä yli 1,5 miljoonaa kertaa. 100 jatkoi Kuben menestystarinaa tätä edeltäneen Hakunila Killah -albumin jälkeen ja herätti samalla suurta kiinnostusta artistin tulevaa kuudetta albumiaan kohtaan.

100
säv. & san. Jussi Hauta-aho
sov. Jussi Hauta-aho

Levy-yhtiö: Killah Records

Kuva: Vincent Nordström

william feat. Clever / Penelope (vuoden biisi)

William oli vuoden 2020 striimatuimpia kotimaisia kappaleita, ennätyksiä rikkonut ja kaikkien aikojen pisimpään Suomen Spotifyn Top 50-listan kärkipaikkaa pitänyt artisti. Jättihitti Penelope on rikkonut nelinkertaisen platinarajan yli 16 miljoonalla striimillä ja kappale vietti Spotifyn kärkisijalla ilmiömäiset 137 päivää. Suomenkielistä melodista trap-musiikkia esittävä artisti julkaisi syyskuussa debyyttialbuminsa Shakespeare. Esikoisalbumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle ja on streamannut suoratoistopalveluissa lyhyessä ajassa platinaa. Kaikki albumin kappaleet nousivat Spotifyn top 30 -listalle, mikä on poikkeuksellinen menestys debyyttialbumin julkaisevalle artistille. William on valloittanut suomenkielisellä trap-musiikilla myös valtakunnalliset radioaallot. Vain muutamassa vuodessa listojen kärkeen noussut rap-artisti julkaisi esikois-EP:nsä sorrynotsorry loppukesästä 2019. William on uransa alusta asti vakuuttanut omaleimaisella ja tunnistettavalla soundillaan. Jättihitti Penelopen ja esikoisalbumin menestyksen myötä william vakiinnuttaa asemaansa yhtenä seuratuimmista uusista artisteista.

Penelope
säv. Aitio, Joe L
san. William, Clever

Levy-yhtiö: M-Eazy Music/Sony Music Finland

Kuva: Karim Awad

Created by Designer Helsinki