EMMA-ehdokassarjat 2020


Etno


Emmi Kuittinen & Ikuisen ikävän orkesteri / Itken ja laulan

Emmi Kuittisen & Ikuisen ikävän orkesterin musiikki on saanut inspiraationsa karjalaisesta ja inkeriläisestä itkuvirsiperinteestä. Esikoislevy Itken ja laulan on albumi elämästä, kuolemasta, surusta ja rakkaudesta. Yhdessä orkesterin kanssa esitettyjä lauluja täydentävät Emmin sooloitkut. Emmi Kuittinen on karjalaiseen kansanmusiikkiin perehtynyt laulaja ja muusikko. Hän on yhdistellyt itkuja myös esimerkiksi stand up -komiikan, tanssin ja sirkuksen kanssa. Emmi kokosi Ikuisen ikävän orkesterin vuonna 2017 karjalaisia kuolinrituaaleja käsittelevää Kuolinriitti-esitystä varten. Orkesterin muodostavat Heidi Haapoja-Mäkelä (laulu), Charlotta Hagfors (laulu), Amanda Kauranne (laulu, munniharppu & kellot), Juulia Salonen (laulu ja kantele), Minsku Tammela (laulu), Mira Törmälä (laulu ja haitari) ja Kirsi Vinkki (viulu, alttoviulu, jouhikko ja laulu).

Levy-yhtiö: Kansanmusiikki-instituutti

Kuva: Jimmy Träskelin

Frigg / FriXX

Frigg on yksi Suomen kansainvälisesti tunnetuimmista ja arvostetuimmista nykykansanmusiikkiyhtyeistä. Friggin länsimaisia kansanmusiikkityylejä ja pohjoismaista pelimannimusiikkia yhdistävä soitto onkin saanut maailmanmusiikkimedialta täysin oman terminsä "nordgrass". Frigg on julkaissut kymmenen levyä, jotka ovat kahmineet lukuisia tunnustuksia ja saavuttaneet laajaa kansainvälistä huomiota. Tuorein albumi FriXX julkaistiin maaliskuussa 2020. Samalla juhlistettiin yhtyeen 20-vuotista tarinaa.

Levy-yhtiö: Frigg Oy

Kuva: Ulla Nikula

Maria Kalaniemi & Eero Grundström / Mielo

Kaksi mestarimuusikkoa vaeltavat Mielon (Mieli) polulla, jossa kaikista herkimmät tunteet sulautuvat jyliseviin äänimaisemiin. Maria Kalaniemen voimakas heittäytyminen ja tunnelataus, niin harmonikan kuin äänen kautta, sekä Eero Grundströmin harmoonin kiihkeä syke vie kuulijan tunnekylläiselle musiikilliselle matkalle. Mielo on väkevä, voimaannuttava ja monimuotoinen musiikillinen tarina omien sisäisten siipien kasvattamisesta. Musiikin voi kuulla olevan vaellusta metsissä, vesillä, auringonnousussa- ja laskussa. Jokaisen sävellyksen taustalla on vahva tarina, jonka jokainen kuulija saa kuvitella omalla tavallaan. Kaksikko on esiintynyt yhdessä yli kymmenen vuoden ajan. Mielo (2020) on heidän toinen duoalbuminsa. Albumi on menestynyt myös Euroopan radiokanavilla liidellen arvostetun World Music Charts Europe vuoden listan Top 10:ssä.

Levy-yhtiö: Åkerö Records

Kuva: Jimmy Träskelin

Sarah Palu / Ikivirta

Sarah Palu on suomalais-ranskalainen säveltäjä ja muusikko. Palun debyyttialbumi Ikivirta soljuu muinaisen suomalaisen kansanmusiikin, popin, elektronisen musiikin sekä klassisen nykymusiikin välimaastossa. Vanhat kansansoittimet, kantele ja jouhikko, kohtaavat ajattomia ja moderneja äänimaisemia muodostaen ainutlaatuisen, visuaalisen sointimaailman. Palun sävellykset kutovat polkua tietoisen mielen reunoille, maalaten näkyväksi tuota tuntematonta – juuriamme, sisäistä maailmaa ja sitä, mikä on ajan ulkopuolella. Laulettujen kappaleiden teksteissä suomalais-ugrilainen kansanrunous yhdistyy Palun oman käsialaan. Palu soittaa kannelta ja kelttiharppua levyllään monien vierailevien artistien kanssa. Ikivirta-albumin on tuottanut Matias Tyni, jonka kanssa Palu on tehnyt yhteistyötä niin palkittuja elokuvia yhdessä säveltäen kuin Viitasen Piia -yhtyeessä, johon molemmat kuuluvat.

Levy-yhtiö: Sarah Palu

Kuva: Iiris Heikka

Sväng / In Trad we Trust

In Trad we Trust on kunnianosoitus suomalaiselle rahvaan musiikin perinnölle. Suomessa kansan musisoinnin muodot ovat olleet moninaiset: runolaulua on laulettu satoja, ellei tuhansia vuosia, kanteletta ja jouhikkoa soitettu vuosisatoja. Uudempaa aikaa edustavat monimuotoiset laulun muodot sekä pelimannimusiikki ja siihen liittyvä virtuoottinen instrumentalismi.

In Trad we Trust -levylle Sväng kokosi yhtyeen jäsenille tärkeitä suomalaisen kansanmusiikin ehkä vähemmän tunnettuja helmiä ja teki niistä alkuperäisesityksiä svängaavasti kunnioittavia instrumentaaliversioita. Levy on Svängin yhdeksäs studioalbumi. In Trad we Trust on jo ehditty valita Songlinesin Best Album of 2020 -listalle yhdeksän muun hienon albumin kanssa.

Levy-yhtiö: Galileo Music Communication GmbH

Kuva: Jimmy Träskelin

Ville Ojanen / V

Ville Ojanen tunnetaan Kaustislaislähtöisenä kansanmusiikin monitoimimiehenä, jonka sävelkynästä on syntynyt musiikkia lukuisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja orkesteriteoksiin. Ojanen on julkaissut viisi soololevyä, joista esikoisalbumi Rautavaara oli Teosto -palkintoehdokkaana. Ojanen on ollut aiemmin Emma-ehdokkaana Ostrobothnian Folk Orchestran I -albumilla ja 2016 julkaistu Kameleontti -levy oli USA:ssa ehdolla vuoden parhaaksi instrumentaalialbumiksi.

Uusin Etno-Emma ehdokkaana oleva albumi V on Ojasen itsensä sanoin kunnon kansanmusiikkilevy, joka nojaa vahvasti Kaustislaiseen kansanmusiikkiperinteeseen, jossa melodiat soljuvat selkeinä ja musiikki soi vahvasti duurissa tai mollissa.

Levy-yhtiö: Ville Ojanen

Kuva: Nelli Ojanen

Created by Designer Helsinki