EMMA-ehdokassarjat 2020


Yleisöäänestys: artisti / yhtye


ALMA / Have U Seen Her?

Suomesta maailmalle ponnahtanut supertähti ALMA julkaisi kriitikot ja kuulijat vakuuttaneen debyyttialbumin Have U Seen Her toukokuussa 2019 ja albumi nousi heti Suomen albumilistan kärkeen. HUSH -albumia on äänitetty niin Los Angelesissa kuin Helsingissäkin ja vastaavana tuottajana on toiminut ALMA:n luottomies ja ystävä Justin Tranter (Ariana Grande, Justin Bieber, Julia Michaels, Selena Gomez). Uusien voimakkaiden naisartistien ja -lauluntekijöiden aaltoa johtava ALMA käsittelee musiikissaan tärkeitä aiheita naisten oikeuksista ja kehopositiivisuudesta seksuaalisuuteen ja masennukseen.

Debyyttialbumi käsittelee niin artistin lapsuusajan näkymättömyyden tunnetta ja karkaamistoiveita kuin julkisuuden tuomaa painetta ja jatkuvaa huomiota. Kokonaisuus nivoutuu tarinoiksi oman paikkansa ja arvostuksen löytämisestä maailmassa. 24-vuotias ALMA on kolmivuotisen uransa aikana saavuttanut hurjasti. Jo neljä Emma-palkintoa uransa aikana voittanut artisti on kerännyt yli 650 miljoonaa globaalia striimiä, haalinut useita kulta- ja platinasinglejä ympäri Eurooppaa sekä esiintynyt niin Euroopan isoimmilla festareilla kuin Yhdysvalloissa yhteiskiertueella Tove Lon kanssa. Esiintyvänä artistina maailmalla tunnettu nuori laulaja on myös kasvattanut viime vuosien ajan mainettaan lauluntekijänä ja ollut mukana kirjoittamassa kappaleita muun muassa Ariana Grandelle, Charli XCX:lle, Lana Del Reylle ja Miley Cyrusille.

Levy-yhtiö: PME Records/Warner Music Finland

Kuva: Lusha Alic

Antti Tuisku / Valittu kansa

Antti Tuisku julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2004. Häneltä on ilmestynyt yhteensä 11 levyä, ja kaiken kaikkiaan Antti Tuiskun albumeita on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta. Artistiutensa uudelleen vuonna 2015 julkaistulla En kommentoi -albumilla luonut Antti Tuisku on uransa aikana täyttänyt niin klubeja kuin areenoitakin ja esiintynyt yhteensä sadoilletuhansille ihmisille. Antti teki ennen tauolle jäämistään Suomessa poikkeuksellisen ison areenakiertueen, jonka konserteissa kävi yhteensä yli 50 000 ihmistä.

Antti Tuisku on palkittu kuudella Emma-pystillä, hänestä on tehty kolme kirjaa, hän on lanseerannut oman vaatemalliston ja ollut mukana lukuisissa tv-ohjelmissa. Kesäkuussa 2021 Antti Tuisku nousee lavalle Helsingin uudistetulla Olympiastadionilla kahdessa omassa Bailantai-konsertissa.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Anna Äärelä

Anu Komsi, Hannu Lintu, Radion sinfoniaorkesteri / Magnus Lindberg: Accused; Two Episodes

Magnus Lindberg (s. 1958) kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin nykysäveltäjiin. Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin levy sisältää kaksi teosta ensilevytyksinä. ”Accused” ja ”Two Episodes” teokset syntyivät 2010-luvulla Lontoon filharmonikkojen nimikkosäveltäjäresidenssin teoksina, ja niiden kantaesitykset olivat Lontoossa. ”Accused”, solistinaan sopraano Anu Komsi, on vaativa ja moniulotteinen 40-minuuttinen teos sopraanolle ja orkesterille, joka perustuu aitoihin kuulustelupöytäkirjoihin. ”Two Episodes” on orkesteriteos joka syntyi Lontoon Proms-festivaaleille vuonna 2016 Beethovenin 9. sinfonian jatkeeksi.

Levy-yhtiö: Ondine

Kuva: Tuomo Manninen

ARTEM / Värit (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Vangitseva trippi henkiseen ja fyysiseen värimaailmaan."

Tammikuussa 2020 debyyttisinglensä Musta huppari julkaissut ARTEM on kiinnostava moderni pop-artisti, joka nostettiin alkuvuonna YleX:n Läpimurtoartisti -listaukseen vain yhdellä omalla kappaleellaan. Artisti käsittelee rehellisissä teksteissään kipukohtia nuoren aikuisen elämästä ja kappaleissa yhdistyy luontevasti koukuttavat kitaramelodiat ja rosoinen rap-estetiikka. Kesäkuussa 2020 ARTEMin Värit-singlelle julkaistiin maailmanlaajuisestikin ensimmäisten joukossa 8D-teknologialla toteutettu musiikkivideo, joka palkittiin myöhemmin samana kesänä Oulun musiikkivideofestivaaleilla Parhaan kuvauksen palkinnolla ja kunniamaininnalla. Videon ohjauksesta vastaa kaverikarim.

Ohjaaja: Kaverikarim

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Saara Taussi

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Arttu Kataja, baritone & Pauliina Tukiainen, piano / Serious Songs

Rakkauteni liediin syttyi heti ensimmäisten laulutuntieni aikaan 16-vuotiaana musiikkiopistossa. Vanhempieni levyhyllystä tuli ahmittua dichterliebet ja winterreiset sekä suomalaisen yksinlaulurepertuaarin kulmakivet. Ajatus liedlevyn tekemisestä syntyi kuitenkin vasta jo oltuani pitkään ammattilaisena Saksassa. Marraskuussa 2018 ajatus levystä konkretisoitui, kun juttelin liedistä ja levyttämisestä baritonikollega Roman Trekelin kanssa Berliinin Staatsoperin näyttämön kulississa. Romanilla oli pitkä kokemus liedlevyjen tuottajana, ja hän ehdotti levyn tekemistä studiollaan. Yhteistyöni pianisti Pauliina Tukiaisen kanssa oli alkanut jo aiemmin yhteisten konserttien merkeissä. Tuntui luontevalta lähteä levyprojektiin hänen kanssaan: meillä molemmilla on juuret ja identiteetti Suomessa, mutta olemme kasvaneet ammattiin ja työskennelleet vuosia Saksassa. Lisäksi jaamme intohimoisen ja tinkimättömän asenteen liedmusiikkiin.

Levy-yhtiö: Alba Records

Kuva: Markus Henttonen ja Astrid Ackermann

Arttu Wiskari / Suomen muotoisen pilven alla

Kesällä 2020 Arttu Wiskarin ensimmäisen singlen Mökkitien julkaisusta tuli kuluneeksi kymmenen vuotta. Lopullisesti hän lauloi tiensä suomalaisten sydämiin vuotta myöhemmin ilmestyneellä esikoisalbumillaan Arttu Wiskari. Suuren yleisön artisti on hurmannut muun muassa ohjelmissa Tähdet, tähdet ja Vain Elämää. Elokuussa 2020 viidennen studioalbuminsa, suoraan virallisen albumilistan ykköseksi nousseen Suomen muotoisen pilven alla julkaisseen Arttu Wiskarin singlet ovat olleet jymymenestyksiä. Wiskarin tunnetuimpia hittejä muun muassa Tässäkö tää oli?, Suomen muotoisen pilven alla, Tuntematon potilas, Sirpa, Kahvimaito, Mökkitie ja Meidän biisi.

Levy-yhtiö: Mökkitie Records/Warner Music Finland

Kuva: Ville Juurikkala

Atomirotta / IV

Atomirotta on Rane Raitsikan, Mikko Sarjasen ja Jykä Pajulaakson muodostama voimakolmikko, joka naittaa rouheaan, vastustamattomasti svengaavaan rokkiinsa elementtejä räpistä, funkista ja punkista. Armottomista live-keikoistaan tunnettu yhtye operoi rehellisellä tee se itse-asenteella oman Atomi levy-yhtiön suojassa.

Levy-yhtiö: Atomi

Kuva: Ville Juurikkala

BEHM / Draaman kaari viehättää

BEHMin kaltaisia menestystarinoita on yksi miljoonassa. Draaman kaari viehättää -debyyttialbumillaan ilmiömäiseen suosioon noussut laulaja-lauluntekijä BEHM on yksi musiikkikentän kiehtovimmista tekijöistä 2020-luvulla. Lähes triplaplatinaa saavuttanut vaikuttava debyytti on saanut osakseen poikkeuksellista huomiota ja BEHM on vakiinnuttanut nopeasti paikkansa Suomen suosituimpien tähtien joukossa.

Syyskuussa 2020 julkaistulta debyyttialbumilta löytyvä, nyt jo yli nelinkertaista platinaa striimannut ja Musiikkikustantajien Vuoden biisi 2020 -palkinnolla palkittu, Hei rakas -debyyttisingle oli sekä tammi- että helmikuun 2020 kuukauden radiobiisi ja se on pysytellyt Spotifyn top50-listalla putkeen yli 1,5 vuotta. BEHMin jokainen single on noussut virallisen singlelistan ykköseksi ja viimeisin, Frida, palkittiin sekä marras- että joulukuun kuukauden radiobiisinä. Albumistriimit ovat kokonaisuudessaan lähes 60 miljoonaa, mikä on poikkeuksellinen saavutus vain vuosi sitten debyyttisinglensä julkaisseelle suomalaiselle artistille. Lisäksi BEHM oli ainoana tulokasartistina vuoden 2020 Suomen Spotifyn top10 kuunnelluimman artistin joukossa.

BEHM on lahjakas lauluntekijä, joka säveltää ja sanoittaa omat kappaleensa itse ja osallistuu myös vahvasti niiden tuotantoprosessiin - debyyttialbumin kappaleista kaksi (Päästä varpaisiin ja Yhtä vaille kaksi) ovat täysin BEHMin omaa käsialaa! Tämän upeaäänisen artistin herkkä tulkinta ja koskettavan koukuttavat pop-melodiat yhdistettyinä samaistuttaviin tarinoihin ovat tehneet vaikutuksen jokaiseen suomalaiseen vauvasta vaariin.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Pietari Purovaara

Cledos / CEISSI

Cledos on yksi mielenkiintoisimmista 2020-luvun artisteista. Vain muutamassa vuodessa paikkansa Suomen kiinnostavimpien tekijöiden joukossa vakiinnuttanut artisti on jo aiemmin huomioitu Emma-ehdokkuuksilla Vuoden tulokas ja Vuoden hip hop/r’n’b -kategorioissa. Cledoksen omintakeinen soundi, persoonallinen tyyli ja itsevarmuutta huokuva karisma ovat tehneet Cledoksesta yhden suomalaisen trap-kentän seuratuimmista tekijöistä ja tyylilajin edelläkävijöistä. Energisestä esiintymisestään ja esimerkiksi Made in Italy, TÄNKAA ja KYSYMYS -kappaleistaan tunnettu Cledos julkaisi listaykköseksi nousseen ja platinarajaa lähentelevän CEISSI-albuminsa sekä samannimisen lyhytelokuvan elokuussa 2020. Tyylikäs lyhytelokuva nosti albumin kaikkien huulille ja osoitti viimeistään artistin olevan yksi genrensä vaikuttavimmista suunnannäyttäjistä.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Karim Awad

costee / Kaikki loppuu aina

Lahjakas laulaja-lauluntekijä costee vakuuttaa tummanpuhuvalla ja rosoisella musiikillaan. costee tekee moderneja ja tarttuvia kappaleita, joiden inspiraationa on hänen oma elämänsä.

Toukokuussa 2019 platinaa striimanneen debyyttialbuminsa Ehkä joskus tää viel naurattaa julkaissut costee on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi maamme mielenkiintoisimmista uusista artisteista. Emma Gaalassa Vuoden Tulokas -ehdokkaanakin olleen costeen musiikki- ja lyriikkavideoita on katsottu Youtubessa huikeat 5 miljoonaa kertaa. Menestystarina sai jatkoa elokuussa 2020, kun costee julkaisi kultaa striimanneen toisen albuminsa Kaikki loppuu aina. Uusi levy meni suoraan Suomen virallisen albumilistan sijalle 2 ja siltä löytyy mm. singlet Satuta mua kunnolla, Kunnes kuollaan ja Taas sun kaa.

Levy-yhtiö: Etenee Records/Warner Music Finland

Kuva: Nana Simelius

Eino ja Aapeli / Selkä vasten selkää

Huippusuositut, tanssivat ja laulavat kaksoisveljekset täyttivät syksyllä 12v. ja julkaisivat samaan aikaan debyyttialbuminsa Selkä vasten selkää.

Albumin sinkkuja on julkaistu tasaiseen tahtiin, kappaleille kuvattu musiikkivideoita ja muuta materiaalia, pojat ovat perustaneet huippusuositun tube-kanavansa ja päässeet myös keikkailemaan ja kohtaamaan yleisöään. Nuori yleisö ihastui valloittaviin veljeksiin jo ensi sinkusta Mä voisin olla se, joka on ylittänyt kultarajan Spotifyssa ja jonka musiikkivideota on katsottu yli 12 000 000 kertaa YouTubessa.

Albumin energisiin ja tarttuviin kappaleisiin on tullut luontevasti mukaan poikien omaa elämää ja kasvutarinaa. Kaksosveljeksille yhteinen tekeminen on itsestään selvää. Selkä vasten selkää -nimi kuvaakin hyvin poikien maailmaa. Aiemmin jo julkaistu samanniminen sinkku onkin poikien voimabiisi. Albumilta löytyy Einon ja Aapelin jo julkaistut sinkut sekä viisi uutta kappaletta.

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Kalle Pyyhtinen

Elastinen feat. Jenni Vartiainen / Epäröimättä hetkeekään (vuoden biisi)

Elastinen on yksi suomiräpin kiistattomista pioneereista ja kulmakivistä. Uransa Fintelligens -duossa vuosituhannen vaihteessa aloittanut artisti kuuluu Suomen suurimpiin itsenäisiin levy-yhtiöihin lukeutuvan Rähinä Recordsin perustajajäseniin. Hänen uusin platina-albuminsa Uusia Muistoi julkaistiin marraskuussa 2020 ja sisältää tuplaplatina-hitit Supervoimii ja Epäröimättä hetkeekään (feat. Jenni Vartiainen), joista jälkimmäinen on kaikkien aikojen menestynein suomirap-kappale radiossa.

Epäröimättä hetkeekään
säv. & san. Elastinen, Jenni Vartiainen, Jukka Immonen, Antti Riihimäki, Kaisa Korhonen

Kust. Elastinen Live Arts Oy, Nordic Music Partners, EMP Elements Music Publishing, Sony ATV
Levy-yhtiö: Rähinä Records/Kaiku Entertainment Oy

Kuva: simelius simelius

Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri / Itken ja laulan

Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin musiikki on saanut inspiraationsa karjalaisesta ja inkeriläisestä itkuvirsiperinteestä. Esikoislevy Itken ja laulan on albumi elämästä, kuolemasta, surusta ja rakkaudesta. Yhdessä orkesterin kanssa esitettyjä lauluja täydentävät Emmin sooloitkut. Emmi Kuittinen on karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtynyt laulaja ja muusikko. Hän on yhdistellyt itkuja myös esimerkiksi stand up -komiikan, tanssin ja sirkuksen kanssa. Emmi kokosi Ikuisen ikävän orkesterin vuonna 2017 karjalaisia kuolinrituaaleja käsittelevää Kuolinriitti-esitystä varten. Orkesterin muodostavat Heidi Haapoja-Mäkelä (laulu), Charlotta Hagfors (laulu), Amanda Kauranne (laulu, munniharppu & kellot), Juulia Salonen (laulu ja kantele), Minsku Tammela (laulu), Mira Törmälä (laulu ja haitari) ja Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu, jouhikko ja laulu).

Levy-yhtiö: Kansanmusiikki-instituutti

Kuva: Jimmy Träskelin

Erika Vikman / Syntisten pöytä (vuoden biisi)

Platinarajan ylittäneellä Cicciolina -kappaleellaan sekä huikealla UMK-menestyksellään koko kansan ilmiömäiseen suosioon nousseen Erika Vikmanin musiikissa kuuluu sekä menneiden vuosikymmenten että muun muassa Kikan vaikutus. Vikmanin nauttii raja-aitojen kaatamisesta niin musiikissaan kuin muillakin elämänalueillaan. Kappaleet tehdään pilke silmäkulmassa, mutta syvyyttäkin löytyy ja kappaleiden teksteissä käsitellään vakaviakin teemoja. Syksyllä 2020 julkaistu Syntisten pöytä -kappale nousi heti julkaisunsa jälkeen Spotifyn top50 -listan kärkisijoille. Youtubessa kappaleen musiikkivideota on katsottu jo poikkeuksellisen paljon, peräti lähes kaksi miljoonaa kertaa.

Syntisten pöytä
säv. & san. Janne Rintala, Kaisa Korhonen
sov. Mika Laakkonen
Kust. EMP Elements Music Publishing, Mökkitie Records Oy, HMC Publishing

Levy-yhtiö: Mökkitie Records/Warner Music Finland

Kuva: Jirina

@yliylijumalatar

Evelina / III

Evelina aloitti vuoden 2020 julkaisemalla Hitaasti-sinkun tammikuussa. Hitaasti on jo platinaa ja saanut jatkokseen sinkkujulkaisut Liian vähän, liian myöhään, Mä en haluu tietää sekä DNA. Levyn tyyli ja muoto ovat selkeästi Evelinaa itseään: kaikki biisit ovat hänen käsialaansa ja Evelinan tuottajana nyt ensimmäistä kertaa toiminut Tido on luonut juuri sellaisen soundimaailman, jota Evelina on etsinyt ja jonka hän allekirjoittaa täysin. Pop-ilmaisu saa uuden levyn myötä rinnalleen luontevan r&b-kehyksen. Tasapainoisen tyylikäs, modernin popin ja r&b:n maailmoista ammentava tuotanto antaa tilaa Evelinan monimuotoiselle ja raikkaalle laululle.

Evelina on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi maamme suomenkielisen popin kärkinimeksi. Evelinan tapa sanoittaa laulunsa puhuttelee yleisöä, hänellä on taito sanoittaa ihmissuhteen haasteita tässä ajassa persoonallisesti ja uskottavasti. Valovoimainen artisti on myös erittäin suosittu live-esiintyjä. Evelinan musiikkia kuunneltiin viime vuoden aikana yli 21 miljoonaa kertaa. Hänellä on kahdeksan Emma-ehdokkuutta ja Vuoden naisartisti -Emma vuodelta 2018. Debyyttialbumi 24K julkaistiin 2016. Levy teki suomalaista äänitehistoriaa myymällä ennakkoon platinaa. Toinen albumi SOS julkaistiin 2019. Molemmat albumit nousivat albumilistan kakkossijalle.

Levy-yhtiö: Def Jam Recordings Finland / Universal Music

Kuva: Nana Simelius

F / Vapaa (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Visuaalisesti vahva ja voimakas, tärkeää asiaa runollisesti esille nostava teos."

F julkaisi toukokuussa toisen albuminsa Mä oon vapaa. Levyllä F käsittelee omaa naiseuttaan erilaisten teemojen, kuten kateuden, riippuvuuden, pettämisen ja seksuaalisen vapautumisen näkökulmasta. Kokonaisuus päättyy albumin nimikkokappaleeseen Vapaa, joka on albumilla kuljetun matkan lohdullinen päätepiste. Kappaleella halutaan päästä eroon omaa itseä rajoittavista myrkyllisistä ajatuksista ja oletuksista. Vapaa- musiikkivideolla F vapautuu metaforisesti omista kahleistaan. Yöaikaan kuvattu video on Juho Länsiharjun ohjaama, mutta F sekä hänen siskonsa Eevi Sjöholm ovat olleet vahvasti sen suunnittelutyössä mukana. Videolla nähty valokuutio on osa myös F:n livekokonaisuutta.

Ohjaaja: Juho Länsiharju

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Juho Länsiharju

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Frigg / FriXX

Frigg on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista nykykansanmusiikkiyhtyeistä. Friggin länsimaisia kansanmusiikkityylejä ja pohjoismaista pelimannimusiikkia yhdistävä soitto onkin saanut maailmanmusiikkimedialta täysin oman terminsä "nordgrass". Frigg on julkaissut kymmenen levyä, jotka ovat kahmineet lukuisia tunnustuksia ja saavuttaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Tuorein albumi FriXX julkaistiin maaliskuussa 2020. Samalla juhlistettiin yhtyeen 20-vuotista tarinaa.

Levy-yhtiö: Frigg Oy

Kuva: Ulla Nikula

Gettomasa / Kalamies

Kanadan Montrealissa syntynyt ja Jyväskylässä kasvanut rapin suomenmestari ja Diplomaatti -menestysalbumilla rap/R&B Emma-pystin voittanut artisti on syystäkin lunastanut itselleen lempinimen Chosen One. Gettomasan monipuolisuus ja tuottavuus vaan todistaa hänen kuuluvan genrensä kärkipaikoille. Olemme nähneet boombapista kuoriutuneen parikymppisen Kortepohjan kasvatin omistaneen tyylin jos toisenkin. Klassikoksi muodostuneen Chosen Onen jälkeen sekä fiittien, että omien julkaisujen tyyli virkistää luovuudellaan. Diplomaatti loksautti viimeistään valtaväestönkin leuat auki suurmenestyksellään vakuuttaen paikan genren huipulla. Kalamies otti askeleen uuteen suuntaan myös nostaen pitkäaikaisten fanien kulmakarvat, mutta viittoi tietä taas leveämmälle polulle. Lahjakas, omapäinen ja loputtomalla nälällä varustettu artisti vakuuttaa kuulijat omalla suoraselkäisellä musiikillaan. Syyskuun 2019 alussa julkaistu albumi Kalamies pysyi albumilistan kärkikahinoissa useita viikkoja. Albumilla on vahvasti äänessä Lauri Haav, joka tuo mukanaan jo tavaramerkiksi muodostuneen, pehmeän R&B -vivahteen ja koukuttavat hookit. Albumilla vierailee myös Cavallini & Shrty -duosta tuttu Shrty ja Kingfishinäkin tunnettu Justsesomali.

Levy-yhtiö: PME Records

Kuva: Tuukka Koski

Helsingin Kamarikuoro – Helsinki Chamber Choir / Choral Works By Antti Auvinen And Sampo Haapamäki

Tällä levyllä Helsingin Kamarikuoro esittelee kahden 1970-luvun sukupolven huomattavimpiin kuuluvien suomalaisen modernistisäveltäjän vokaalimusiikkia.

Sampo Haapamäki (s. 1979) on tullut tunnetuksi mikrotonaalisen musiikin innovaatioistaan. Hänen musiikkiaan leimaa kiinnostus tiukkoihin ja selkeästi hahmotettaviin prosesseihin – huolella rakennettuihin nousuihin ja laskuihin, kiihdytyksiin ja hidastuksiin, tekstuurin paksuntamiseen ja ohentamiseen. Näihin yhdistyy laaja kulttuuristen viittausten kirjo ja viisto huumorintaju.

Antti Auvinen (s. 1974) säveltää musiikkia, joka haastaa pohtimaan musiikin äänten ja hälyn välistä rajankäyntiä, sillä hän käyttää hälyä oleellisena osana musiikillista ilmaisuaan. Erityisesti hän käyttää ns. laajennettuja soittotapoja, tai vokaalimusiikin ollessa kyseessä epätavallisia ilmaisutapoja kuten murahduksia, huutoja, kiljahduksia ja muita ääniä, joita ei yleensä yhdistetä laulamiseen. Rytmi on tärkeä osatekijä hänen musiikissaan: nopeus, pysähtyneisyys, säännöllisyys, särmikäs epäsäännöllisyys ja näiden lukemattomat yhdistelmät ovat osana hänen huomattavan energistä ja kehollista sävelkieltään. Auvinen on myös kiinnostunut multimedian mahdollisuuksista.

Levy-yhtiö: Alba Records

Kuva: Heikki Tuuli

ibe / perkele!

"Mielestäni meillä kaikilla on omat perkeleemme ja ne ilmaisevat itseään monin eri tavoin. Jos nyt jotenkin tiivistäisin oman käsitykseni perkeleestä, niin se on se osa minua, mitä en itsekään ymmärrä. Perkeleitä ei suinkaan kannata pelätä ja niiden kanssa on hyvä käydä keskustelua. Niin opimme lisää itsestämme ja maailmasta ympärillämme.” - ibe

Levy-yhtiö: Skorpioni

Kuva: Julius Konttinen

Ida Paul & Kalle Lindroth / Vuonna nolla

Suomen suosituimmaksi duoksi tituleeratun Ida Paulin & Kalle Lindrothin orgaaninen soundi on tavoittanut lyhyessä ajassa laajan yleisön. Bändi on kovassa nosteessa, josta kertovat tuplaplatinaa, platinaa ja kultaa saavuttaneet singlet, tuplaplatinarajan rikkonut Nää kaikki kertoo susta -debyyttialbumi, neljä Emma-ehdokkuutta sekä loppuunmyydyt konserttisalit ja klubit ympäri Suomen. Ida Paulin & Kalle Lindrothin debyyttisingle Hakuammuntaa on striimannut yli 10 miljoonaa kertaa, jonka lisäksi duon isoimpiin hitteihin lukeutuvat mm. Parvekkeella, Päällekkäin, Kupla ja Planeetat.

Samaistuttavista lyriikoistaan ja lähes täydellisesti yhteen soljuvista äänistään tunnettu yhtye julkaisi listaykköseksi nousseen Vuonna nolla -kakkosalbuminsa maaliskuussa 2020. Albumi valloitti julkaisuviikonloppunaan menestyksekkäästi Spotifyn, kun sen kaikki 12 kappaletta kipusivat top 50 kuunnelluimman kappaleen joukkoon. Nyt jo platinastatuksen saavuttanut albumi on vakiinnuttanut duon asemaa Suomen tärkeimpien musiikintekijöiden joukossa.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Matias Jalmari

Ilta / Näitä hetkiä varten

Elokuussa Näitä hetkiä varten -esikoisalbuminsa julkaissut nuori laulaja-lauluntekijä Ilta on hurmannut kuulijansa vahvalla ja taipuvaisella äänellään sekä herkillä tulkinnoillaan. Artistin debyytti on musiikillisesti monipuolinen kokonaisuus, jossa yhdistyy amerikkalainen R&B-perinne suomalaiseen herkkyyteen Iltan persoonallisella ja luonnollisella tavalla.

Vuodesta 2016 musiikkia julkaisseella Iltalla on hallussaan jo kaksi omaa kultaa striimannutta singleä ja lisäksi häntä on kuultu feattaajana sekä Cheekin että Pikku G:n menestyssingleillä. Vuoden 2019 Tähdet Tähdet -kaudella Iltan ohjelmassa esittämät kappaleet saivat kaikista kauden kilpailijoista eniten kuunteluja Spotifyssa ja syksyllä 2020 hän ihastutti All Together Now Suomi -ohjelmassa. Valloittavan ja musiikillisesti monipuolisen Iltan vahvuus on kyky heittäytyä tunnelmasta toiseen. Artistina Ilta haluaa antaa kuulijoilleen sen, mitä musiikki on hänelle antanut: väylän tuntea tunteita laidasta laitaan ja käsitellä elämän iloja ja suruja.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Nana Simelius

Jussi Lehtonen Quartet / Connection

Vahvasti jazzin traditionaalisissa virtauksissa kulkeva Jussi Lehtonen Quartet on palkitun rumpalin johtama huippukokoonpano. Rumputyöskentelystä ja sävellyksistä vastaavan Lehtosen lisäksi kvartetin täydentävät mm. kansainvälisen jazz-supertähden Chris Bottin yhtyeessä työskentelevä pianisti Holger Marjamaa, kontrabasisti Heikko Remmel sekä saksofonisti Joonatan Rautio. Syyskuussa julkaistu "Connection" -albumi sementoi kvartetin yhdeksi parhaista tyylilajinsa edustajista pohjoismaissa.

Levy-yhtiö: Eclipse Music

Kuva: Antti Kevätlahti

Katri Ylander / Yhteisii unelmii

Katri Ylander lauloi itsensä takaisin maamme naislaulajien kirkkaimpaan kärkeen vuonna 2019 julkaistulla Sano mulle jotain kaunista (Säv. Antti Kleemola, san. Inka Nousiainen) hitillään. Koskettava kappale on ollut Suomen radiosoittolistan ykkösenä, striimannut kultaa ja vienyt Katria keikoille ympäri Suomen. Elokuussa 2020 Suomen Musiikki julkaisi Katrin viidennen albumin Yhteisii unelmii.

Albumin teemat sijoittuvat elämän taitekohtiin, joissa pitää päästää irti tai astua uuteen. Teksteissä käsitellään myös epävarmuutta ja opetellaan luopumaan. ”Levyn valmistumisen aikaan mietin paljon identiteettiä ja sitä, mitä ihmisestä jää jäljelle isojen muutosten jälkeen ja mikä on väistämätöntä näissä tilanteissa”, valottaa Katri Ylander albumin tematiikkaa. Katrille pitkään lauluja kirjoittaneiden Antti Kleemolan ja Inka Nousiaisen kappaleet ovat suuressa roolissa albumilla, mutta mukana on vuosien varrelta muitakin tuttuja tekijöitä (mm. Knipi) ja uusia tuttavuuksia (mm. Iisa Pajula, Timo Kiiskinen, Jaakko Linnovaara).

Albumin tuotannosta vastaa suurimmalta osin Sampo Haapaniemi. Vuonna 2018 julkaistun singlen Sinä pärjäät tuotti kappaleen säveltäjä Sami Kurppa ja Kotiinpalaajan tuotannosta vastaa Samuli Sirviö.

Levy-yhtiö: KHY Suomen Musiikki

Kuva: Katri Tamminen

Kube / 100 (vuoden biisi)

Maamme arvostetuimpiin räppäreihin lukeutuvan Kuben menestyssingle 100 oli vuoden kuunnelluimpia rap-kappaleita. Single on pysynyt Spotifyn top50-listalla julkaisupäivästään saakka ja sen kuuntelumäärät ovat tällä hetkellä yli 6,4 miljoonaa. 100 -kappaleelle tehtiin myös tyylikäs musiikkivideo, joka nousi Suomen YouTuben katsotuimmaksi videoksi pian julkaisunsa jälkeen. Videota on katsottu tällä hetkellä yli 1,5 miljoonaa kertaa. 100 jatkoi Kuben menestystarinaa tätä edeltäneen Hakunila Killah -albumin jälkeen ja herätti samalla suurta kiinnostusta artistin tulevaa kuudetta albumiaan kohtaan.

100
säv. & san. Jussi Hauta-aho
sov. Jussi Hauta-aho

Levy-yhtiö: Killah Records

Kuva: Vincent Nordström

Kuopus / Sun kämppään katoon (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Lohdullinen ja koskettava maailma, jossa unohtaa ajan kulun."

Kuopus on henkilökohtaista fantasiaa ja herkkää autofiktiota suoltava tuore rap- ja spoken word -artisti, joka julkaisi esikoisalbuminsa 'Luottamus, kuritus + pus' elokuussa 2020. Kuopus on myös näyttelijänä uraa tekevän Pietu Wikströmin artistiprojekti ja henkilökohtainen yritys kirjoittaa itsensä uudelleen, tuplariimi kerrallaan. Musiikin tuotannosta vastaa viulisti-säveltäjä Elias Riipinen (Elia, Lac Belot, The Holy). Kuopuksen Sun kämppään katoon -musiikkivideon on ohjannut Anniina Joensalo. Joensalo on viimeistä vuottaan Göteborgin HDK-Valandissa opiskeleva elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän käsittelee tarinoissaan queeriyttä, rakkautta ja surua, sekä olentoja ja olemista marginalisoidusta positiosta.

Ohjaaja: Anniina Joensalo

Videon tuotantoyhtiö: Aalto University, ELO Film School Finland

Levy-yhtiö: Töölö Surupoika Records

Kuva: Shia Conlon

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

LÄHIÖBOTOX / Rikkinäinen Suomi

Vuonna 2018 Itä-Helsingin Roihupellossa perustettu Lähiöbotox julkaisi debyyttialbuminsa ”Rikkinäinen Suomi” viime elokuussa. Tiukkoja heviriffejä rappiin yhdistelevä Lähiöbotox on noussut nopeasti yhdeksi maamme seuratuimmista yhtyeistä. Yhtyeen raskaampaa päätyä edustavat muun muassa Heaven ’N` Hellissä vaikuttaneet veljekset Harto Haukkaluoma ja Jaakko (Lieminen) Luomanen sekä Lighthouse Projectista tutut Lauri Ojala ja Samuli Peurala. Lähiöbotoxin voimakkaista ja iskevistä riimeistä vastaavat Luyeye Konssi (Seksikäs-Suklaa) sekä Hanad Hassan (Dosdela). Vasta pari vuotta kasassa ollut itähelsinkiläinen kollektiivi on ehtinyt herätellä yleisön kiinnostusta vuonna 2019 julkaistun, muun muassa ”Kato mua silmiin (kusipää)” sisältäneen EP:n ”Lähiöbotox” sekä lukuisten keikkojen myötä. ”Rikkinäinen Suomi” äänitettiin Petraxilla Tero ”TeeCee” Kinnusen johdolla. Miksauksesta vastaa Mikko Karmila (Finnvox) ja masteroinnista Mika Jussila (Finnvox).

Levy-yhtiö: Deggael

Kuva: Timo Isoaho

Lauri Haav / Silmät kii

Lauri Haav on Jyväskylän Kuokkalassa kasvanut monen kriitikon ja kuulijan kiinnostuksen herättänyt artisti. Rapin ja R&B:n välimaastossa liikkuva Haav hurmaa sulavalla flowlla, pehmeällä laululla ja taitavilla teksteillään. Rohkeudella ja periksiantamattomalla lahjakkuudella luotu Silmät kii -debyyttialbumi keräsi kiitosta yli genrerajojen. Rakkaus musiikkiin ja sen kautta kokemusten jakaminen sai aikaan monipuolisen ja koukuttavan taidonnäytteen. Helsingin Sanomissa viime kevään olennaisimpiin kuuluvaksi debyytiksi tituleerattu Silmät kii on ehyt kokonaisuus samaistuttavia nuoren miehen ajatuksia rakkaudesta, arjen kanssa painimisesta ja luovuudesta. Suomen Drakeksikin luonnehdittu upean rouheaääninen Lauri Haav on vieraillut mm. Pykärin ylistetyllä O -albumilla, Gettomasan ja Paperi T:n yhteisbiisillä Jeesei ja Gettomasan Emma -patsaan pokanneella albumilla Diplomaatti. Haav on artistina moniulotteinen, kokeellinen, rohkea ja ajoittain inhimilliseen melankolisuuteen taittava.

Levy-yhtiö: PME Records

Kuva: Max Steffansson

Maco Oey / Siistii!

Tampereella vaikuttava laulaja-lauluntekijä Maco Oey on julkaissut jo kahdeksan albumillista musiikkia, joista tuorein on yhteistyö toisen merkittävän Tamperelaisen lauluntekijän Jaakko Löytyn kanssa. Siistii! - albumin hauskasti kerrottujen laulujen aiheita ovat mm. kierrättäminen, eläimet ja suvaitsevaisuus. Musiikillisesti laulut ovat rytmisesti vaihtelevia: riehakkaista kappaleista rauhallisiin balladeihin. Lauluilla annetaan lapsille iloa, tietoa ja luodaan yhdessäolon kokemuksia.

Levy-yhtlö: Eclipse Music

Kuva: Pekka Agarth

Maria Kalaniemi & Eero Grundström / Mielo

Kaksi mestarimuusikkoa vaeltavat Mielon (Mieli) polulla, jossa kaikista herkimmät tunteet sulautuvat jyliseviin äänimaisemiin. Maria Kalaniemen voimakas heittäytyminen ja tunnelataus, niin harmonikan kuin äänen kautta, sekä Eero Grundströmin harmoonin kiihkeä syke vie kuulijan tunnekylläiselle musiikilliselle matkalle. Mielo on väkevä, voimaannuttava ja monimuotoinen musiikillinen tarina omien sisäisten siipien kasvattamisesta. Musiikin voi kuulla olevan vaellusta metsissä, vesillä, auringonnousussa- ja laskussa. Jokaisen sävellyksen taustalla on vahva tarina, jonka jokainen kuulija saa kuvitella omalla tavallaan. Kaksikko on esiintynyt yhdessä yli kymmenen vuoden ajan. Mielo (2020) on heidän toinen duoalbuminsa. Albumi on menestynyt myös Euroopan radiokanavilla liidellen arvostetun World Music Charts Europe vuoden listan Top 10:ssä.

Levy-yhtiö: Åkerö Records

Kuva: Jimmy Träskelin

Maustetytöt / Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä

Maustetytöt on Anna ja Kaisa Karjalaisen muodostama, vaihtoehtoista pop-musiikkia tekevä ja taiteellisesti itsenäinen yhtye. Maustetyttöjen musiikin keskiössä terävät, arkirealistiset ja ympäröivää maailmaa kriittisestikin tarkastelevat tekstit yhdistyvät siskosten poikkeukselliseen melodiantajuun. Itsenäisesti operoiva yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä, syrjäytyneisyyttä ja globaaleja ongelmia käsittelevän "Tein kai lottorivini väärin" helmikuussa 2019. Ristiriitaisenkin vastaanoton saanut kappale resonoi vahvasti yleisössä ja on kerännyt tähän mennessä eri musiikin streamaus-palveluissa yhteensä yli 4 miljoona kuuntelukertaa, ja osoittautui Teoston ja Musiikkituottajat IPFI:n teettämässä tutkimuksessa kuluneen vuoden yhdeksi yleisöä "eniten koskettaneeksi" kappaleeksi. Maustetyttöjen yksinäisyyttä sekä päihde- ja mielenterveysongelmia käsittelevä Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumi julkaistiin lokakuussa 2019. Lyhyessä ajassa kultaa myynyt Kaikki tiet vievät Peltolaan oli vuoden 2019 toiseksi myydyin kotimainen albumi, koskettaen poikkeuksellisen laajaa yleisöä aihealueidensa vuoksi, antaen äänen isolle joukolle ihmisiä, joilta on puuttunut oma ääni pop-musiikissa.

Nopeasti debyyttialbumin jälkeen Maustetytöt julkaisivat jo klassikoksi muodostuneen, debyyttialbumilta pois jääneen ja sisarusrakkautta käsittelevän Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään -singlen, sekä parisuhdeväkivaltaa käsittelevän Tee se itse -singlen ja metsien monimuotoisuuden puolesta kantaa ottavan Ne tulivat isäni maalle -singlen. Marraskuussa 2020 Maustetytöt julkaisivat toisen albuminsa Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä. Uusi albumi sukeltaa yhä syvemmälle Maustetyttöjen melankoliseen maailmaan, jossa sairaalan portit avataan jäisin sormin ja joululahjat tilataan silkkitieltä. Albumi sai jälleen yleisöltä ja kriitikoilta haltioituneen vastaanoton ja on jo vuoden myydyimpiä kotimaisia albumeita myöhäisestä julkaisuajankohdasta huolimatta.

Levy-yhtiö: Is This Art!

Kuva: Aki Roukala

Mokoma / Ihmissokkelo

Mokoman yhdestoista studioalbumi Ihmissokkelo meni julkaisuviikolla Suomen virallisen albumilistan ykköseksi, kuten kuusi edeltäjäänsäkin. Tasaisesti huimaa suosiota nauttiva metallisuuruus julkaisi Ihmissokkelon helmikuussa 2020 vain vajaat kaksi vuotta edellisen jälkeen. Luomisvimmaisen yhtyeen uuden albumin julkaisukiertue tyssäsi tunnetuista syistä, mutta fanit ottivat äänitteen jälleen omakseen niin fyysisessä kuin digitaalisessakin muodossa. Mokoma on myös kehittänyt aktiivisesti uudenlaisia tapoja olla faneilleen läsnä etäyhteyksien avulla. Bändin lukuisat streaming-keikat ovat olleet suuria menestyksiä.

Levy-yhtiö: Sakara Records

Kuva: Marek Sabokal

Mortality / Mortality

Mortality on kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva supergroup, joka yhdistää progressiivisen rockin konseptitaide-estetiikan jazzin soundimaailmaan, harmoniaan ja improvisatorisuuteen. Kappaleiden säveltäjän Tapio Ylisen perhetragedian pohjalta kasvanut teema-albumi käsittelee nimensä mukaisesti kuolevaisuutta ja ihmiselämän rajallisuutta. Raskaasta aihepiiristään huolimatta albumin ja yhtyeen musiikki on herkkää, melodista ja toiveikasta. Kukin yhtyeen jäsen antaa oman, persoonallisen tulkintansa albumin aihepiiristä omissa kappaleissaan, Ylisen sävelkielen pitäessä kokonaisuuden yhtenäisenä.

Levy-yhtiö: Eclipse Music

Kuva: Tapio Ylinen

Mouhous / I Hate Mouhous

Suomiräpin punkbändiksikin tituleerattu Mouhous on Jyväskylästä ponnistava kolmihenkinen hiphop-kokoonpano. Kovassa nosteessa oleva yhtye julkaisi helmikuussa 2020 platinaa striimanneen debyyttialbuminsa I Hate Mouhous, joka pysyi yhteensä 15 viikkoa Suomen virallisen albumilistan TOP 10:ssä. Mouhouksen musiikissa yhdistyvät ajankohtaiset soundit, punk-asenne ja aikuistumisen aiheuttama maailmantuska.

Monakosta, Valentinista ja Van Hegenistä muodostuva Mouhous on valloittanut yleisön sydämet energiallaan ja noussut keikkalavojen suosikiksi ympäri Suomea. Bändi on julkaissut aiemmin kaksi EP:tä: Crackstreetboys (2017) ja Late Check-Outs (2018). Heidän tunnetuimmat kappaleensa ovat platinaa striimanneet hitit Äänii, Hellafly ja Leposyke 300 sekä Poikien vessa feat. costee.

Levy-yhtiö: Etenee Records/Warner Music Finland

Kuva: Julius Konttinen

Mutaveijarit / Nyt mennään!

Muikea ja veikeä lastenmusiikkiyhtye Mutaveijarit vie kuulijansa mutaisille matkoille ja jännittäville vesireiteille! 8-henkinen Mutaveijarit on tunnettu energisestä lavaesiintymisestään ja useita eri musiikkityylejä yhdistelevistä mukaansatempaavista lauluistaan, joita kuuntelevat mielellään niin lapset kuin aikuisetkin. Kappaleiden mielikuvitukselliset sovitukset liikkuvat taidokkaasti ja rohkeasti useiden tyylilajien välillä, ja niissä yhdistellään monipuolisesti vaikutteita muun muassa kansanmusiikista, populaarimusiikista ja maailmanmusiikista. Sointimaailma vaihtelee sujuvasti pienestä aina orkestraaliseen asti. Nyt mennään! tarjoaakin kiinnostavaa ja huumoria hersyvää kuunneltavaa kaikenikäisille. Mutaveijarit on konsertoinut ympäri Suomea ja ollut mukana muun muassa Flow Festivalilla, Maailma kylässä -festivaaleilla, Lasten festareilla, Seikkisrockissa, Tavastian Lastenkonsertit -sarjassa ja Kaustisen kansanmusiikkifestivaaleilla. Mutaveijarit toivottavat kaikki kuuntelijat tervetulleiksi mutamatkoille: “Nyt mennään!”

Levy-yhtiö: Mutaveijarit

Kuva: Antti Kokkola

Nightwish / HUMAN. :II: NATURE.

Nightwish on globaalisti menestynein suomalaisyhtye, jonka albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 10 miljoonaa kappaletta.

”Human. :II: Nature.” on yhtyeen yhdeksäs studioalbumi. Levy äänitettiin edellisen, vuonna 2015 julkaistun ”Endless Forms Most Beautiful”, tapaan luonnonläheisissä maisemissa Röskössä. Tämän lisäksi äänityksiä tehtiin Finnvox Studioilla, Petraxilla sekä Troy Donockleyn kotistudiolla Yorkshiressä. Albumin on miksannut Mikko Karmila yhdessä Tuomas Holopaisen ja Tero Kinnusen kanssa. Masteroinnista vastaa Mika Jussila.

Levy-yhtiö: Nuclear Blast

Kuva: Tim Tronckoe

nublu x Mikael Gabriel / Universum (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Mielenkiintoinen universumi, joka ei päästä helpolla, mutta pysyy kurssillaan loppuun asti."

Mikael Gabriel yllätti faninsa marraskuussa julkaisemalla singlen ja videon Universum yhdessä Viron suurimman artistin nublun kanssa. Vaikka maarajojen ylittäminen oli viime vuonna hankalaa, ei musiikki tunne rajoja ja sen artistit halusivat duetollaan osoittaa. Universum teki historiaa nousemalla Spotifyn listaykköseksi samaan aikaan Virossa ja Suomessa.

Nublu löi itsensä läpi Virossa kaksi vuotta sitten julkaistulla singlellään, ja on siitä lähtien hallinnut Viron soittolistoja ja musiikkigaaloja. Hänen biisejään on kuunneltu Spotifyssa yli 14 miljoonaa kertaa ja Youtubessa artistin videot ovat keränneet yli 33 miljoonaa katselukertaa. Mikael Gabriel on viidellä julkaisemallaan albumilla vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme kirkkaimmista ja valovoimaisimmista poptähdistä. Hän julkaisi viime vuonna Universumin lisäksi singlet Löytäjä saa pitää ja Oli aikoi, jotka kasvoivat vuoden aikana isoiksi radio- ja Spotify-hiteiksi.

Universum-musiikkivideon ohjasi virolainen taiteilija ja ohjaaja Marta Vaarik. Hän on ohjannut aiemmin myös nublun palkitun, viisi miljoonaa katselukertaa keränneen Für Oksana-videon. Marta Vaarikin isä on kuuluisa virolaisnäyttelijä Andrus Vaarik, joka vilahtaa Universum-videolla cameoroolissa. Koronan vuoksi nublun osuudet videolla kuvattiin Tallinnassa ja Mikael Gabrielin osuudet erikseen Helsingissä.

Ohjaaja: Marta Vaarik

Videon tuotantoyhtiö: BLOND TRICKSTER PRODUCTIONS

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Ville Linna

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Ollie / Ainakin mä rakastin / Naimisiin / Älä riko mua enää / Aavikolla

Upeaääninen ja karismaattinen laulaja-lauluntekijä Ollie on tehnyt viimeisen vuoden aikana kovaa nousua kotimaisten pop- ja iskelmäartistien eturiviin. Vuonna 2018 julkaistulla Villi sydän -debyyttilevyllään kultarajan rikkonut artisti on jatkanut vuonna 2020 menestystään niin radioissa kuin suoratoistopalveluissakin uusilla singleillään Ainakin mä rakastin, Naimisiin, Älä riko mua enää ja Aavikolla. Näistä Naimisiin ja Älä riko mua enää ovat striimanneet kultaa.

Oman musiikkinsa lisäksi Ollie tunnetaan upeista ja huimaa suosiota saaneista mashup-videoistaan, joita hän on tehnyt muun muassa Robinin, Jannan, Aleksanteri Hakaniemen, Irinan ja Rajattoman kanssa.

Levy-yhtiö: M-Eazy Music/Sony Music Entertainment Finland Oy

Kuva: Svante Gullichsen

Oranssi Pazuzu / Mestarin kynsi

Oranssi Pazuzu conjures sounds from the dark corners of space and mind.

Since birth, Oranssi Pazuzu has never been satisfied to stick with a formula. Each album has seen the band expand upon its previous incarnation and then, like a supernova, blow it up and transform again into something recognizable but completely new.

Levy-yhtiö: Nuclear Blast

Kuva: Rainer Paananen

Petri Kumela / Small Creatures - A Musical Bestiary

Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa Suomen monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään.

Small Creatures - A Musical Bestiary -albumi sisältää musiikillisia muotokuvia pienistä eläimistä ja hyönteisistä. 35 kappaletta soolokitaralle eturivin säveltäjiltä ympäri maailmaa, joissa musiikilliset tyylit vaihtelevat laidasta laitaan, kaikki omistettu Kumelalle. Hauskoja, vakavia, virtuoosisia, anarkistisia, meditatiivisia, yllättäviä – jokainen teos kertoo omanlaisensa tarinan, kuvaa jotain otuksen luonteenpiirrettä tai ominaisuutta.

Levy-yhtiö: Welmersson Records

Kuva: Jonne Räsänen

Pihlaja / Kirjoitettu tähtiin

Pihlaja on R&B-artisti ja lauluntekijä, joka julkaisi lokakuussa 2020 debyyttialbuminsa “Kirjoitettu tähtiin”. Albumi sisältää mm. kultaa streamanneet singlet ”Pojat feat. Yeboyah sekä ”Picasso feat. costee. Pihlaja kirjoittaa nuoren kaupunkilaisnaisen elämästä ja näkökulmasta suorapuheisesti ja usein sukupuolirooleja kyseenalaistaen ja haastaen.

Levy-yhtiö: Sony Music Entertainment Finland Oy

Kuva: Max Steffansson

Pomppulinnan kreivi / Mandariinipäivä

Pomppulinnan kreivi esittää uutta, monipuolista lastenmusiikkia, jota aikuisetkin hehkuttavat. Yhtyeen musiikkia kuvastaa parhaiten ajatus linnusta, joka maiden ja kulttuurien rajoista piittaamatta lentää vapaana pysähtyen aina siellä, missä rytmit ovat kaikkein mukaansatempaavimmat.

Yhtye on julkaissut kolme levyä: Mandariinipäivä (2020), Mielen avaruus (2017) ja Tukaani (2016). Mielen avaruus sai erityismaininnan lastenmusiikin Jellonagaalan vuoden 2018 lastenalbumi sarjassa. Yhtye on ollut mukana myös Pikku Kakkosen 100 lastenlaulua -projektissa tekemällä Yle Areenaan uusia sovituksia vanhoista lastenmusiikin klassikoista: Ihhahhaa, Kapteeni katsoi horisonttihin, Villahousurock, Nurmilintu ja Puff on lohikäärme.

Pomppulinnan kreivin keikoilla saa tanssia ja pomppia mielin määrin! Uusimman Mandariinipäivä -levyn musiikissa seikkaillaan aina afro-beatin alavuuksilta Andien korkeuksiin ja Kuuban karnevaalien kautta keskelle balkanilaisten torvien toitotusta. Vili ”kreivi” Mustalammen tekemissä lauluissa mm. taistellaan sokerihimoa vastaan, ystävystytään pimeyden kanssa, tehdään riippumaton kanssa retki metsän sydämeen ja ylistetään kurahousuja.

Levy-yhtiö: Rumba-Akatemia

Kuva: Matias Löyttyniemi

Pyhimys / MIKKO

Pyhimys avasi uuden vuosikymmenen menestyksekkäällä MIKKO-albumillaan. Levy ylitti pian julkaisunsa jälkeen platinarajan ja oli albumilistan ykkönen kolmena viikkona. Kokonaisuus pitää sisällään muun muassa hitit Muistuta mua, v!@%#mikko sekä Valo pimeän, joista jokainen on noussut Suomen Spotify-listan kärkipaikalle. Yli 10 miljoonaa streamannut Muistuta mua kipusi myös radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi joulukuussa 2020. Lisäksi v!@%#mikko -kappaleen musiikkivideo listautui pian julkaisunsa jälkeen YouTuben katsotuimmaksi videoksi Suomessa.

MIKKO-albumi oli monella tavoin poikkeuksellinen kokonaisuus. Musiikillisen yhtenäisyyden sijaan levy rakentui 13 tyylillisesti erilaisesta kappaleesta, joista jokaisella oli takanaan oma työryhmä. Albumilla oli yhteensä 38 tekijää, mikä lukuna viittasi myös artistin onnenlukuun ja ikään. Myös v!@%#mikko -musiikkivideolla oli yhteensä 38 cameo-roolia. MIKKO oli kokonaisvaltaisesti artistin käsialaa: Pyhimys suunnitteli albumin kannet, käsikirjoitti v!@%#mikko -musiikkivideon sekä toimi levyn vastaavana tuottajana.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus

Kuva: Jouni Jones Lehtonen

Riitta Paakki Quartet / Piste

Pianisti Riitta Paakki on alansa ansioituneimpiin lukeutuva jazzmuusikko, ja hänen teoksensa huokuvat kypsää näkemystä sekä valoisaa asennetta. Vastustamattoman vaivaton, jazzin alkulähteiltä kumpuava svengi sulautuu saumattomasti Paakin uuden levyn sävellysten pohjoisiin sävyihin. Riitta Paakki Quartetin yhteissoitossa hehkuu musiikin ilo, joka välittyy myös kuulijoiden sydämiin.

Levy-yhtiö: Flame Jazz Records

Kuva: Teemu Mattsson

Rosita Luu / Samettisuu

Pörröinen, terävä ja puuterin huuruinen. Rosita Luun Samettisuu on kameleonttimainen tyylinäyte Merita Bergin monipuolisuudesta sekä ennen kaikkea uteliaisuudesta lauluntekijänä, lyyrikkona että tulkitsijana. Tekemistä leimaa rohkea omaehtoisuus, taidokkaat soittajat, runsaat sovitukset ja visio siitä, ettei Rosita Luun musiikkia tarvitse sulkea mihinkään poteroon vaan se voi lennellä vaistojousen lailla villisti.

Albumilla kuullaan kaikuja niin glam rockista, soulista, popista kuin myös kantrista ammentaen. Teksteissä liikutaan aina niin sanotusti "pienempien" puolella ja kertoja on usein tarkkanäköinen loner, hieman sivupoluilta tai vinksahtaneista sekä obsessiivisista mielentiloista käsin suuresti elämää tunteva persoona: samalla tavalla kuin Berg itsekin on. Pohjavire Merita Bergin teksteissä on aina ihmisyyttä, erheitä ja isoja tunteita syvästi ymmärtävä. Rosita Luun maailmassa mikään ei ole mustavalkoista eikä pyhää.

Levy-yhtiö: Helmi Levyt

Kuva: Heta Yli-Tepsa

Ruusut / Kevätuhri

Ruusut ovat nelihenkinen elektroninen yhtye, jonka vuonna 2017 perustivat Ringa Manner, Alpo Nummelin, Miikka Koivisto ja Samuli Kukkola.

Levy-yhtiö: Fullsteam Records

Kuva: GRMMXI

Sarah Palu / Ikivirta

Sarah Palu on suomalais-ranskalainen säveltäjä ja muusikko. Palun debyyttialbumi Ikivirta soljuu muinaisen suomalaisen kansanmusiikin, popin, elektronisen musiikin sekä klassisen nykymusiikin välimaastossa. Vanhat kansansoittimet, kantele ja jouhikko, kohtaavat ajattomia ja moderneja äänimaisemia muodostaen ainutlaatuisen, visuaalisen sointimaailman. Palun sävellykset kutovat polkua tietoisen mielen reunoille, maalaten näkyväksi tuota tuntematonta – juuriamme, sisäistä maailmaa ja sitä, mikä on ajan ulkopuolella. Laulettujen kappaleiden teksteissä suomalais-ugrilainen kansanrunous yhdistyy Palun oman käsialaan. Palu soittaa kannelta ja kelttiharppua levyllään monien vierailevien artistien kanssa. Ikivirta-albumin on tuottanut Matias Tyni, jonka kanssa Palu on tehnyt yhteistyötä niin palkittuja elokuvia yhdessä säveltäen kuin Viitasen Piia -yhtyeessä, johon molemmat kuuluvat.

Levy-yhtiö: Sarah Palu

Kuva: Iiris Heikka

Sir Liselot / Maniduros

Sir Liselot on noussut nopeasti kiinnostavimpien kotimaisten pop-auteurien joukkoon. Taiteilijanimen takaa löytyy muusikko Liisa Tani, joka on soittanut useissa bändeissä, joista tunnetuimpana Ghost World. Ensimmäinen Sir Liselot albumi Olenko kertonut? ilmestyi loppuvuodesta 2018, ja ylitsepursuava kakkosalbumi Maniduros elokuussa 2020. Sir Liselotin musiikissa genret ovat häilyviä, melodiat kauniita ja tuotanto yllättävää. Sanoitukset vievät taianomaisiin ja omintakeisiin paikkoihin, mutta ovat samalla käsinkosketeltavan inhimillisiä ja herkkiä. Sir Liselotin DIY-henkisyys on kirjaimellista, hän säveltää, sanoittaa, sovittaa, soittaa, äänittää ja miksaa kappaleensa itse kodissaan.

Levy-yhtiö: Tucnil Bogta

Kuva: Frans Nybacka

Superposition / Superposition

Superposition on rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren luotsaama kvartettikokoonpano, jonka debyyttilevy ilmestyi We Jazz Recordsin toimesta maaliskuussa 2020. Bändissä mukana ovat mm. Moposta tuttu Linda Fredriksson ja Katu Kaikussa soittavat Adele Sauros ja Mikael Saastamoinen. Kahden saksofonin, kontrabasson ja rumpujen muodostama nelikko esittää räjähdysaltista ja luovaa uutta jazzia ja sen musiikin sävyihin mahtuvat luontevasti niin tulinen freejazz kuin myös hymnimäisen kauniit balladitkin. Nopeasti livesuosikiksi esimerkiksi Pori Jazzissa noussut uusi yhtye osoittaa uudella levyllä, että se pystyy siirtämään intensiteettinsä mainiosti myös studioon.

Superpositionin debyyttilevy on tiivis, mutta monisävyinen kokonaisuus, jossa avausraita Antiplacen räjähtävyyden ja päätösbiisi Marchin introspektiivisen rauhan välille muodostuu luonteva draaman kaari. Tuore kokoonpano kuulostaa albumilla yhtenäiseltä kiitos jo kattavan livekokomuksensa. Louhivuoren 6 sävellystä saavat biisilistassa seuraa yhdestä Fredrikssonin ja yhdestä Saastamoisen kappaleesta, ja kaikesta välittyy koko bändin yhtenäinen kollektiivinen visio musiikkinsa suhteen.

Olavi Louhivuori (s. 1981) tunnetaan omaäänisenä rumpalina ja säveltäjänä, jonka omiin projekteihin kuuluvat mm. Svart Recordsille tehdyt soololevyt sekä maailmallakin mainetta niittänyt Oddarrang-yhtye. Lisäksi Louhivuori on tehnyt yhteistyötä mm. edesmenneen trumpetistilegenda Tomasz Stankon kanssa ja lukuisissa laatuyhtyeissä kuten SUN Trio, Joona Toivanen Trio ja Elifantree.

Levy-yhtiö: We Jazz Records

Kuva: Tero Ahonen

Suvi Teräsniska / Iltalauluja

Upea Suvi Teräsniska on julkaissut urallaan yhteensä kymmenen albumia, joista tuoreimman Iltalauluja-levyn syyskuussa 2020. Syksyllä 2020 katsojat supersuositussa Tähdet, tähdet -ohjelmassa hurmanneen Suvin suurimpia hittejä ovat muun muassa Hento kuiskaus, Täydellinen elämä, Jos menet pois, Pahalta piilossa, Elämäni miehiä ja Hei mummo.

Suvi Teräsniskan albumeita on yhteensä myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta ja lähes jokainen albumeista on ylittänyt platinarajan. Yleisön rakastama Suvi on palkittu mm. Emma-gaalassa Vuoden iskelmä-albumista 2017, Iskelmä-Finlandialla 2016 sekä Kullervo Linnan säätiön palkinnolla 2013.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Susanna Nordvall

Sväng / In Trad we Trust

In Trad we Trust on kunnianosoitus suomalaiselle rahvaan musiikin perinnölle. Suomessa kansan musisoinnin muodot ovat olleet moninaiset: runolaulua on laulettu satoja, ellei tuhansia vuosia, kanteletta ja jouhikkoa soitettu vuosisatoja. Uudempaa aikaa edustavat monimuotoiset laulun muodot sekä pelimannimusiikki ja siihen liittyvä virtuoottinen instrumentalismi.

In Trad we Trust -levylle Sväng kokosi yhtyeen jäsenille tärkeitä suomalaisen kansanmusiikin ehkä vähemmän tunnettuja helmiä ja teki niistä alkuperäisesityksiä svängaavasti kunnioittavia instrumentaaliversioita. Levy on Svängin yhdeksäs studioalbumi. In Trad we Trust on jo ehditty valita Songlinesin Best Album of 2020 -listalle yhdeksän muun hienon albumin kanssa.

Levy-yhtiö: Galileo Music Communication GmbH

Kuva: Jimmy Träskelin

Turmion Kätilöt / Global Warning

Turmion Kätilöt on yksi Suomen kansainvälisesti menestyneimmistä suomeksi esiintyvistä yhtyeistä kautta aikain. Näyttävistä esiintymisistään tunnetun yhtyeen Global Warning -albumi meni heti julkaisuviikollaan Suomen albumilistan ykköseksi, ja albumi on listaviikoin laskettuna Turmion Kätilöiden tähänastisen uran menestynein albumi. Levy oli mukana top 50 -listalla 17 viikkoa. Heti kun korona helpottaa niin Turmion Kätilöt suuntaa mittavalle Euroopan rundille ensin Nightwishin lämppärinä ja heti sen perään on vuorossa oma pääesiintyjäkiertue ympäri Euroopan.

Levy-yhtiö: Nuclear Blast

Kuva: JP Palmunen & Tuomas Rytkönen

Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani / Paluu paratiisiin

Tuure Kilpeläisen ja Kaihon Karavaanin kuudennen albumin Paluu paratiisiin -nimi kattaa albumin monia teemoja. Paratiisi ei ole tässä raamatullinen vaan henkilökohtainen tila, joka kuvaa paluuta vilpittömyyteen ja herkkyyteen, omaan rauhaan jota maailman kuohunta ei järkytä. Levyllä kuuluu lämpö ja valo, kaiho ja kaipuu selittämättömään. Lauluissa pohditaan rakkautta, henkisyyttä, yksinäisyyden merkitystä, veljeyttä, maailman tilaa. Musiikki elää vahvasti ja herkästi, rytmisesti ja väkevästi. Albumin upea voimaballadi Rakastan sua niin et se sattuu on noussut valtavaksi radiohitiksi ja puhuttelevaksi nykyklassikoksi.

Karavaanin virtuoosimaiset soittajat, laaja musiikin kirjo, rytmi ja meininki on ainutlaatuista Suomessa – niinpä kombo onkin yksi kysytyimmistä keikkakokoonpanoistamme, vuodesta toiseen. Kymmenen vuotta sitten yhtye julkaisi ensimmäisen Valon pisaroita -albuminsa, josta käynnistyi kiertomatka koko Suomeen ja välillä ulkomaillekin. Kriitikoiden ja suuren yleisön arvostamat albumit ovat rikkoneet kulta- ja platinarajoja ja Tuure yhtyeineen on palkittu useilla musiikkialan palkinnoilla.

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Pietari Purovaara

Uniklubi / Ajan piirtämät kasvot

Uniklubi kuuluu suomirockin legendaarisiin yhtyeisiin. Miljoonia striimannut yhtye julkaisi syksyllä 2020 uuden Ajan piirtämät kasvot -albumin, jonka suurimmiksi hiteiksi ovat nousseet niin radioissa kuin suoratoistopalveluissakin kappaleet Huojuva silta ja Bailaten koko elämä. Albumin tuotti Rauli Eskolin.

Uniklubi tunnetaan myös rakastetuista klassikoistaan, kuten Rakkautta ja piikkilankaa, Huomenna ja Näiden tähtien alla.

Levy-yhtiö: Playground Music

Kuva: Katariina Salmi

Verneri Pohjola / The Dead Don't Dream

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Pohjolasta onkin sanottu, että hän on Suomen ihmisäänisin ja tunneälyisin trumpetisti. Monen palkitun ja kehutun levyn jälkeen hän julkaisi keväällä 2020 albumin “The Dead Don’t Dream”. Pohjolan aiempiin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa Emma-palkinto Bullhorn-levystä vuoden parhaana jazzalbumina sekä Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus Yrjö-palkinto.

Levy-yhtiö: Edition Records

Kuva: Perttu Saksa

Vesala / Etsimässä rauhaa

Vesala kuuluu kiistatta Suomen lahjakkaimpiin taiteilijoihin. Hänen musiikkinsa on erityinen yhdistelmä taiteellista tinkimättömyyttä sekä koko kansan tavoittavia pophittejä radio- ja suoratoistolistojen soitetuimpien kappaleiden listoilta. Vesalan debyyttialbumi Vesala sai odotetusti jatkoa keväällä 2020, kun Etsimässä rauhaa -albumi julkaistiin. Kultaa striimanneelta albumilla löytyy useampi hittibiisi, esimerkiksi kappaleet Nyt on lähtö ja Uusia unelmia. Etsimässä rauhaa nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 2 ja fyysisen albumilistan sijalle 1.

Taiteen monilahjakkuutena tunnettu Vesala on palkittu useilla arvostetuilla taiteen palkinnoilla, kuten Juha Vainio -palkinnolla vuonna 2016, ensimmäisenä naisena Reino Helismaa -sanoittajapalkinnolla keväällä 2019 sekä musiikin valtionpalkinnolla syksyllä 2019. Lisäksi hän on ainoa nainen, joka on ollut ehdolla sekä Emma- että Jussi-palkinnon saajaksi. Keväällä 2020 Vesala sai Emma Gaalassa Vuoden Live -palkinnon ensimmäisestä omasta Hartwall Arenan konsertistaan. Syksyllä 2020 hän oli vuorostaan ensimmäinen Alli Trygg -palkinnon saaja.

Levy-yhtiö: Etenee Records/Warner Music Finland

Kuva: Viivi Huuska 

Viikate / Rillumarei!

Suomalaisten alakuloa jo vuodesta 1996 ruokkinut Viikate julkaisi 13. äänitallenteensa Rillumarei! lokakuussa. Albumi nosti yhtyeen hilpeyden uusille askelmille tarraten syyspoplarin helmaan iloisen verikoiran lailla. Rillumarei!-albumista olivat vakuuttuneita niin fanit kuin mediakin.

Kolmentoista studioalbumin ja satojen keikkojen tuomalla kokemuksella Viikate on heittämällä yksi vakuuttavimmista ja kovimmista suomirockin nimistä.

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Terhi Ylimäinen

Ville Ojanen / V

Ville Ojanen tunnetaan Kaustislaislähtöisenä kansanmusiikin monitoimimiehenä, jonka sävelkynästä on syntynyt musiikkia lukuisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja orkesteriteoksiin. Ojanen on julkaissut viisi soololevyä, joista esikoisalbumi Rautavaara oli Teosto -palkintoehdokkaana. Ojanen on ollut aiemmin Emma-ehdokkaana Ostrobothnian Folk Orchestran I -albumilla ja 2016 julkaistu Kameleontti -levy oli USA:ssa ehdolla vuoden parhaaksi instrumentaalialbumiksi.

Uusin Etno-Emma ehdokkaana oleva albumi V on Ojasen itsensä sanoin kunnon kansanmusiikkilevy, joka nojaa vahvasti Kaustislaiseen kansanmusiikkiperinteeseen, jossa melodiat soljuvat selkeinä ja musiikki soi vahvasti duurissa tai mollissa.

Levy-yhtiö: Ville Ojanen

Kuva: Nelli Ojanen

Virpi Räisänen, Jukka Perko, Lapin kamariorkesteri, John Storgårds / Outi Tarkiainen: Maa, kevään tytär; Saivo

Vuonna 1972 perustettu Lapin kamariorkesteri on Suomen ja EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Orkesterin taiteellisena johtajana on vuodesta 1996 alkaen toiminut viulisti-kapellimestari John Storgårds. Orkesterin koti on Rovaniemellä kulttuuritalo Korundissa, mutta orkesteri esiintyy myös ympäri Lapin maakuntaa alueorkesterina sekä muualla Suomessa ja ulkomailla. Lapin kamariorkesteri on vahvasti kiinni omassa ajassamme, esittäen nykysäveltäjien teoksia klassisemman ohjelmiston ja eri aikakausien harvinaisuuksien ohella. Orkesterin profiiliin kuuluu niin kantaesitykset kuin säännölliset Suomen ensiesitykset eri teoksista. Lapin kamariorkesterin työ ja levytykset ovat saaneet tunnustuksia, mm. Vagn Holmboen Kamarisinfonioiden levytys oli Gramophone Award 2013 –ehdokkaana ja Kalevi Ahon theremin- ja käyrätorvikonserttojen levytys sai ECHO Klassik –palkinnon vuonna 2015. John Storgårds on LKO-tehtävänsä ohella vaikuttanut mm. BBC Philharmonicin päävierailijana ja Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hän vierailee säännöllisesti mm. Yhdysvalloissa johtamassa maan merkittävimpiä orkestereita.

Ondine Records'n julkaisema ehdokasäänite sisältää Outi Tarkiaisen teokset laulusarjan Eanan, giđa nieida (Maa, kevään tytär) ja saksofonikonserton Saivo. Levyllä esiintyvät mezzo-sopraano Virpi Räisänen ja saksofonisti Jukka Perko sekä Lapin kamariorkesteri johtajanaan John Storgårds. Laulusarjan teksteinä kuullaan säveltäjän valitsemat runot Rauni Magga Lukkarilta, Rose-Marie Huuvalta, Nils-Aslak Valkeapäältä, Leena Morottajalta sekä Veikko Holmbergin kääntäminä Timo Malmilta ja Aila Meriluodolta.

Outi Tarkiainen on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä. Hänen teoksiaan ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, National Arts Centre Orchestra (Kanada), Arctic Philharmonic, Radion sinfoniaorkesteri ja Metropole Orchestra (Alankomaat). Glokaalin säveltäjäprofiilin omaava säveltäjä on työskennellyt niin Pariisin, Lontoon ja Berliinin kaltaisissa metropoleissa kuin Jäämeren vuonoilla ja pienissä lappilaiskylissä. Teoksissaan hän kartoittaa ihmisen ja maailman suhdetta sekä yksilöksi kasvamista ympäristön ehdoilla.

Levy-yhtiö: Ondine

Kuva: Arto Liiti

william / Shakespeare

William oli vuoden 2020 striimatuimpia kotimaisia kappaleita, ennätyksiä rikkonut ja kaikkien aikojen pisimpään Suomen Spotifyn Top 50-listan kärkipaikkaa pitänyt artisti. Jättihitti Penelope on rikkonut nelinkertaisen platinarajan yli 16 miljoonalla striimillä ja kappale vietti Spotifyn kärkisijalla ilmiömäiset 137 päivää. Suomenkielistä melodista trap-musiikkia esittävä artisti julkaisi syyskuussa debyyttialbuminsa Shakespeare. Esikoisalbumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle ja on streamannut suoratoistopalveluissa lyhyessä ajassa platinaa. Kaikki albumin kappaleet nousivat Spotifyn top 30 -listalle, mikä on poikkeuksellinen menestys debyyttialbumin julkaisevalle artistille. William on valloittanut suomenkielisellä trap-musiikilla myös valtakunnalliset radioaallot. Vain muutamassa vuodessa listojen kärkeen noussut rap-artisti julkaisi esikois-EP:nsä sorrynotsorry loppukesästä 2019. William on uransa alusta asti vakuuttanut omaleimaisella ja tunnistettavalla soundillaan. Jättihitti Penelopen ja esikoisalbumin menestyksen myötä william vakiinnuttaa asemaansa yhtenä seuratuimmista uusista artisteista.

Levy-yhtiö: M-Eazy Music/Sony Music Finland

Kuva: Karim Awad

Ylioppilaskunnan Laulajat / Pohjois-Karjala (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Suomalaista kulttuuria hyvin esiin nostava, aito ja sympaattinen kokonaisuus."

Ylioppilaskunnan Laulajat on ollut yli 135 vuoden ajan mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. Vuonna 1883 perustettu YL on Suomen tunnetuin mieskuoro ja kansallinen instituutio. Yhtenä maailman parhaista mieskuoroista YL konsertoi aktiivisesti kotimaan lisäksi ympäri maailmaa suomalaisen kulttuurin lähettiläänä. Tärkeintä kuorolle on, että yleisö saa nauttia laadukkaasta musiikista ja unohtumattomista elämyksistä.

Ohjaaja: Heikki Slåen

Videon tuotantoyhtiö: Ylioppilaskunnan Laulajat

Levy-yhtiö: Ylioppilaskunnan Laulajat

Kuva: Lauri Tamminen

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Created by Designer Helsinki