EMMA-ehdokassarjat 2021


Etno


Ánnámáret – Nieguid duovdagat

Saamelaisartisti Ánnámáret sekoittaa Nieguid duovdagat (Kuvitteelliset maisemat) -albumillaan saamelaista joikua jouhikon muinaiseen ääneen ja orgaanisiin elektronisiin äänimaisemiin. Musiikki saa inspiraationsa Saamenmaan luonnosta ja saamelaisesta elämästä ja vie kuulijansa kokemuksellisiin maailmoihin. Jouhikkoa soittaa Ilkka Heinonen ja elekroniikasta vastaa Turkka Inkilä.

Levy-yhtiö: Uksi Productions

Celenka – Villoi Varsa

Celenka on karjalaisista, slaavilaisista ja balkanilaisista lauluperinteistä inspiroitunut kokoonpano, jonka musiikki pohjautuu vanhoihin arkistotallenteisiin ja omiin sävellyksiin. Villoi varsa -albumilla Celenka nostaa esiin vanhoja karjalaisia naislaulajia, jotka ovat esittäneet kyliensä ja sukujensa lauluja perinteenkerääjille 1900-luvun alkuvuosikymmeninä.

Eero Grundström, harmooni & laulu
Emmi Kujanpää, laulu & kantele
Jarkko Niemelä, trumpetti & laulu

Levy-yhtiö: Nordic Notes

Désirée Saarela & Triskel – Brandliljor och Eldsjälar

Désirée Saarela & Triskel -yhtyeen (2011–) musiikissa yhdistyy nykypäivän laulaja-lauluntekijä-perinne vahvaan kansanmusiikkitulkintaan. Yhtyeen singer-songwriter-henkinen musiikki on ajatonta ja sen tunnelma täynnä sydäntä sekä tarinankerronnan lumoa. Yhtyeen albumi Brandliljor och Eldsjälar (Tulililjat ja Tulisielut) ilmestyi huhtikuussa 2021 joka on yhtyeelle myös 10-vuotisjuhlavuosi. Désirée Saarela & Triskel vie kuuntelijan tällä kertaa aikamatkalle sekä Suomen sisällissotaan että toiseen maailmansotaan ja esimerkiksi siirtolaistarinan voimalla 1930-luvun Pohjanmaalta, Kvevlaxin kylästä, 1950-luvun New Yorkiin, Manhattanille. Laulujen tarinat perustuvat kaikki tositapahtumiin eri suomenruotsalaisten naisten kokemana ja kertomana. Ne ovat osa Suomen historiaa, ja niissä kuulu naisen ääni. Millaista oli elää aikana, jolloin naisen asema oli niin erilainen kuin tänä päivänä? Mitä oikein tapahtui kotirintamalla, kun melkein kaikki miehet olivat sodassa? Laulut, joiden tarinat ovat hyvin voimakkaita ja monesti myös hyvin rankkoja, kuuluu kuitenkin kaikki se toivo, voima ja periksiantamattomuus, joka yhdistää näitä naisia ja heidän kertomuksiaan. He eivät koskaan antaneet periksi vaan jatkoivat eteenpäin ja taistelivat koko ajan kohti parempaa huomispäivää.

Désirée kirjoittaa lauluja niin ruotsiksi kuin englanniksikin, mutta kyseinen konserttikokonaisuus ja uuden albumin kappaleet ovat kaikki ruotsiksi. Samuli ja Kirsi tuovat yhtyeen musiikkiin oman mausteensa monipuolisen soittimiston ja sovitusten kautta. Yhtyeeseen kuuluvat kesästä 2020 myös basisti Roger Bäck ja rumpali Oskari Lehtonen, ja he ovat mukana myös uudella albumilla ja konserttikokonaisuudessa.

Désirée Saarela & Triskel -yhtye:

Désirée Saarela - laulu, kitara
Kirsi Vinkki - viulu, alttoviulu, harmooni, jouhikko
Samuli Karjalainen - kitara, ääni- ja efektimaisemat, huilu, perkussiot, laulu
Roger Bäck - Kontrabasso, basso
Oskari Lehtonen - Rummut, perkussiot

Levy-yhtiö: Eclipse Music Digital

Ilkka Heinonen Trio – Lohtu

Uhrilehtojen ja savupirttien kaikuja ruostuneiden tehtaiden sykkeessä, Ilkka Heinonen Trio yhdistää jouhikon arkaaisen soinnin nykyajan säröytyneisiin ääniin. Muinaiset tanssisävelmät, afroamerikkalainen rytmimusiikki ja eurooppalaisen taidemusiikin heijastumat punoutuvat yhteen trion kamarimusiikillisessa käsittelyssä.

Ilkka Heinonen – jouhikko, laulu
Nathan Riki Thomson – kontrabasso
Mikko Hassinen – perkussiot, live-elektroniikka

Levy-yhtiö: Rockadillo Records

Suistamon Sähkö – Varokaa! Hengenvaara

Suistamon Sähkö nostaa keikka keikalta kierroksia ja liikkuu iloisesti genrehybridin lailla etnoteknon ja savupirttisaundien kautta hiphop-maailmaan. Riehakasta reivimeininkiä, syntetisaattorin surinaa, räppijulistusta ja neuvostovalmisteista paljepeliä suosiva ryhmä laittaa yleisön hytkymään ja tuvan lattian notkumaan. Suistamon Sähkön rytmimaailma on vallaton sekoitus primitiivistä alkuvoimaa ja kokeellista tanssimusiikkia. Yhtyeen hyvän vastaanoton saanut kolmas albumi “Varokaa! Hengenvaara” (2021) on sekä popeinta että villeintä mitä yhtye on tähän mennessä julkaissut. Albumia on kuvailtu energisoivaksi, rohkeaksi hiphop- ja etnotekno-tykitykseksi.

Suistamon Sähkön kipinät ovat Suomen keikkalavojen lisäksi sinkoilleet myös kansainvälisille areenoille mm. Saksaan, Ranskaan ja Venäjälle. Yhtye on julkaissut lyhyen toimintansa aikana kolme albumia ja kymmenkunta huomiota herättänyttä musiikkivideota. Suistamon Sähkö valittiin merkittävän maailmanmusiikkitapahtuman Womex Tampere 2019 avajaisesiintyjäksi ja Folk Alliance International New Orleans, USA showcase-esiintyjäksi alkuvuodesta 2020. Elokuussa 2020 yhtye esiintyi Tallinn Music Week -showcase-tapahtumassa. Yhtyeen “Kutsu” musiikkivideo voitti Oulun musiikkivideofestivaalin pääpalkinnon syksyllä 2021. Yhtye esiintyi myös ensimmäistä kertaa Lost in Music tapahtumassa 2021. Vuonna 2022 yhtye ottaa osaa GlobalFestin hybridifestivaaliin (US) sekä Eurosonic (NL) festivaaliin.

Levy-yhtiö: FE Publishing/FE Records
Created by Designer Helsinki