EMMA-ehdokassarjat 2019


Vuoden rap / R&B
Etta

Etta eli Emmalotta Kanth on yksi tämän hetken kuumimmista nimistä. Hän on pääkaupunkiseudulta ponnistava artisti, joka herätti vuonna 2017 hip hop -piirien mielenkiinnon sosiaaliseen mediaan ladatuilla rap-videoillaan. Etta solmi levytyssopimuksen PME Recordsin ja Warner Musicin kanssa, ja syyskuussa 2018 ilmestyi ovet sisään potkiva debyyttisingle Ballerina. Keväällä 2019 Etta julkaisi debyytti-EP:nsä 10, joka antoi loistavan kuvan artistin monipuolisuudesta. Julkaisu sai jatkoa syksyllä, kun 10+ -EP ilmestyi.

Vasta pari vuotta räpännyt artisti on myös lahjakas laulaja, joka on vieraillut lukuisissa hittibiiseissä. Hänen äänensä on tuttu muun muassa Lukas Leonin kappaleista XTC ja Rooma sekä STEREO -tuottajaduon singleltä Vuosien päästä. YleX:n musatiimi valitsi Ettan Vuoden Läpimurto 2019 -listauksessa sijalle kaksi ja hän esiintyi kesällä 2019 kaikilla Suomen isoimmilla festivaaleilla

PME Records / Warner Music Finland

F

Hiphopin raja-aitoja kaatava F lukeutuu tämän hetken mielenkiintoisimpiin artistitulokkaisiin. Vuosi 2019 oli F:n uran kannalta käänteentekevä. Hän julkaisi myönteisiä arvioita keränneen Mä en oo viel tarpeeks iso -debyyttialbuminsa ja keikkaili Suomen isoimmilla festivaaleilla soolona sekä D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -kokoonpanon kanssa. Lisäksi F teki yhteistyötä useiden ajankohtaisten urbaanien artistien, kuten Pyhimyksen, Lukas Leonin, Pykärin ja Costeen, kanssa.

F yhdistelee musiikissaan omaperäisellä tavalla elektronista musiikkia, hiphopia ja r’n’b:ta. Yksittäisten julkaisujen sijaan F luo kokonaisuuksia, jotka nivoutuvat yhteen niin musiikillisesti kuin visuaalisesti. Tästä tuorein esimerkki on hänen debyyttialbuminsa, joka kuvasi artistin henkilökohtaista kasvutarinaa lapsesta aikuiseksi. Lahjakkuutensa lisäksi hän on saanut erityisesti kiitosta rohkeudestaan sekä sensuroimattomuudestaan, jolla hän vastustaa hiphopiin liittyviä kliseitä ja venyttää genreen liitetyn julkisen naiskuvan kapeaa marginaalia.

Universal Music Finland

Gettomasa

Gettomasaa voidaan pitää yhtenä tämän hetken seuratuimpana suomiräpin tekijänä. Kanadan Montrealissa syntynyt ja Jyväskylässä kasvanut, vuoden 2012 räpin suomenmestari on syystäkin lunastanut itselleen lempinimen Chosen One. PME Recordsilla levyttävä lahjakas, omapäinen ja loputtomalla nälällä varustettu artisti vakuuttaa kuulijat omalla suoraselkäisellä musiikillaan. Gettomasa julkaisi odotetun albuminsa “Diplomaatti” toukokuussa 2019. Seitsemän kappaletta sisältävä kokonaisuus toi esille artistista uusia puolia kuitenkaan joustamatta aidosta ja tunnistettavasta Gettomasan tyylistä. Diplomaatti nousi virallisen albumilistan ykköseksi julkaisun jälkeisellä viikolla ja on pysynyt top-10:ssä huimat 24 viikkoa. Albumin julkaisun jälkeen asiat lähtivät väkevästi lentoon kun viime vuonna julkaistu kappale ”Lössi” meni heittämällä platinarajan yli ja artisti pääsi Leijonien toiveesta esiintymään maailmanmestaruusjuhliin Helsingin Kaisaniemeen yli 50 000 ihmiselle. Gettomasa on epäilemättä räppärinä ihan omassa luokassaan.

PME Records

IBE

IBE on nuossut parissa vuodessa Suomen mielenkiintoisimmaksi nuoreksi artistiksi joka täyttää keikkalavat, festarit sekä striimannu kolmella biisillä kultaa tänä vuonna. IBE:llä myös oma vaatemerkki, levy-yhtiö ja keikkamyynti eli ennennäkemätöntä itsenäistä modernia artismia.

Skorpioni

Juno

Suomen arvostetuimpiin räppäreihin kuuluva Juno julkaisi marraskuussa kuudennen albuminsa ”Katumuksen sakramentti”. Juno teki albumilla ja siltä julkaistuilla singleillä huikean nousun lopettamisen partaalta takaisin huipulle. Singlejä ”Sulle ja sulle feat. Tono Slono”, ”Katumuksen sakramentti feat. LEO”, ”Tyhjää feat. Jenna Alexa”, ”Hätäraketteja feat. Rosi”, ”Onnellinen”, ”Vaikutuksen alainen” ja ”Älä muuta mitään feat. la haka” on kuunneltu suoratoistopalveluista yhteensä yli 17 miljoonaa kertaa. Näistä kuusi viimeisintä on noussut Spotifyssa top20:een.

Juno on 32-vuotias räppäri, joka aloitti soolouransa 2000-luvun alussa. Juno on julkaissut viisi sooloalbumia ja lukuisia omakustanteita. Juno tunnetaan myös yhtyeistä Elokuu, SMC Lähiörotat, Hotelli Vantaa ja Hulabaloo. Yhteensä Juno on räpännyt yli 200 julkaistulla kappaleella.

Sony Music Finland

Kube

Kotimaiseen hiphop-musiikkiin vahvasti jälkensä jättäneen Kuben vuosi 2019 oli menestyksekäs. Rap-artisti rikkoi henkilökohtaisia ennätyksiään niin albumi-kuin singlejulkaisujen osalta. Kube julkaisi tänä syksynä uransa viidennen albumin Hakunila Killah, joka nousi Suomen virallisen albumilistan sijalle 3. Albumin singlejulkaisu Japanese Drip (feat. Cledos) on ollut yksi loppuvuoden isoimmista hiteistä. Kappale on pysytellyt Suomen Spotifyn 15 kuunnelluimman kappaleen joukossa julkaisustaan lähtienja se on ylittänyt platinarajan.Isoksi ilmiöksi noussutta Japanese Drip -musiikkivideota on katsottu reilusti yli 600000 kertaa ja se pysytteli pitkään myös YouTuben trendaavimpien videoiden ensimmäisellä sijalla. Vahvan musiikillisen tulemisen lisäksi Kube avasi tänä vuonna myös Killah Records -levymerkin.

Universal Music Finland

Ticketmaster
Created by Designer Helsinki