EMMA-ehdokassarjat 2019


Etno
Antti Paalanen

Antti Paalasen musiikin välineinä ovat suomalaisesta kansanmusiikista tutut vähäriviset hanurit. Etelä-Pohjalaisesta 2-rivisperinteestä innoituksensa saanut Paalanen on kuitenkin luonut täysin oman musiikkimaailmansa, jossa traditioon sekoittuu transsinomainen minimalismi, elektronisen tanssimusiikin hypnoottinen poljento, siperialaisen kurkkulaulutyylin tuomat jylhät äänimaisemat sekä modernin äänitekniikan hallittu ja oivaltava käyttö.

Paalasen edellinen sooloalbumi Meluta (Rockadillo Records 2014) herätti kansainvälistä kiinnostusta ja nousi mm. pohjoismaisen musiikkipalkinnon sekä teostopalkinnon ehdokkaaksi. Paalanen on esiintynyt useiden Euroopan maiden lisäksi mm. Japanissa ja Kanadassa. Uusi albumi Rujo julkaistiin heinäkuussa lisenssillä myös Keski-Euroopassa.

Rujo on Paalasen soololevy, mutta hänellä on mukanaan vahvoja taustavoimia. Levyn äänittäjä & miksaaja Samuli Volanto on ollut Antin luottoääniteknikko jo viisitoista vuotta. Tuottajaguru Jonas Olsson vastaa kappaleen Child in You jälkituotannosta ja nuoren polven popmusiikkituottaja Lauri Halavaara on tärkeässä roolissa albumin singlejulkaisuilla Elä sekä Hede & Emi. Teemu Vuorelan rumpuja kuullaan mm. digisinglellä Wakamambo ja levyllä vierailee myös kanteleen soittaja Piia Kleemola. Levyn on masteroinut Minerva Pappi.

Kappaleiden sävellykset ja sanoitukset ovat Antin omia, paitsi Elä, jonka lukuisille menestysartisteille lauluja tehnyt aviopuoliso Heidi Maria Paalanen kirjoitti kansanlaulun mittaan yhdessä Antin kanssa.

Zen Master Records/Rockadillo Records

Markku Lepistö & Mikko Helenius

Markku Lepistö ja Mikko Helenius ovat vaikuttaneet vuosikymmeniä monissa eri kansanmusiikin, teatterimusiikin, taidemusiikin ja argentiinalaisen tangon yhteyksissä. Harmonikan ja urkujen duoprojektin ystävykset aloittivat vuonna 2016. Debyyttilevy "Bellows and Pipes" (Rapusaari Records) julkaistiin tammikuusssa 2019 ja se on saanut kiitettäviä arvioita sekä koti- että ulkomailla.

Duon musiikillinen sisältö ja tulkinta luovii taiteilijoiden musiikkiperintöä myötäillen kansanmusiikin ja klassisen välimaastossa ja ammattitaito heijastuu persoonalliseen mutta samalla toisiaan täydentävään yhteissointiin.

Rapusaari Records

Pauanne

Alkuvuodesta esikoislevynsä julkaisseen Pauanteen musiikissa yhdistyy moderni folk, progressiivinen rock sekä yli satavuotiaat arkistonauhat, joissa soivat pohjoisen parantajien loitsut ja karjalaiset karjankutsut. Ukko Ylijumalan, Pauanteen, pauhua tarjoilevat pitkänlinjan muusikot Kukka Lehto, Tero Pennanen ja Janne Haavisto.

Kolmikon arkistotutkimuksissa on löytynyt runsaasti kappaleita kauan sitten kadonneesta suomalaisen kansanmusiikin perinteestä. Pauanne puhuu kansanmusiikin kieltä modernilla aksentilla siten, että traditio taipuu nykyihmisten ymmärrettäväksi.

”Olemme todella innoissamme tulevasta Womex-esiintymisestämme. Uskomme sen avaavan väylän, jonka kautta pääsemme viemään ulkomaille suomalaista sensuroimatonta kansanperinnettä. Kansanuskomukset ja arkistonauhat ovat arvokasta kulttuuriperintöä, josta voimme olla ylpeitä. Ei kuitenkaan riitä, että niitä vaalitaan ja suojellaan muutoksilta. Tarvitaan myös ihmisiä, jotka räjäyttävät perinteen ja tekevät jäljelle jääneistä palasista uutta. Se on Pauanne-yhtyeen missio.”

Suhteellisen nuoren kokoonpanon tavoitteena on alusta saakka ollut suuntautua aktiivisesti ulkomaille. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistiin huhtikuussa 2019 suoraan Euroopan markkinoille saksalaisen Nordic Notes -levy-yhtiön kautta. Levy on saanut radiosoittoja Suomen lisäksi ainakin Ruotsissa, Saksassa, Espanjassa, Italiassa, Englannissa, Skotlannissa ja Belgiassa. Euroopan ulkopuolella levyä on soitettu USA:ssa ja Australiassa.

Nordic Notes

  Tero Hyväluoma & Matias Tyni

  Tero Hyväluoma ja Matias Tyni ovat veteliläislähtöisiä, ansioituneita ammattipelimanneja, jotka yhdistävät voimansa Perinnemusiikkia Vetelistä -levyllään veteliläisen ja perhonjokilaaksolaisen perinnemusiikin nimissä. Kaksikko on valikoinut ohjelmistoonsa mielenkiintoisimpia alueen perinnesävelmiä, joita Hyväluoma on vuosia jatkuneen tutkimustyönsä varrella kerännyt muun muassa kahteen nuottijulkaisuun. Mukana on mm. kiperiä polkkia Tikkakosken pelimannisuvun ohjelmistosta, omalaatuisia helmiä Viljo Kivistön persoonalisesta repertuaarista ja kauniita mestaripelimanni Toivo Saaren sävellyksiä. Kansanmusiikki-Instituutin julkaisemalla levyllä aiempien sukupolvien musiikki herää henkiin taidokkaan soittajakaksikon tulkitsemana, perinnetietoisena mutta nykypäivänäkin tehokkaasti jalan alle menevänä.

  Kansanmusiikki-Instituutti

  Viitasen Piia

  "Viitasen Piia on lauluntekijä Piia Viitasen luotsaama tummanpuhuvaa indie-folkkia soittava yhtye, joka on hurmannut neljällä albumillaan niin kriitikot kuin liveyleisönkin, ja raivannut Viitaselle jalansijaa Suomen eturivin tarinankertojien joukossa.

  Viitasen Piian vuonna 2014 julkaistu Uni onnesta albumi toi yhtyeelle Emma-ehdokkuuden, sekä paikan Helsingin Sanomien vuoden 2014 parhaiden albumien joukossa. Yhtyeen loppuvuodesta 2016 julkaistu kolmas albumi Laulumaa jatkoi nousujohteista kulkua, ja keräsi täydet viisi tähteä niin Helsingin Sanomilta, Keskisuomalaiselta, kuin myös Ilkalta ja Pohjalaiselta, jonka lisäksi MTV.fi valitsi Laulumaan vuoden kotimaiseksi albumiksi. Texicalli Recordsin syyskuussa 2019 julkaisema Meidän jälkeemme hiljaisuus albumi on ehtinyt keräämään niin ikään useita viiden tähden arvioita, ja on vienyt yhtyettä entistä laajemmin myös livenä ympäri Suomen.

  Viitasen Piian akustisesta folkista ja americanasta kumpuava ilmaisu on saanut vuosien saatossa rinnalleen myös uusia sävyjä, ja uudella albumilla perinteisten bändisoittimien rinnalla kuullaan mm. efektoitua harppua ja kanteletta sekä ambient-vivahteita. Akustisia ja elektronisia elementtejä yhdistelemällä on löytynyt rikas ja omintakeinen musiikillinen maailma, jonka ytimessä soivat Viitasen vahvat sävellykset ja sanoitukset, jotka porautuvat syvälle ihmisenä olemisen ytimeen. Tuottaja Julius Maurasen monipuolinen kädenjälki on levyllä vahvasti kuultavissa.”

  Texicalli Records

  Ticketmaster
  Created by Designer Helsinki