EMMA-ehdokassarjat 2020


Klassinen


Anu Komsi, Hannu Lintu, Radion sinfoniaorkesteri / Magnus Lindberg: Accused; Two Episodes

Magnus Lindberg (s. 1958) kuuluu kansainvälisesti tunnetuimpiin suomalaisiin nykysäveltäjiin. Hannu Linnun johtaman Radion sinfoniaorkesterin levy sisältää kaksi teosta ensilevytyksinä. ”Accused” ja ”Two Episodes” teokset syntyivät 2010-luvulla Lontoon filharmonikkojen nimikkosäveltäjäresidenssin teoksina, ja niiden kantaesitykset olivat Lontoossa. ”Accused”, solistinaan sopraano Anu Komsi, on vaativa ja moniulotteinen 40-minuuttinen teos sopraanolle ja orkesterille, joka perustuu aitoihin kuulustelupöytäkirjoihin. ”Two Episodes” on orkesteriteos joka syntyi Lontoon Proms-festivaaleille vuonna 2016 Beethovenin 9. sinfonian jatkeeksi.

Levy-yhtiö: Ondine

Kuva: Tuomo Manninen

Arttu Kataja, baritone & Pauliina Tukiainen, piano / Serious Songs

Rakkauteni liediin syttyi heti ensimmäisten laulutuntieni aikaan 16-vuotiaana musiikkiopistossa. Vanhempieni levyhyllystä tuli ahmittua dichterliebet ja winterreiset sekä suomalaisen yksinlaulurepertuaarin kulmakivet. Ajatus liedlevyn tekemisestä syntyi kuitenkin vasta jo oltuani pitkään ammattilaisena Saksassa. Marraskuussa 2018 ajatus levystä konkretisoitui, kun juttelin liedistä ja levyttämisestä baritonikollega Roman Trekelin kanssa Berliinin Staatsoperin näyttämön kulississa. Romanilla oli pitkä kokemus liedlevyjen tuottajana, ja hän ehdotti levyn tekemistä studiollaan. Yhteistyöni pianisti Pauliina Tukiaisen kanssa oli alkanut jo aiemmin yhteisten konserttien merkeissä. Tuntui luontevalta lähteä levyprojektiin hänen kanssaan: meillä molemmilla on juuret ja identiteetti Suomessa, mutta olemme kasvaneet ammattiin ja työskennelleet vuosia Saksassa. Lisäksi jaamme intohimoisen ja tinkimättömän asenteen liedmusiikkiin.

Levy-yhtiö: Alba Records

Kuva: Markus Henttonen ja Astrid Ackermann

Helsingin Kamarikuoro – Helsinki Chamber Choir / Choral Works By Antti Auvinen And Sampo Haapamäki

Tällä levyllä Helsingin Kamarikuoro esittelee kahden 1970-luvun sukupolven huomattavimpiin kuuluvien suomalaisen modernistisäveltäjän vokaalimusiikkia.

Sampo Haapamäki (s. 1979) on tullut tunnetuksi mikrotonaalisen musiikin innovaatioistaan. Hänen musiikkiaan leimaa kiinnostus tiukkoihin ja selkeästi hahmotettaviin prosesseihin – huolella rakennettuihin nousuihin ja laskuihin, kiihdytyksiin ja hidastuksiin, tekstuurin paksuntamiseen ja ohentamiseen. Näihin yhdistyy laaja kulttuuristen viittausten kirjo ja viisto huumorintaju.

Antti Auvinen (s. 1974) säveltää musiikkia, joka haastaa pohtimaan musiikin äänten ja hälyn välistä rajankäyntiä, sillä hän käyttää hälyä oleellisena osana musiikillista ilmaisuaan. Erityisesti hän käyttää ns. laajennettuja soittotapoja, tai vokaalimusiikin ollessa kyseessä epätavallisia ilmaisutapoja kuten murahduksia, huutoja, kiljahduksia ja muita ääniä, joita ei yleensä yhdistetä laulamiseen. Rytmi on tärkeä osatekijä hänen musiikissaan: nopeus, pysähtyneisyys, säännöllisyys, särmikäs epäsäännöllisyys ja näiden lukemattomat yhdistelmät ovat osana hänen huomattavan energistä ja kehollista sävelkieltään. Auvinen on myös kiinnostunut multimedian mahdollisuuksista.

Levy-yhtiö: Alba Records

Kuva: Heikki Tuuli

Petri Kumela / Small Creatures - A Musical Bestiary

Petri Kumela on vakiinnuttanut asemansa Suomen monipuolisimpana ja kiinnostavimpana klassisena kitaristina, joka on yhtä kotonaan niin periodisoitinten parissa kuin työskennellessään nykysäveltäjien kanssa. Kumela on myös kitaristeistamme kansainvälisimpiä ja tunnettu ennakkoluulottomuudestaan ja muuntautumiskyvystään.

Small Creatures - A Musical Bestiary -albumi sisältää musiikillisia muotokuvia pienistä eläimistä ja hyönteisistä. 35 kappaletta soolokitaralle eturivin säveltäjiltä ympäri maailmaa, joissa musiikilliset tyylit vaihtelevat laidasta laitaan, kaikki omistettu Kumelalle. Hauskoja, vakavia, virtuoosisia, anarkistisia, meditatiivisia, yllättäviä – jokainen teos kertoo omanlaisensa tarinan, kuvaa jotain otuksen luonteenpiirrettä tai ominaisuutta.

Levy-yhtiö: Welmersson Records

Kuva: Jonne Räsänen

Virpi Räisänen, Jukka Perko, Lapin kamariorkesteri, John Storgårds / Outi Tarkiainen: Maa, kevään tytär; Saivo

Vuonna 1972 perustettu Lapin kamariorkesteri on Suomen ja EU-alueen pohjoisin ammattikamariorkesteri. Orkesterin taiteellisena johtajana on vuodesta 1996 alkaen toiminut viulisti-kapellimestari John Storgårds. Orkesterin koti on Rovaniemellä kulttuuritalo Korundissa, mutta orkesteri esiintyy myös ympäri Lapin maakuntaa alueorkesterina sekä muualla Suomessa ja ulkomailla. Lapin kamariorkesteri on vahvasti kiinni omassa ajassamme, esittäen nykysäveltäjien teoksia klassisemman ohjelmiston ja eri aikakausien harvinaisuuksien ohella. Orkesterin profiiliin kuuluu niin kantaesitykset kuin säännölliset Suomen ensiesitykset eri teoksista. Lapin kamariorkesterin työ ja levytykset ovat saaneet tunnustuksia, mm. Vagn Holmboen Kamarisinfonioiden levytys oli Gramophone Award 2013 –ehdokkaana ja Kalevi Ahon theremin- ja käyrätorvikonserttojen levytys sai ECHO Klassik –palkinnon vuonna 2015. John Storgårds on LKO-tehtävänsä ohella vaikuttanut mm. BBC Philharmonicin päävierailijana ja Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina. Hän vierailee säännöllisesti mm. Yhdysvalloissa johtamassa maan merkittävimpiä orkestereita.

Ondine Records'n julkaisema ehdokasäänite sisältää Outi Tarkiaisen teokset laulusarjan Eanan, giđa nieida (Maa, kevään tytär) ja saksofonikonserton Saivo. Levyllä esiintyvät mezzo-sopraano Virpi Räisänen ja saksofonisti Jukka Perko sekä Lapin kamariorkesteri johtajanaan John Storgårds. Laulusarjan teksteinä kuullaan säveltäjän valitsemat runot Rauni Magga Lukkarilta, Rose-Marie Huuvalta, Nils-Aslak Valkeapäältä, Leena Morottajalta sekä Veikko Holmbergin kääntäminä Timo Malmilta ja Aila Meriluodolta.

Outi Tarkiainen on yksi sukupolvensa kiinnostavimpia säveltäjiä. Hänen teoksiaan ovat tilanneet ja esittäneet mm. BBC Philharmonic, National Arts Centre Orchestra (Kanada), Arctic Philharmonic, Radion sinfoniaorkesteri ja Metropole Orchestra (Alankomaat). Glokaalin säveltäjäprofiilin omaava säveltäjä on työskennellyt niin Pariisin, Lontoon ja Berliinin kaltaisissa metropoleissa kuin Jäämeren vuonoilla ja pienissä lappilaiskylissä. Teoksissaan hän kartoittaa ihmisen ja maailman suhdetta sekä yksilöksi kasvamista ympäristön ehdoilla.

Levy-yhtiö: Ondine

Kuva: Arto Liiti

Created by Designer Helsinki