EMMA-ehdokassarjat 2020


Jazz


Jussi Lehtonen Quartet / Connection

Vahvasti jazzin traditionaalisissa virtauksissa kulkeva Jussi Lehtonen Quartet on palkitun rumpalin johtama huippukokoonpano. Rumputyöskentelystä ja sävellyksistä vastaavan Lehtosen lisäksi kvartetin täydentävät mm. kansainvälisen jazz-supertähden Chris Bottin yhtyeessä työskentelevä pianisti Holger Marjamaa, kontrabasisti Heikko Remmel sekä saksofonisti Joonatan Rautio. Syyskuussa julkaistu "Connection" -albumi sementoi kvartetin yhdeksi parhaista tyylilajinsa edustajista pohjoismaissa.

Levy-yhtiö: Eclipse Music

Kuva: Antti Kevätlahti

Mortality / Mortality

Mortality on kotimaisen jazzin kärkinimistä koostuva supergroup, joka yhdistää progressiivisen rockin konseptitaide-estetiikan jazzin soundimaailmaan, harmoniaan ja improvisatorisuuteen. Kappaleiden säveltäjän Tapio Ylisen perhetragedian pohjalta kasvanut teema-albumi käsittelee nimensä mukaisesti kuolevaisuutta ja ihmiselämän rajallisuutta. Raskaasta aihepiiristään huolimatta albumin ja yhtyeen musiikki on herkkää, melodista ja toiveikasta. Kukin yhtyeen jäsen antaa oman, persoonallisen tulkintansa albumin aihepiiristä omissa kappaleissaan, Ylisen sävelkielen pitäessä kokonaisuuden yhtenäisenä.

Levy-yhtiö: Eclipse Music

Kuva: Tapio Ylinen

Riitta Paakki Quartet / Piste

Pianisti Riitta Paakki on alansa ansioituneimpiin lukeutuva jazzmuusikko, ja hänen teoksensa huokuvat kypsää näkemystä sekä valoisaa asennetta. Vastustamattoman vaivaton, jazzin alkulähteiltä kumpuava svengi sulautuu saumattomasti Paakin uuden levyn sävellysten pohjoisiin sävyihin. Riitta Paakki Quartetin yhteissoitossa hehkuu musiikin ilo, joka välittyy myös kuulijoiden sydämiin.

Levy-yhtiö: Flame Jazz Records

Kuva: Teemu Mattsson

Superposition / Superposition

Superposition on rumpali-säveltäjä Olavi Louhivuoren luotsaama kvartettikokoonpano, jonka debyyttilevy ilmestyi We Jazz Recordsin toimesta maaliskuussa 2020. Bändissä mukana ovat mm. Moposta tuttu Linda Fredriksson ja Katu Kaikussa soittavat Adele Sauros ja Mikael Saastamoinen. Kahden saksofonin, kontrabasson ja rumpujen muodostama nelikko esittää räjähdysaltista ja luovaa uutta jazzia ja sen musiikin sävyihin mahtuvat luontevasti niin tulinen freejazz kuin myös hymnimäisen kauniit balladitkin. Nopeasti livesuosikiksi esimerkiksi Pori Jazzissa noussut uusi yhtye osoittaa uudella levyllä, että se pystyy siirtämään intensiteettinsä mainiosti myös studioon.

Superpositionin debyyttilevy on tiivis, mutta monisävyinen kokonaisuus, jossa avausraita Antiplacen räjähtävyyden ja päätösbiisi Marchin introspektiivisen rauhan välille muodostuu luonteva draaman kaari. Tuore kokoonpano kuulostaa albumilla yhtenäiseltä kiitos jo kattavan livekokomuksensa. Louhivuoren 6 sävellystä saavat biisilistassa seuraa yhdestä Fredrikssonin ja yhdestä Saastamoisen kappaleesta, ja kaikesta välittyy koko bändin yhtenäinen kollektiivinen visio musiikkinsa suhteen.

Olavi Louhivuori (s. 1981) tunnetaan omaäänisenä rumpalina ja säveltäjänä, jonka omiin projekteihin kuuluvat mm. Svart Recordsille tehdyt soololevyt sekä maailmallakin mainetta niittänyt Oddarrang-yhtye. Lisäksi Louhivuori on tehnyt yhteistyötä mm. edesmenneen trumpetistilegenda Tomasz Stankon kanssa ja lukuisissa laatuyhtyeissä kuten SUN Trio, Joona Toivanen Trio ja Elifantree.

Levy-yhtiö: We Jazz Records

Kuva: Tero Ahonen

Verneri Pohjola / The Dead Don't Dream

Trumpetisti-säveltäjä Verneri Pohjola on luonut viimeisen parinkymmenen vuoden aikana ainutlaatuisen soittotyylin, jonka tunnistaa ensi kuulemalta. Pohjolasta onkin sanottu, että hän on Suomen ihmisäänisin ja tunneälyisin trumpetisti. Monen palkitun ja kehutun levyn jälkeen hän julkaisi keväällä 2020 albumin “The Dead Don’t Dream”. Pohjolan aiempiin tunnustuksiin kuuluvat muun muassa Emma-palkinto Bullhorn-levystä vuoden parhaana jazzalbumina sekä Suomen korkein jazzmuusikolle myönnettävä tunnustus Yrjö-palkinto.

Levy-yhtiö: Edition Records

Kuva: Perttu Saksa

Created by Designer Helsinki