EMMA-ehdokassarjat 2019


Klassinen
Chorus Cathedralis Aboensis, Turun filharmoninen orkesteri, Leif Segerstam.

Naxos julkaisi 14.6.2019 Ludwig van Beethoven Choral Music -sarjan ensimmäisen osan, jolla kuullaan Leif Segerstamin johtaman Turun filharmonisen orkesterin levytykset harvoin kuullusta Christus am Ölberge -oratoriosta ja Elegischer Gesang -teoksesta. Levytyksellä on mukana myös Chorus Cathedralis Aboensis ja solistit Hanna-Leena Haapamäki (soprano), Jussi Myllys (tenori), ja Niklas Spångberg (basso).

FG-Naxos

Eriikka Maalismaa ja Emil Holmström

Viulisti Eriikka Maalismaa sekä pianisti Emil Holmström herättävät periodisoittimilla henkiin Robert Schumannin kolme viulusonaattia. Viulun päällystämättömät suolikielet luovat lämmintä vivahteikkuutta ja yhdessä vuoden 1862 Erard-flyygelin kanssa ne muodostavat aikakautensa pehmeän äänimaiseman.

Robert Schumann sävelsi kolme sonaattiaan viululle ja pianolle vuosina 1851 - 1853. Ensimmäiset kaksi syntyivät lähes peräjälkeen, mutta kolmannen luomistyö ja eloonjäämiskamppailu oli kimurantimpi. Kolmannesta sonaatista on säilynyt vain osa puhtaaksikirjoitettuna luonnosmaisten käsikirjoitusten lisäksi. Maalismaa ja Holmström ovat tehneet harkittuja ratkaisuja osittain tulkinnanvaraisen ja vajavaisen materiaalin suhteen.

Eriikka Maalismaa on viulisti, joka jakaa aikansa lukuisten kamarimusiikillisten projektien ja konserttien järjestämisen välillä. Maalismaa on kysytty vieras festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja häntä työllistävät mm. Avanti! Kamariorkesteri, Jousia Ensemble, Avanti-kvartetti, Euroopan kamariorkesteri ja Tapiola Sinfonietta. Maalismaa on opiskellut Sibelius-Akatemiassa ja Edsbergin kamarimusiikki-instituutissa, sekä työskennellyt Helsingin kaupunginorkesterin II konserttimestarina.

Emil Holmström esiintyy solistina ja kamarimuusikkona ympäri maailmaa. Häntä voi kuulla säännöllisesti suomalaisilla festivaaleilla ja konserttisarjoissa, ja hän on esiintynyt mm. Radion sinfoniaorkesterin, Lapin kamariorkesterin ja Tapiola Sinfoniettan solistina. Uutta musiikkia hän esittää yhtyeissään Uusinta Ensemble ja defunensemble, sekä vieraillessaan Avanti!:issa. Opintonsa hän suoritti Sibelius-Akatemiassa Erik T. Tawaststjernan johdolla täydentäen niitä Pariisissa Marie-Françoise Bucquet`n oppilaana.

Alba-Records

 

Helsingin kamarikuoro, Nils Schweckendiek

Perttu Haapasen sävelkieltä on kuvattu leikkisäksi, ja hän on säveltäjä, joka osaa hyödyntää kaikkia ihmisäänen tarjoamia mahdollisuuksia. Kokeellisen ja älyllisesti uteliaan vokaalimusiikin säveltäjänä hän on yksi Pohjoismaiden johtavista nimistä. Reports-levy sisältää seitsemän Haapasen kuoroteosta, joissa ymmärrys kuorosoinnista yhdistyy laajennettujen äänenmuodostustekniikoiden käyttöön sekä postmoderniin kiinnostukseen tekstin dekonstruktiosta.

Helsingin kamarikuoro on Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro ja se on kuin kotonaan näiden vaativien nykymusiikkiteosten parissa. Kuoron taiteellisen johtajan Nils Schweckendiekin johdolla monipuolinen laulajisto näyttää mihin kaikkeen ihmisääni taipuu.

BIS Records

Leila Josefowicz, Anu Komsi, Jeni Packalen, Hilary Summers, Peter Tantsits, Ville Rusanen, Juha Uusitalo, RSO Hannu Lintu

Radion sinfoniaorkesterin ja kapellimestari Hannu Linnun julkaisut ovat keränneet runsaasti huomiota. Marraskuussa 2019 heidän tuore Saariaho-albumi sai Grammy-ehdokkuuden. Emma-ehdokkaana oleva albumi on omistettu Bernd Alois Zimmermannin musiikille, joka oli toisen maailmansodan jälkeisen saksalaisen taidemusiikin kärkinimiä. Solistina viulukonsertossa on palkittu yhdysvaltalaisviulisti Leila Josefowicz. Albumi sisältää myös todellisen harvinaisuuden: säveltäjän kulttioopperastaan muokkaaman Die Soldaten-sinfonian, jonka laulurooleista vastaa suomalaisvetoinen laulukaarti: Anu Komsi, Jeni Packalen, Hilary Summers, Peter Tantsits, Ville Rusanen sekä Juha Uusitalo.

Ondine

Risto-Matti Marin

Risto-Matti Marin on löytänyt todellisia unohdettuja helmiä romanttistyylisestä suomalaisesta pianomusiikista! Erityisen merkittäviä teosharvinaisuuksia ovat Ilmari Hannikaisen ja Einari Marvian monumentaaliset sonaatit. Muihin levyn säveltäjiin kuuluvat Sibeliuksen opettajat Martin Wegelius ja Richard Faltin, joiden teoksista huokuu keskieurooppalaisen romantiikan kultakauden henki. Aikoinaan Ilmari Hannikaisen oppilaana pianodiplominsa suorittanut Sirkka Harjunmaa voitti toisen palkinnon vuoden 1947 Akateemisissa kulttuurikilpailuissa kirpeällä etydillään. Harjunmaalta levyllä on myös jylhä häämarssi. Yhtäkään albumin teoksista ei ole julkaistu kaupallisina äänitteinä aiemmin.

Alba-Records

Ticketmaster
Created by Designer Helsinki