EMMA-ehdokassarjat 2020


Musiikkivideo


ARTEM / Värit (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Vangitseva trippi henkiseen ja fyysiseen värimaailmaan."

Tammikuussa 2020 debyyttisinglensä Musta huppari julkaissut ARTEM on kiinnostava moderni pop-artisti, joka nostettiin alkuvuonna YleX:n Läpimurtoartisti -listaukseen vain yhdellä omalla kappaleellaan. Artisti käsittelee rehellisissä teksteissään kipukohtia nuoren aikuisen elämästä ja kappaleissa yhdistyy luontevasti koukuttavat kitaramelodiat ja rosoinen rap-estetiikka. Kesäkuussa 2020 ARTEMin Värit-singlelle julkaistiin maailmanlaajuisestikin ensimmäisten joukossa 8D-teknologialla toteutettu musiikkivideo, joka palkittiin myöhemmin samana kesänä Oulun musiikkivideofestivaaleilla Parhaan kuvauksen palkinnolla ja kunniamaininnalla. Videon ohjauksesta vastaa kaverikarim.

Ohjaaja: Kaverikarim

Levy-yhtiö: Warner Music Finland

Kuva: Saara Taussi

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

F / Vapaa (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Visuaalisesti vahva ja voimakas, tärkeää asiaa runollisesti esille nostava teos."

F julkaisi toukokuussa toisen albuminsa Mä oon vapaa. Levyllä F käsittelee omaa naiseuttaan erilaisten teemojen, kuten kateuden, riippuvuuden, pettämisen ja seksuaalisen vapautumisen näkökulmasta. Kokonaisuus päättyy albumin nimikkokappaleeseen Vapaa, joka on albumilla kuljetun matkan lohdullinen päätepiste. Kappaleella halutaan päästä eroon omaa itseä rajoittavista myrkyllisistä ajatuksista ja oletuksista. Vapaa- musiikkivideolla F vapautuu metaforisesti omista kahleistaan. Yöaikaan kuvattu video on Juho Länsiharjun ohjaama, mutta F sekä hänen siskonsa Eevi Sjöholm ovat olleet vahvasti sen suunnittelutyössä mukana. Videolla nähty valokuutio on osa myös F:n livekokonaisuutta.

Ohjaaja: Juho Länsiharju

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Juho Länsiharju

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

ibe / e-girl (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Omaperäinen, hauska ja elokuvallinen maailma, joka tempaa mukaansa."

"Mielestäni meillä kaikilla on omat perkeleemme ja ne ilmaisevat itseään monin eri tavoin. Jos nyt jotenkin tiivistäisin oman käsitykseni perkeleestä, niin se on se osa minua, mitä en itsekään ymmärrä. Perkeleitä ei suinkaan kannata pelätä ja niiden kanssa on hyvä käydä keskustelua. Niin opimme lisää itsestämme ja maailmasta ympärillämme.” - ibe

Ohjaaja: Eino Manner

Videon tuotantoyhtiö: Duotone

Levy-yhtiö: Skorpioni

Kuva: Julius Konttinen

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Kuopus / Sun kämppään katoon (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Lohdullinen ja koskettava maailma, jossa unohtaa ajan kulun."

Kuopus on henkilökohtaista fantasiaa ja herkkää autofiktiota suoltava tuore rap- ja spoken word -artisti, joka julkaisi esikoisalbuminsa 'Luottamus, kuritus + pus' elokuussa 2020. Kuopus on myös näyttelijänä uraa tekevän Pietu Wikströmin artistiprojekti ja henkilökohtainen yritys kirjoittaa itsensä uudelleen, tuplariimi kerrallaan. Musiikin tuotannosta vastaa viulisti-säveltäjä Elias Riipinen (Elia, Lac Belot, The Holy). Kuopuksen Sun kämppään katoon -musiikkivideon on ohjannut Anniina Joensalo. Joensalo on viimeistä vuottaan Göteborgin HDK-Valandissa opiskeleva elokuvaohjaaja ja -käsikirjoittaja. Hän käsittelee tarinoissaan queeriyttä, rakkautta ja surua, sekä olentoja ja olemista marginalisoidusta positiosta.

Ohjaaja: Anniina Joensalo

Videon tuotantoyhtiö: Aalto University, ELO Film School Finland

Levy-yhtiö: Töölö Surupoika Records

Kuva: Shia Conlon

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

nublu x Mikael Gabriel / Universum (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Mielenkiintoinen universumi, joka ei päästä helpolla, mutta pysyy kurssillaan loppuun asti."

Mikael Gabriel yllätti faninsa marraskuussa julkaisemalla singlen ja videon Universum yhdessä Viron suurimman artistin nublun kanssa. Vaikka maarajojen ylittäminen oli viime vuonna hankalaa, ei musiikki tunne rajoja ja sen artistit halusivat duetollaan osoittaa. Universum teki historiaa nousemalla Spotifyn listaykköseksi samaan aikaan Virossa ja Suomessa.

Nublu löi itsensä läpi Virossa kaksi vuotta sitten julkaistulla singlellään, ja on siitä lähtien hallinnut Viron soittolistoja ja musiikkigaaloja. Hänen biisejään on kuunneltu Spotifyssa yli 14 miljoonaa kertaa ja Youtubessa artistin videot ovat keränneet yli 33 miljoonaa katselukertaa. Mikael Gabriel on viidellä julkaisemallaan albumilla vakiinnuttanut asemansa yhtenä maamme kirkkaimmista ja valovoimaisimmista poptähdistä. Hän julkaisi viime vuonna Universumin lisäksi singlet Löytäjä saa pitää ja Oli aikoi, jotka kasvoivat vuoden aikana isoiksi radio- ja Spotify-hiteiksi.

Universum-musiikkivideon ohjasi virolainen taiteilija ja ohjaaja Marta Vaarik. Hän on ohjannut aiemmin myös nublun palkitun, viisi miljoonaa katselukertaa keränneen Für Oksana-videon. Marta Vaarikin isä on kuuluisa virolaisnäyttelijä Andrus Vaarik, joka vilahtaa Universum-videolla cameoroolissa. Koronan vuoksi nublun osuudet videolla kuvattiin Tallinnassa ja Mikael Gabrielin osuudet erikseen Helsingissä.

Ohjaaja: Marta Vaarik

Videon tuotantoyhtiö: BLOND TRICKSTER PRODUCTIONS

Levy-yhtiö: Universal Music

Kuva: Ville Linna

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Ylioppilaskunnan Laulajat / Pohjois-Karjala (musiikkivideo)

Tuomariston valintaperustelut:

"Suomalaista kulttuuria hyvin esiin nostava, aito ja sympaattinen kokonaisuus."

Ylioppilaskunnan Laulajat on ollut yli 135 vuoden ajan mieskuorotaiteen suomalainen edelläkävijä. Vuonna 1883 perustettu YL on Suomen tunnetuin mieskuoro ja kansallinen instituutio. Yhtenä maailman parhaista mieskuoroista YL konsertoi aktiivisesti kotimaan lisäksi ympäri maailmaa suomalaisen kulttuurin lähettiläänä. Tärkeintä kuorolle on, että yleisö saa nauttia laadukkaasta musiikista ja unohtumattomista elämyksistä.

Ohjaaja: Heikki Slåen

Videon tuotantoyhtiö: Ylioppilaskunnan Laulajat

Levy-yhtiö: Ylioppilaskunnan Laulajat

Kuva: Lauri Tamminen

Katso video täältä!

Katso tekijätiedot täältä!

Created by Designer Helsinki