EMMA-ehdokassarjat 2021


Klassinen


  Anu Komsi & Pia Värri - säveltäjä Kaija Saariaho – Sumun läpi

  Anu Komsi on palkittu 2020 Madetoja-palkinnolla ja 2021 Bergman-palkinnolla ansioistaan laulutaiteilijana ja festivaalituottajana monipuolisen ohjelmiston parissa Suomessa ja kansainvälisesti. New Yorker-lehti antoi Anulle nimen ”Pyrotechnic Grace”, Pyrotekninen Sulotar, hänen esityksistään ja ura jatkuu konsertti- ja oopperalaulajana, elokuva-alalla sekä levytuottajana omassa firmassa Coloramaestro Oy:ssa. Pia Värri on Pariisissa työskentelevä lied-pianisti joka on Anun kanssa esiintynyt yhdessä niin Euroopassa kuin Japanissakin ja ovat kantaesittäneet yhdessä kymmeniä heille kirjoitettuja kappaleita, eritoten Kaija Saariahon Leino lauluja ja uusimpana Saarikosken lauluja, jotka löytyvät Sumun läpi albumilta. Heidän edellinen yhteinen lied-levynsä oli ”Sydän - O Heart” lauluja Eino Leinon teksteihin (ABCD231).

  Levy-yhtiö: ColoraMaestro

  Helsingin kamarikuoro/Nils Schweckendiek - Säveltäjä Alex Freeman - Under the Arching Heavens

  Helsingin kamarikuoro aloitti toimintansa vuonna 1962 Radion kamarikuorona. Kuoro otti uuden nimen käyttöön vuonna 2005. Helsingin kamarikuoro on yhä Suomen ainoa ammattilaulajista koostuva kamarikuoro. Kuoro tunnetaan erityisesti nykymusiikin esittäjänä – vuodesta 2005 Helsingin kamarikuoro on kantaesittänyt yli 80 teosta sekä vastannut yli 30 teoksen Suomen-ensiesityksestä. Helsingin kamarikuoro on eurooppalaisten ammattikamarikuorojen verkosto Tenson jäsen. Viime vuosina kuoro on esiintynyt kiertueilla Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa, Italiassa, Belgiassa, Venäjällä ja Skandinaviassa. Vuodesta 2007 kuoron taiteellisesta toiminnasta on vastannut professori Nils Schweckendiek.

  Kuoro myös levyttää säännöllisesti mm. BIS-levymerkille. Helsingin kamarikuoron, Radion sinfoniaorkesterin ja Sakari Oramon levytys Magnus Lindbergin teoksesta Graffiti oli Grammy-ehdokkaana nykymusiikkikategoriassa 2010. Matthew Whittallin musiikkia sisältävä Northlands valittiin Yleisradion Vuoden levyksi vuonna 2017, Reports - Choral works by Perttu Haapanen oli Emma-ehdokkaana 2020 ja Choral Works By Antti Auvinen And Sampo Haapamäki on Emma-ehdokkaana vuonna 2021.

  Levy-yhtiö: BIS Records

  Helsingin kaupunginorkesteri/Susanna Mälkki, Béla Bartók: Konsertto orkesterille. Musiikkia jousille, lyömäsoittimille ja celestalle

  Helsingin kaupunginorkesteri Vuonna 1882 perustettu Helsingin kaupunginorkesteri on kasvanut 36 muusikon soittajistosta 102 vakinaisen soittajan orkesteriksi, joka konsertoi vuosittain yli 100.000 kuulijalle. Viisi ensimmäistä vuosikymmentä orkesterin ylikapellimestarina oli sen perustaja Robert Kajanus. Vuosina 1892-1923 orkesteri kantaesitti valtaosan Jean Sibeliuksen sinfonisesta tuotannosta säveltäjän itsensä johdolla. Sittemmin kaupunginorkesteria ovat luotsanneet mm. Paavo Berglund, Okko Kamu, Leif Segerstam ja John Storgårds. Kapellimestari Susanna Mälkki valittiin syyskuun 2014 alussa orkesterin ylikapellimestariksi, ja hänen syksyllä 2016 käynnistynyt kautensa jatkuu kevääseen 2023.

  Vuonna 2011 HKO aloitti konsertoinnin kotisalissaan Helsingin Musiikkitalossa. Vuosittaisten 70-80 konsertin lisäksi orkesteri tekee säännöllisesti ulkomaankiertueita. Ensimmäinen konserttimatka suuntautui Pariisin maailmannäyttelyyn kesällä 1900. Orkesteri on Euroopan lisäksi vieraillut mm. neljä kertaa Yhdysvalloissa ja Japanissa sekä tehnyt ensimmäisenä suomalaisena sinfoniaorkesterina konserttikiertueen Etelä-Amerikkaan. Orkesteri on saanut tunnustusta levytyksistään, joista useille on myönnetty palkintoja sekä mm. Grammy-ehdokkuuksia.

  Kapellimestari Susanna Mälkin ja Helsingin kaupunginorkesterin Bartók-levytrilogian toinen osa, Herttua Siniparran linna, on ehdokkaana vuoden 2022 Grammy-palkinnon saajaksi parhaan oopperalevytyksen sarjassa.

  Susanna Mälkki, kapellimestari

  Susanna Mälkki on sukupolvensa arvostetuimpia kapellimestareita maailmassa. Hän on Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestari vuodesta 2016 ja Los Angelesin Filharmonikkojen päävierailija vuodesta 2017, ja työskentelee näiden lisäksi jatkuvasti maailman huippuorkestereiden kanssa, josta mainittakoon esimerkiksi Berliinin filharmonikot, Münchenin filharmonikot, Baijerin radion sinfoniaorkesteri, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri, Lontoon sinfoniaorkesteri LSO, New Yorkin filharmonikot ja kaikki muutkin USA:n nk. ”Big 5” -orkesterit. Oopperan alalla kiinnitykset ovat säännöllisesti maailman merkittävimmissä oopperataloissa, kuten Milanon La Scala, New Yorkin Metropolitan -ooppera, Wienin valtionooppera ja Pariisin ooppera.Vuosina 2006-2013 Mälkki toimi Pierre Boulezin kutsusta Ensemble intercontemporainin taiteellisena johtajana Pariisissa ja on johtanut useita aikamme tärkeimpien säveltäjien teosten maailmankantaesityksiä.

  Susanna Mälkki aloitti muusikonuransa sellistinä voittaen Turun sellokilpailut 1994 ja toimi kolme vuotta Göteborgin sinfoniaorkesterin vuorottelevana soolosellistinä. Hänet on palkittu mm. Pro Finlandialla sekä Ranskan Légion d’honneur -kunniamerkillä. www.susannamalkki.com

  Levyn englanninkielinen nimi on: Béla Bartók: Concerto for Orchestra. Music for strings, percussion & celesta
  Helsinki Philharmonic Orchestra, Susanna Mälkki

  Levy-yhtiö: BIS Records

  Kamus-kvartetti – Itämerelle

  Kamus-kvartetin Baltic Sea Action Groupin kanssa yhteistyössä julkaisema Itämeri-aiheinen albumi. Levy yhdistää upean musiikin, suomalaiset tekijät klassisen musiikin huipulta sekä tärkeän sanoman Itämeren suojelusta. Levyvihko pitää sisällään BSAG:n Anna Klemelän ja Kamus-kvartetin yhteistyössä laatiman tekstin Itämerestä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

  Alba Records lahjoittaa osan levyjen tuotosta Baltic Sea Action Groupin työhön Itämeren hyväksi. Levyllä Andrea Tarrodi ja Lotta Wennäkoski edustavat naisten säveltämää nykymusiikkia Carl Nielsenin sekä Wilhelm Stenhammarin edustaessa 1800–1900 luvun vaihteen musiikkia.

  KAMUS-kvartetin ensimmäinen levy, Different Voices, voitti Yleisradion Vuoden levy -palkinnon vuonna 2015. Toinen levy, Homunculus, voitti EMMA-palkinnon vuoden parhaasta klassisen musiikin levystä ja oli ehdolla mm. ICMA- palkinnon (International Classical Music Awards) saajaksi. Kamus on vakiinnuttanut paikkansa Suomen musiikkielämän ehdottomalla huipulla. Vahvalla ja persoonallisella soitollaan hurmaava Kamus-kvartetti on viime vuosina tehnyt kiertueita ja konserttimatkoja Meksikoon, Englantiin, Ruotsiin, ja Hollantiin, joukossa mm. menestyksekäs debyytti Amsterdamin Concertgebouw’ssa. Kamsu Kvartetti toimii Meidän Festivaalin taiteellisena johtajana.

  Levy-yhtiö: Alba Records

  Sauli Zinovjev, Harri Kuusijärvi & Markus Hohti – Sospirando 2

  “Parhaimmillaan teoksessa on kaikki. Yhdessä hetkessä koko elämä. Niin uskoo säveltäjä Sauli Zinovjev (1988). Zinovjev säveltää musiikkia, joka välittää suuria tunnetiloja. Sellainen musiikki teki hänestä myös säveltäjän. Vielä 16-vuotiaana Zinovjev soitti rokkibändissä, treenasi kitaraa ja skeittasi. Sitten hän näki netistä pätkän György Cziffrasta soittamassa Lisztiä.

  ”Kuin seinältä olisi revitty tapetti pois ja sen takaa olisi paljastunut ikkuna, josta näkee avaran maiseman. Virtuoosimaisuus ja hurma tekivät minuun fanaattisen vaikutuksen. Ja se miten yhteen hetkeen saa puristettua niin suuren taidemäärän, elämän koko kirjon.” Zinovjev haluaa klassisen musiikin kautta tuoda maailmanjärjestyksensä ymmärrettävään muotoon. Välittää sen – koko elämän – muille.”

  Anna-Kaari Hakkarainen

  Levy-yhtiö: SZ Publishing
  Created by Designer Helsinki