EMMA-ehdokassarjat 2020


Vuoden rap / R&B


@yliylijumalatar

Evelina / III

Evelina aloitti vuoden 2020 julkaisemalla Hitaasti-sinkun tammikuussa. Hitaasti on jo platinaa ja saanut jatkokseen sinkkujulkaisut Liian vähän, liian myöhään, Mä en haluu tietää sekä DNA. Levyn tyyli ja muoto ovat selkeästi Evelinaa itseään: kaikki biisit ovat hänen käsialaansa ja Evelinan tuottajana nyt ensimmäistä kertaa toiminut Tido on luonut juuri sellaisen soundimaailman, jota Evelina on etsinyt ja jonka hän allekirjoittaa täysin. Pop-ilmaisu saa uuden levyn myötä rinnalleen luontevan r&b-kehyksen. Tasapainoisen tyylikäs, modernin popin ja r&b:n maailmoista ammentava tuotanto antaa tilaa Evelinan monimuotoiselle ja raikkaalle laululle.

Evelina on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi maamme suomenkielisen popin kärkinimeksi. Evelinan tapa sanoittaa laulunsa puhuttelee yleisöä, hänellä on taito sanoittaa ihmissuhteen haasteita tässä ajassa persoonallisesti ja uskottavasti. Valovoimainen artisti on myös erittäin suosittu live-esiintyjä. Evelinan musiikkia kuunneltiin viime vuoden aikana yli 21 miljoonaa kertaa. Hänellä on kahdeksan Emma-ehdokkuutta ja Vuoden naisartisti -Emma vuodelta 2018. Debyyttialbumi 24K julkaistiin 2016. Levy teki suomalaista äänitehistoriaa myymällä ennakkoon platinaa. Toinen albumi SOS julkaistiin 2019. Molemmat albumit nousivat albumilistan kakkossijalle.

Levy-yhtiö: Def Jam Recordings Finland / Universal Music

Kuva: Nana Simelius

Gettomasa / Kalamies

Kanadan Montrealissa syntynyt ja Jyväskylässä kasvanut rapin suomenmestari ja Diplomaatti -menestysalbumilla rap/R&B Emma-pystin voittanut artisti on syystäkin lunastanut itselleen lempinimen Chosen One. Gettomasan monipuolisuus ja tuottavuus vaan todistaa hänen kuuluvan genrensä kärkipaikoille. Olemme nähneet boombapista kuoriutuneen parikymppisen Kortepohjan kasvatin omistaneen tyylin jos toisenkin. Klassikoksi muodostuneen Chosen Onen jälkeen sekä fiittien, että omien julkaisujen tyyli virkistää luovuudellaan. Diplomaatti loksautti viimeistään valtaväestönkin leuat auki suurmenestyksellään vakuuttaen paikan genren huipulla. Kalamies otti askeleen uuteen suuntaan myös nostaen pitkäaikaisten fanien kulmakarvat, mutta viittoi tietä taas leveämmälle polulle. Lahjakas, omapäinen ja loputtomalla nälällä varustettu artisti vakuuttaa kuulijat omalla suoraselkäisellä musiikillaan. Syyskuun 2019 alussa julkaistu albumi Kalamies pysyi albumilistan kärkikahinoissa useita viikkoja. Albumilla on vahvasti äänessä Lauri Haav, joka tuo mukanaan jo tavaramerkiksi muodostuneen, pehmeän R&B -vivahteen ja koukuttavat hookit. Albumilla vierailee myös Cavallini & Shrty -duosta tuttu Shrty ja Kingfishinäkin tunnettu Justsesomali.

Levy-yhtiö: PME Records

Kuva: Tuukka Koski

ibe / perkele!

"Mielestäni meillä kaikilla on omat perkeleemme ja ne ilmaisevat itseään monin eri tavoin. Jos nyt jotenkin tiivistäisin oman käsitykseni perkeleestä, niin se on se osa minua, mitä en itsekään ymmärrä. Perkeleitä ei suinkaan kannata pelätä ja niiden kanssa on hyvä käydä keskustelua. Niin opimme lisää itsestämme ja maailmasta ympärillämme.” - ibe

Levy-yhtiö: Skorpioni

Kuva: Julius Konttinen

Lauri Haav / Silmät kii

Lauri Haav on Jyväskylän Kuokkalassa kasvanut monen kriitikon ja kuulijan kiinnostuksen herättänyt artisti. Rapin ja R&B:n välimaastossa liikkuva Haav hurmaa sulavalla flowlla, pehmeällä laululla ja taitavilla teksteillään. Rohkeudella ja periksiantamattomalla lahjakkuudella luotu Silmät kii -debyyttialbumi keräsi kiitosta yli genrerajojen. Rakkaus musiikkiin ja sen kautta kokemusten jakaminen sai aikaan monipuolisen ja koukuttavan taidonnäytteen. Helsingin Sanomissa viime kevään olennaisimpiin kuuluvaksi debyytiksi tituleerattu Silmät kii on ehyt kokonaisuus samaistuttavia nuoren miehen ajatuksia rakkaudesta, arjen kanssa painimisesta ja luovuudesta. Suomen Drakeksikin luonnehdittu upean rouheaääninen Lauri Haav on vieraillut mm. Pykärin ylistetyllä O -albumilla, Gettomasan ja Paperi T:n yhteisbiisillä Jeesei ja Gettomasan Emma -patsaan pokanneella albumilla Diplomaatti. Haav on artistina moniulotteinen, kokeellinen, rohkea ja ajoittain inhimilliseen melankolisuuteen taittava.

Levy-yhtiö: PME Records

Kuva: Max Steffansson

Pyhimys / MIKKO

Pyhimys avasi uuden vuosikymmenen menestyksekkäällä MIKKO-albumillaan. Levy ylitti pian julkaisunsa jälkeen platinarajan ja oli albumilistan ykkönen kolmena viikkona. Kokonaisuus pitää sisällään muun muassa hitit Muistuta mua, v!@%#mikko sekä Valo pimeän, joista jokainen on noussut Suomen Spotify-listan kärkipaikalle. Yli 10 miljoonaa streamannut Muistuta mua kipusi myös radioiden soitetuimmaksi kappaleeksi joulukuussa 2020. Lisäksi v!@%#mikko -kappaleen musiikkivideo listautui pian julkaisunsa jälkeen YouTuben katsotuimmaksi videoksi Suomessa.

MIKKO-albumi oli monella tavoin poikkeuksellinen kokonaisuus. Musiikillisen yhtenäisyyden sijaan levy rakentui 13 tyylillisesti erilaisesta kappaleesta, joista jokaisella oli takanaan oma työryhmä. Albumilla oli yhteensä 38 tekijää, mikä lukuna viittasi myös artistin onnenlukuun ja ikään. Myös v!@%#mikko -musiikkivideolla oli yhteensä 38 cameo-roolia. MIKKO oli kokonaisvaltaisesti artistin käsialaa: Pyhimys suunnitteli albumin kannet, käsikirjoitti v!@%#mikko -musiikkivideon sekä toimi levyn vastaavana tuottajana.

Levy-yhtiö: Johanna Kustannus

Kuva: Jouni Jones Lehtonen

william / Shakespeare

William oli vuoden 2020 striimatuimpia kotimaisia kappaleita, ennätyksiä rikkonut ja kaikkien aikojen pisimpään Suomen Spotifyn Top 50-listan kärkipaikkaa pitänyt artisti. Jättihitti Penelope on rikkonut nelinkertaisen platinarajan yli 16 miljoonalla striimillä ja kappale vietti Spotifyn kärkisijalla ilmiömäiset 137 päivää. Suomenkielistä melodista trap-musiikkia esittävä artisti julkaisi syyskuussa debyyttialbuminsa Shakespeare. Esikoisalbumi nousi suoraan Suomen virallisen albumilistan kärkipaikalle ja on streamannut suoratoistopalveluissa lyhyessä ajassa platinaa. Kaikki albumin kappaleet nousivat Spotifyn top 30 -listalle, mikä on poikkeuksellinen menestys debyyttialbumin julkaisevalle artistille. William on valloittanut suomenkielisellä trap-musiikilla myös valtakunnalliset radioaallot. Vain muutamassa vuodessa listojen kärkeen noussut rap-artisti julkaisi esikois-EP:nsä sorrynotsorry loppukesästä 2019. William on uransa alusta asti vakuuttanut omaleimaisella ja tunnistettavalla soundillaan. Jättihitti Penelopen ja esikoisalbumin menestyksen myötä william vakiinnuttaa asemaansa yhtenä seuratuimmista uusista artisteista.

Levy-yhtiö: M-Eazy Music/Sony Music Finland

Kuva: Karim Awad

Created by Designer Helsinki