EMMA-ehdokassarjat 2020


Yhtye


Ida Paul & Kalle Lindroth / Vuonna nolla

Suomen suosituimmaksi duoksi tituleeratun Ida Paulin & Kalle Lindrothin orgaaninen soundi on tavoittanut lyhyessä ajassa laajan yleisön. Bändi on kovassa nosteessa, josta kertovat tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa saavuttaneet singlet, tuplaplatinarajan rikkonut Nää kaikki kertoo susta -debyyttialbumi, neljä Emma-ehdokkuutta sekä loppuunmyydyt konserttisalit ja klubit ympäri Suomen. Ida Paulin & Kalle Lindrothin debyyttisingle Hakuammuntaa on striimannut yli 10 miljoonaa kertaa, jonka lisäksi duon isoimpiin hitteihin lukeutuvat mm. Parvekkeella, Päällekkäin, Kupla ja Planeetat.

Samaistuttavista lyriikoistaan ja lähes täydellisesti yhteen soljuvista äänistään tunnettu yhtye julkaisi listaykköseksi nousseen Vuonna nolla -kakkosalbuminsa maaliskuussa 2020. Albumi valloitti julkaisuviikonloppunaan menestyksekkäästi Spotifyn, kun sen kaikki 12 kappaletta kipusivat top 50 kuunnelluimman kappaleen joukkoon. Nyt jo platinastatuksen saavuttanut albumi on vakiinnuttanut duon asemaa Suomen tärkeimpien musiikintekijöiden joukossa.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Matias Jalmari

Maustetytöt / Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä

Maustetytöt on Anna ja Kaisa Karjalaisen muodostama, vaihtoehtoista pop-musiikkia tekevä ja taiteellisesti itsenäinen yhtye. Maustetyttöjen musiikin keskiössä terävät, arkirealistiset ja ympäröivää maailmaa kriittisestikin tarkastelevat tekstit yhdistyvät siskosten poikkeukselliseen melodiantajuun. Itsenäisesti operoiva yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä, syrjäytyneisyyttä ja globaaleja ongelmia käsittelevän "Tein kai lottorivini väärin" helmikuussa 2019. Ristiriitaisenkin vastaanoton saanut kappale resonoi vahvasti yleisössä ja on kerännyt tähän mennessä eri musiikin streamaus-palveluissa yhteensä yli 4 miljoona kuuntelukertaa, ja osoittautui Teoston ja Musiikkituottajat IPFI:n teettämässä tutkimuksessa kuluneen vuoden yhdeksi yleisöä "eniten koskettaneeksi" kappaleeksi. Maustetyttöjen yksinäisyyttä sekä päihde- ja mielenterveysongelmia käsittelevä Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumi julkaistiin lokakuussa 2019. Lyhyessä ajassa kultaa myynyt Kaikki tiet vievät Peltolaan oli vuoden 2019 toiseksi myydyin kotimainen albumi, koskettaen poikkeuksellisen laajaa yleisöä aihealueidensa vuoksi, antaen äänen isolle joukolle ihmisiä, joilta on puuttunut oma ääni pop-musiikissa.

Nopeasti debyyttialbumin jälkeen Maustetytöt julkaisivat jo klassikoksi muodostuneen, debyyttialbumilta pois jääneen ja sisarusrakkautta käsittelevän Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään -singlen, sekä parisuhdeväkivaltaa käsittelevän Tee se itse -singlen ja metsien monimuotoisuuden puolesta kantaa ottavan Ne tulivat isäni maalle -singlen. Marraskuussa 2020 Maustetytöt julkaisivat toisen albuminsa Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä. Uusi albumi sukeltaa yhä syvemmälle Maustetyttöjen melankoliseen maailmaan, jossa sairaalan portit avataan jäisin sormin ja joululahjat tilataan silkkitieltä. Albumi sai jälleen yleisöltä ja kriitikoilta haltioituneen vastaanoton ja on jo vuoden myydyimpiä kotimaisia albumeita myöhäisestä julkaisuajankohdasta huolimatta.

Levy-yhtiö: Is This Art!

Kuva: Aki Roukala

Mouhous / I Hate Mouhous

Suomiräpin punkbändiksikin tituleerattu Mouhous on Jyväskylästä ponnistava kolmihenkinen hiphop-kokoonpano. Kovassa nosteessa oleva yhtye julkaisi helmikuussa 2020 platinaa striimanneen debyyttialbuminsa I Hate Mouhous, joka pysyi yhteensä 15 viikkoa Suomen virallisen albumilistan TOP 10:ssä. Mouhouksen musiikissa yhdistyvät ajankohtaiset soundit, punk-asenne ja aikuistumisen aiheuttama maailmantuska.

Monakosta, Valentinista ja Van Hegenistä muodostuva Mouhous on valloittanut yleisön sydämet energiallaan ja noussut keikkalavojen suosikiksi ympäri Suomea. Bändi on julkaissut aiemmin kaksi EP:tä: Crackstreetboys (2017) ja Late Check-Outs (2018). Heidän tunnetuimmat kappaleensa ovat platinaa striimanneet hitit Äänii, Hellafly ja Leposyke 300 sekä Poikien vessa feat. costee.

Levy-yhtiö: Etenee Records/Warner Music Finland

Kuva: Julius Konttinen

Nightwish / HUMAN. :II: NATURE.

Nightwish on globaalisti menestynein suomalaisyhtye, jonka albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

”Human. :II: Nature.” on yhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Levy äänitettiin edellisen, vuonna 2015 julkaistun ”Endless Forms Most Beautiful”, tapaan luonnonläheisissä maisemissa Röskössä. Tämän lisäksi äänityksiä tehtiin Finnvox Studioilla, Petraxilla sekä Troy Donockleyn kotistudiolla Yorkshiressä. Albumin on miksannut Mikko Karmila yhdessä Tuomas Holopaisen ja Tero Kinnusen kanssa. Masteroinnista vastaa Mika Jussila.

Levy-yhtiö: Nuclear Blast

Kuva: Tim Tronckoe

Ruusut / Kevätuhri

Ruusut ovat nelihenkinen elektroninen yhtye, jonka vuonna 2017 perustivat Ringa Manner, Alpo Nummelin, Miikka Koivisto ja Samuli Kukkola.

Levy-yhtiö: Fullsteam Records

Kuva: GRMMXI

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani / Paluu paratiisiin

Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin kuudennen albumin Paluu paratiisiin -nimi kattaa albumin monia teemoja. Paratiisi ei ole tässä raamatullinen vaan henkilökohtainen tila, joka kuvaa paluuta vilpittömyyteen ja herkkyyteen, omaan rauhaan jota maailman kuohunta ei järkytä. Levyllä kuuluu lämpö ja valo, kaiho ja kaipuu selittämättömään. Lauluissa pohditaan rakkautta, henkisyyttä, yksinäisyyden merkitystä, veljeyttä, maailman tilaa. Musiikki elää vahvasti ja herkästi, rytmisesti ja väkevästi. Albumin upea voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on noussut valtavaksi radiohitiksi ja puhuttelevaksi nykyklassikoksi.

Karavaanin virtuoosimaiset soittajat, laaja musiikin kirjo, rytmi ja meininki on ainutlaatuista Suomessa – niinpä kombo onkin yksi kysytyimmistä keikkakokoonpanoistamme, vuodesta toiseen. Kymmenen vuotta sitten yhtye julkaisi ensimmäisen Valon pisaroita -albuminsa, josta käynnistyi kiertomatka koko Suomeen ja välillä ulkomaillekin. Kriitikoiden ja suuren yleisön arvostamat albumit ovat rikkoneet kulta- ja platinarajoja ja Tuure yhtyeineen on palkittu useilla musiikkialan palkinnoilla.

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Pietari Purovaara

Created by Designer Helsinki