EMMA-ehdokassarjat 2020


Kriitikoiden valinta


Antti Tuisku / Valittu kansa

Antti Tuisku julkaisi ensimmäisen albuminsa vuonna 2004. Häneltä on ilmestynyt yhteensä 11 levyä, ja kaiken kaikkiaan Antti Tuiskun albumeita on myyty lähes puoli miljoonaa kappaletta. Artistiutensa uudelleen vuonna 2015 julkaistulla En kommentoi -albumilla luonut Antti Tuisku on uransa aikana täyttänyt niin klubeja kuin areenoitakin ja esiintynyt yhteensä sadoilletuhansille ihmisille. Antti teki ennen tauolle jäämistään Suomessa poikkeuksellisen ison areenakiertueen, jonka konserteissa kävi yhteensä yli 50 000 ihmistä.

Antti Tuisku on palkittu kuudella Emma-pystillä, hänestä on tehty kolme kirjaa, hän on lanseerannut oman vaatemalliston ja ollut mukana lukuisissa tv-ohjelmissa. Kesäkuussa 2021 Antti Tuisku nousee lavalle Helsingin uudistetulla Olympiastadionilla kahdessa omassa Bailantai-konsertissa.

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Anna Äärelä

ibe / perkele!

"Mielestäni meillä kaikilla on omat perkeleemme ja ne ilmaisevat itseään monin eri tavoin. Jos nyt jotenkin tiivistäisin oman käsitykseni perkeleestä, niin se on se osa minua, mitä en itsekään ymmärrä. Perkeleitä ei suinkaan kannata pelätä ja niiden kanssa on hyvä käydä keskustelua. Niin opimme lisää itsestämme ja maailmasta ympärillämme.” - ibe

Levy-yhtiö: Skorpioni

Kuva: Julius Konttinen

Maustetytöt / Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä

Maustetytöt on Anna ja Kaisa Karjalaisen muodostama, vaihtoehtoista pop-musiikkia tekevä ja taiteellisesti itsenäinen yhtye. Maustetyttöjen musiikin keskiössä terävät, arkirealistiset ja ympäröivää maailmaa kriittisestikin tarkastelevat tekstit yhdistyvät siskosten poikkeukselliseen melodiantajuun. Itsenäisesti operoiva yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä, syrjäytyneisyyttä ja globaaleja ongelmia käsittelevän "Tein kai lottorivini väärin" helmikuussa 2019. Ristiriitaisenkin vastaanoton saanut kappale resonoi vahvasti yleisössä ja on kerännyt tähän mennessä eri musiikin streamaus-palveluissa yhteensä yli 4 miljoona kuuntelukertaa, ja osoittautui Teoston ja Musiikkituottajat IPFI:n teettämässä tutkimuksessa kuluneen vuoden yhdeksi yleisöä "eniten koskettaneeksi" kappaleeksi. Maustetyttöjen yksinäisyyttä sekä päihde- ja mielenterveysongelmia käsittelevä Kaikki tiet vievät Peltolaan -debyyttialbumi julkaistiin lokakuussa 2019. Lyhyessä ajassa kultaa myynyt Kaikki tiet vievät Peltolaan oli vuoden 2019 toiseksi myydyin kotimainen albumi, koskettaen poikkeuksellisen laajaa yleisöä aihealueidensa vuoksi, antaen äänen isolle joukolle ihmisiä, joilta on puuttunut oma ääni pop-musiikissa.

Nopeasti debyyttialbumin jälkeen Maustetytöt julkaisivat jo klassikoksi muodostuneen, debyyttialbumilta pois jääneen ja sisarusrakkautta käsittelevän Jos mulla ei ois sua, mulla ei ois mitään -singlen, sekä parisuhdeväkivaltaa käsittelevän Tee se itse -singlen ja metsien monimuotoisuuden puolesta kantaa ottavan Ne tulivat isäni maalle -singlen. Marraskuussa 2020 Maustetytöt julkaisivat toisen albuminsa Eivät enkelitkään ilman siipiä lennä. Uusi albumi sukeltaa yhä syvemmälle Maustetyttöjen melankoliseen maailmaan, jossa sairaalan portit avataan jäisin sormin ja joululahjat tilataan silkkitieltä. Albumi sai jälleen yleisöltä ja kriitikoilta haltioituneen vastaanoton ja on jo vuoden myydyimpiä kotimaisia albumeita myöhäisestä julkaisuajankohdasta huolimatta.

Levy-yhtiö: Is This Art!

Kuva: Aki Roukala

Rosita Luu / Samettisuu

Pörröinen, terävä ja puuterin huuruinen. Rosita Luun Samettisuu on kameleonttimainen tyylinäyte Merita Bergin monipuolisuudesta sekä ennen kaikkea uteliaisuudesta lauluntekijänä, lyyrikkona että tulkitsijana. Tekemistä leimaa rohkea omaehtoisuus, taidokkaat soittajat, runsaat sovitukset ja visio siitä, ettei Rosita Luun musiikkia tarvitse sulkea mihinkään poteroon vaan se voi lennellä vaistojousen lailla villisti.

Albumilla kuullaan kaikuja niin glam rockista, soulista, popista kuin myös kantrista ammentaen. Teksteissä liikutaan aina niin sanotusti "pienempien" puolella ja kertoja on usein tarkkanäköinen loner, hieman sivupoluilta tai vinksahtaneista sekä obsessiivisista mielentiloista käsin suuresti elämää tunteva persoona: samalla tavalla kuin Berg itsekin on. Pohjavire Merita Bergin teksteissä on aina ihmisyyttä, erheitä ja isoja tunteita syvästi ymmärtävä. Rosita Luun maailmassa mikään ei ole mustavalkoista eikä pyhää.

Levy-yhtiö: Helmi Levyt

Kuva: Heta Yli-Tepsa

Ruusut / Kevätuhri

Ruusut ovat nelihenkinen elektroninen yhtye, jonka vuonna 2017 perustivat Ringa Manner, Alpo Nummelin, Miikka Koivisto ja Samuli Kukkola.

Levy-yhtiö: Fullsteam Records

Kuva: GRMMXI

Sir Liselot / Maniduros

Sir Liselot on noussut nopeasti kiinnostavimpien kotimaisten pop-auteurien joukkoon. Taiteilijanimen takaa löytyy muusikko Liisa Tani, joka on soittanut useissa bändeissä, joista tunnetuimpana Ghost World. Ensimmäinen Sir Liselot albumi Olenko kertonut? ilmestyi loppuvuodesta 2018, ja ylitsepursuava kakkosalbumi Maniduros elokuussa 2020. Sir Liselotin musiikissa genret ovat häilyviä, melodiat kauniita ja tuotanto yllättävää. Sanoitukset vievät taianomaisiin ja omintakeisiin paikkoihin, mutta ovat samalla käsinkosketeltavan inhimillisiä ja herkkiä. Sir Liselotin DIY-henkisyys on kirjaimellista, hän säveltää, sanoittaa, sovittaa, soittaa, äänittää ja miksaa kappaleensa itse kodissaan.

Levy-yhtiö: Tucnil Bogta

Kuva: Frans Nybacka

Created by Designer Helsinki