EMMA-ehdokassarjat 2020


Albumi


Antti Tuisku / Valittu kansa

Antti Tuisku julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2004. Häneltä on ilmestynyt yhteensä 11 levyä, ja kaiken kaikkiaan Antti Tuiskun albumeita on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta. Artistiutensa uudelleen vuonna 2015 julkaistulla En kommentoi -albumilla luonut Antti Tuisku on uransa aikana täyttänyt niin klubeja kuin areenoitakin ja esiintynyt yhteensä sadoilletuhansille ihmisille. Antti teki ennen tauolle jäämistään Suomessa poikkeuksellisen ison areenakiertueen, jonka konserteissa kävi yhteensä yli 50 000 ihmistä.

Antti Tuisku on palkittu kuudella Emma-pystillä, hänestä on tehty kolme kirjaa, hän on lanseerannut oman vaatemalliston ja ollut mukana lukuisissa tv-ohjelmissa. Kesäkuussa 2021 Antti Tuisku nousee lavalle Helsingin uudistetulla Olympiastadionilla kahdessa omassa Bailantai-konsertissa.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Anna Äärelä

Arttu Wiskari / Suomen muotoisen pilven alla

Kesällä 2020 Arttu Wiskarin ensimmäisen singlen Mökkitien julkaisusta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Lopullisesti hän lauloi tiensä suomalaisten sydämiin vuotta myöhemmin ilmestyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Suuren yleisön artisti on hurmannut muun muassa ohjelmissa Tähdet, tähdet ja Vain Elämää. Elokuussa 2020 viidennen studioalbuminsa, suoraan virallisen albumilistan ykköseksi nousseen Suomen muotoisen pilven alla julkaisseen Arttu Wiskarin singlet ovat olleet jymymenestyksiä. Wiskarin tunnetuimpia hittejä muun muassa Tässäkö tää oli?, Suomen muotoisen pilven alla, Tuntematon potilas, Sirpa, Kahvimaito, Mökkitie ja Meidän biisi.

Levy-yhtiö: Mökkitie Records/Warner Music Finland

Kuva: Ville Juurikkala

BEHM / Draaman kaari viehättää

BEHMin kaltaisia menestystarinoita on yksi miljoonassa. Draaman kaari viehättää -debyyttialbumillaan ilmiömäiseen suosioon noussut laulaja-lauluntekijä BEHM on yksi musiikkikentän kiehtovimmista tekijöistä 2020-luvulla. Lähes triplaplatinaa saavuttanut vaikuttava debyytti on saanut osakseen poikkeuksellista huomiota ja BEHM on vakiinnuttanut nopeasti paikkansa Suomen suosituimpien tähtien joukossa.

Syyskuussa 2020 julkaistulta debyyttialbumilta löytyvä, nyt jo yli nelinkertaista platinaa striimannut ja Musiikkikustantajien Vuoden biisi 2020 -palkinnolla palkittu, Hei rakas -debyyttisingle oli sekä tammi- että helmikuun 2020 kuukauden radiobiisi ja se on pysytellyt Spotifyn top50-listalla putkeen yli 1,5 vuotta. BEHMin jokainen single on noussut virallisen singlelistan ykköseksi ja viimeisin, Frida, palkittiin sekä marras- että joulukuun kuukauden radiobiisinä. Albumistriimit ovat kokonaisuudessaan lähes 60 miljoonaa, mikä on poikkeuksellinen saavutus vain vuosi sitten debyyttisinglensä julkaisseelle suomalaiselle artistille. Lisäksi BEHM oli ainoana tulokasartistina vuoden 2020 Suomen Spotifyn top10 kuunnelluimman artistin joukossa.

BEHM on lahjakas lauluntekijä, joka säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa itse ja osallistuu myös vahvasti niiden tuotantoprosessiin - debyyttialbumin kappaleista kaksi (Päästä varpaisiin ja Yhtä vaille kaksi) ovat täysin BEHMin omaa käsialaa! Tämän upeaäänisen artistin herkkä tulkinta ja koskettavan koukuttavat pop-melodiat yhdistettyinä samaistuttaviin tarinoihin ovat tehneet vaikutuksen jokaiseen suomalaiseen vauvasta vaariin.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Pietari Purovaara

Maustetytöt / Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä

Maustetytöt on Anna ja Kaisa Karjalaisen muodostama, vaihtoehtoista pop-musiikkia tekevä ja taiteellisesti itsenäinen yhtye. Maustetyttöjen musiikin keskiössä terävät, arkirealistiset ja ympäröivää maailmaa kriittisestikin tarkastelevat tekstit yhdistyvät siskosten poikkeukselliseen melodiantajuun. Itsenäisesti operoiva yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä, syrjäytyneisyyttä ja globaaleja ongelmia käsittelevän "Tein kai lottorivini väärin" helmikuussa 2019. Ristiriitaisenkin vastaanoton saanut kappale resonoi vahvasti yleisössä ja on kerännyt tähän mennessä eri musiikin streamaus-palveluissa yhteensä yli 4 miljoona kuuntelukertaa, ja osoittautui Teoston ja Musiikkituottajat IPFI:n teettämässä tutkimuksessa kuluneen vuoden yhdeksi yleisöä "eniten koskettaneeksi" kappaleeksi. Maustetyttöjen yksinäisyyttä sekä päihde- ja mielenterveysongelmia käsittelevä Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumi julkaistiin lokakuussa 2019. Lyhyessä ajassa kultaa myynyt Kaikki tiet vievät Peltolaan oli vuoden 2019 toiseksi myydyin kotimainen albumi, koskettaen poikkeuksellisen laajaa yleisöä aihealueidensa vuoksi, antaen äänen isolle joukolle ihmisiä, joilta on puuttunut oma ääni pop-musiikissa.

Nopeasti debyyttialbumin jälkeen Maustetytöt julkaisivat jo klassikoksi muodostuneen, debyyttialbumilta pois jääneen ja sisarusrakkautta käsittelevän Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään -singlen, sekä parisuhdeväkivaltaa käsittelevän Tee se itse -singlen ja metsien monimuotoisuuden puolesta kantaa ottavan Ne tulivat isäni maalle -singlen. Marraskuussa 2020 Maustetytöt julkaisivat toisen albuminsa Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä. Uusi albumi sukeltaa yhä syvemmälle Maustetyttöjen melankoliseen maailmaan, jossa sairaalan portit avataan jäisin sormin ja joululahjat tilataan silkkitieltä. Albumi sai jälleen yleisöltä ja kriitikoilta haltioituneen vastaanoton ja on jo vuoden myydyimpiä kotimaisia albumeita myöhäisestä julkaisuajankohdasta huolimatta.

Levy-yhtiö: Is This Art!

Kuva: Aki Roukala

Mouhous / I Hate Mouhous

Suomiräpin punkbändiksikin tituleerattu Mouhous on Jyväskylästä ponnistava kolmihenkinen hiphop-kokoonpano. Kovassa nosteessa oleva yhtye julkaisi helmikuussa 2020 platinaa striimanneen debyyttialbuminsa I Hate Mouhous, joka pysyi yhteensä 15 viikkoa Suomen virallisen albumilistan TOP 10:ssä. Mouhouksen musiikissa yhdistyvät ajankohtaiset soundit, punk-asenne ja aikuistumisen aiheuttama maailmantuska.

Monakosta, Valentinista ja Van Hegenistä muodostuva Mouhous on valloittanut yleisön sydämet energiallaan ja noussut keikkalavojen suosikiksi ympäri Suomea. Bändi on julkaissut aiemmin kaksi EP:tä: Crackstreetboys (2017) ja Late Check-Outs (2018). Heidän tunnetuimmat kappaleensa ovat platinaa striimanneet hitit Äänii, Hellafly ja Leposyke 300 sekä Poikien vessa feat. costee.

Levy-yhtiö: Etenee Records/Warner Music Finland

Kuva: Julius Konttinen

Nightwish / HUMAN. :II: NATURE.

Nightwish on globaalisti menestynein suomalaisyhtye, jonka albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

”Human. :II: Nature.” on yhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Levy äänitettiin edellisen, vuonna 2015 julkaistun ”Endless Forms Most Beautiful”, tapaan luonnonläheisissä maisemissa Röskössä. Tämän lisäksi äänityksiä tehtiin Finnvox Studioilla, Petraxilla sekä Troy Donockleyn kotistudiolla Yorkshiressä. Albumin on miksannut Mikko Karmila yhdessä Tuomas Holopaisen ja Tero Kinnusen kanssa. Masteroinnista vastaa Mika Jussila.

Levy-yhtiö: Nuclear Blast

Kuva: Tim Tronckoe

Created by Designer Helsinki