EMMA-ehdokassarjat 2021


Kriitikoiden valinta


Arppa - Kinovalon alla

Vuoden puhutuimpiin artistitulokkaisiin lukeutuva Arppa julkaisi albuminsa Kinovalon alla syyskuussa. Albumin ajaton ja elokuvallinen kerronta vetosivat niin suureen yleisöön kuin kriitikoihinkin. Sitä kuvattiin mm. mestariteokseksi, levolliseksi, itsevarmaksi ja timanttiseksi. Albumilta irrotetut singlet Laila, Väistä, Hauki ja Oulu (theme) nousivat kaikki valtakunnalliseen radiosoittoon. Valtavaa livesuosiota nauttivan Arpan keikat ovat olleet suurimmaksi osaksi loppuunmyytyjä, ja vuonna 2022 yhtye on laittamassa entistä kovemman vaihteen silmään keikkojen ja julkaisujen suhteen.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus/Universal Music

Linda Fredriksson – Juniper

Linda Fredriksson julkaisee debyyttisooloalbuminsa Juniper 29. lokakuuta We Jazz -levymerkillä. Yhtyeistä kuten Mopo, Superposition ja Ricky-Tick Big Band tuttu Fredriksson sulauttaa esikoisellaan yhteen improvisaatioon pohjaavan jazzilmaisun sekä singer-songwriter-perinteen. Albumilla Fredrikssonin kanssa esiintyy yhtye, jossa soittavat Tuomo Prättälä (koskettimet), Olavi Louhivuori (rummut) ja Mikael Saastamoinen (kontrabasso). Tuottaja Minna Koivisto soittaa modulaarisyntetisaattoria ja levyllä vierailee ruotsalaispianisti Matti Bye.

Juniper on artistin omin sanoin hänen "hiljaisen ja ujon puolensa säveltämä" albumi ¬– rehellinen ja yksityinen. Sielultaan se on singer-songwriter-musiikkia jazz-yhtyeen soittamana. Musiikillisiksi vaikutteikseen Fredriksson listaa artisteja kuten Sufjan Stevens, Alice Coltrane, Feist, Eric Dolphy, Neil Young, Iro Haarla ja Billie Eilish. Juniperin musiikki on syntynyt hitaasti ja pitkän ajan sisällä, omassa tilassa. ”Se on oma maisemani ja rauhan paikkani kaiken kaaoksen keskellä. Kupla, jonka sisällä on ollut hyvä olla”, Fredriksson kuvailee.

Levy-yhtiö: We Jazz Records

Lyyti – Toiveet ja helyt

Tämän hetken puhutuimpiin indie-artisteihin lukeutuva Lyyti tekee omaleimaista runoelmapoppia, jossa toivoa louhitaan maan uumenista, ja pohjamudasta pelastetaan hauraita siemeniä. Lyytin toinen pitkäsoitto ”Toiveet ja helyt” on läpileikkaus pimeän ajan pienistä jutuista, huijariolosta ja ikävästä, sellaisista kivuista, jotka eivät jää historiaan.

Mihin voi soittaa, kun metsäpalo leviää näytöltä yksiön eteiseen? Akku tyhjä, muisti täynnä, mutta vedetään silti päätyyn asti, käydään kuokkavieraina hautajaisissa ja juostaan huomion perässä paljain jaloin lumeen. Lavalla Lyytin herkkä karisma hurmaa sydänjuurakoita myöten. Viisihenkisen yhtyeen keikoilla ei jyrkänteiltä vältytä eikä kyynelvettä säästellä.

Levy-yhtiö: Luova Records

Sepikka – En kestä kylmää lailla ahvenen

Sepikka-artistinimen takana on Joni Seppänen, joka päätti omistautua muutama vuosi sitten ainoastaan musiikille. Hän muutti kotikaupungistaan Oulusta Rovaniemelle kirjoittamaan lauluja ja etsimään inspiraatiota Lapin maisemista. Reissulla syntyi joukko kappaleita, joista sittemmin Helsinkiin asettunut Sepikka työsti laajasti ihastuttaneen esikoisalbuminsa "En kestä kylmää lailla ahvenen”.

Sepikan kiehtova ja omaleimainen maailma vetää puoleensa. Debyytilevyn pohjavireenä on turhautuminen yhteiskunnan tehokkuusajatteluun ja luonnon hyväksikäyttämiseen, mutta lauluissa kuuluu myös luonnon ihastelu ja ystävyyden fiilistely. Sepikka on luonut itselleen ainutlaatuisen maailman myös musiikillisesti: avaraan ja rosoiseen yhtyesointiin yhdistellään sample-estetiikkaa sekä klassisia instrumentteja.

“Näissä lauluissa kaikuvat erämaiden tuulet, myrskyssä kaatuvat valtavat puunrungot sekä päivästä toiseen hektisenä ympärillämme pyörivä maailma”, Sepikka kiteyttää.

Levy-yhtiö: M.dulor

Sexmane – Väärinymmärretty

Debyyttialbumillaan indienä kultaa striimannut ja 80 viikkoa virallisella albumilistalla pystytellyt Sexmane eli Max Sene on saavuttanut poikkeuksellista menestystä jo uransa alkuvaiheista asti. Sexmane on kerännyt lava-energiallaan keikkapaikkoja täyteen ympäri Suomen ja laajentanut kuulijakuntaansa aiemmin erityisesti ”Mama” kappaleella, jota on striimattu jo yli 4,5 miljoonaa kertaa. Rap-lupaukselle kirjoittaminen on tuntunut aina luontevalle tavalle purkaa tunteita ja studioon päästyä palaset ovat loksahdelleet kohdilleen.

Sexmane julkaisi lokakuussa toisen albuminsa ’Väärinymmärretty’, jonka kaikki kappaleet nousivat Spotify Suomen top 200 -listalle. Albumilla kuullaan omaa polkuaan kulkevan nuoren miehen rehellistä tarinankerrontaa 16 kappaleen verran. Albumilta aiemmin julkaistut singlet ”Henki” ja ”Fiilis” ovat nousseet suoraan Spotifyn Top-50 -listalle.

Levy-yhtiö: Sony Music Entertainment

Yona - Uni johon herään

Yonan kahdeksas albumi Uni johon herään julkaistiin maaliskuussa. Se on erityisprojekti, hyvin henkilökohtainen teemoiltaan ja toteutettu yhdessä Espoon kaupunginorkesterin Tapiola Sinfoniettan kanssa. Yleisön ja kriitikoiden ylistystä kerännyt ainutlaatuinen albumi on massiivinen ja intiimi samalla kertaa, Yonan pitkäaikainen unelma, jonka hän on tuottanut yhdessä Mauri Syrjälän kanssa. Uni johon herään on tinkimätön popalbumi ja ”levy rajatiloilta” eikä peittele mitään. Yona julkaisi debyyttialbuminsa Pilvet liikkuu, minä en vuonna 2010, mikä toi hänelle Vuoden tulokkaan Emma-palkinnon. Yhteensä seitsemän studioalbumia julkaissut moniulotteinen artisti on tunnettu musiikillisesta taituruudesta genren kuin genren parissa. Harvalla suomalaisartistilla on yhtä laaja musiikillinen ura, jonka kaikki puolet pystyy kantamaan uskottavasti ja vakuuttavasti.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus/Universal Music
Created by Designer Helsinki