EMMA-Kategoriat 2017


Klassinen albumi


  Christoffer Sundqvist, Pekka Kuusisto, Radion sinfoniaorkesteri, Hannu Lintu - Erkki-Sven Tüür: Peregrinus Ecstaticus; Noesis; Le poids des vies non vécues

  Radion sinfoniaorkesterin ja ylikapellimestari Hannu Linnun levyllä klarinetisti Christoffer Sundqvist ja Pekka Kuusisto häikäisevät Erkki-Sven Tüürin säveltämien konserttojen solisteina. Levytys on voimakas osoitus RSO:n ja Hannu Linnun kansainvälisestä merkityksestä uuden musiikin esitaistelijoina ja ennakkoluulottomasta asenteesta taidemusiikin uusimpia virtauksia kohtaan.

   

  Ondine

   Joonas Ahonen, Sharon Bezaly, Pekka Kuusisto - Ives - Concord Sonata; Piano Sonata No. 2 & Violin Sonata No. 4

   Suomalainen pianisti Joonas Ahonen on saavuttanut kriitikoiden suosiota sekä Ligetin musiikin esittäjänä että Beethovenin historiallisten pianojen tulkkina. Vuodesta 2011 hän on ollut kuuluisan itävaltalaisen solistiryhmän Klangforum Wienin jäsen. Ahonen on esiintynyt muun muassa seuraavien orkesterien ja yhtyeiden kanssa: Suomen Radion sinfoniaorkesteri, Tapiola Sinfonietta, Avanti! ja Ictus. Viimeaikaisia kohokohtia ovat esiintymiset mm. Wiener Konzerthausissa, Teatro Colónissa Buenos Airesissa ja Elbphilharmonie-konserttisarja Hampurissa.

   Viulisti Pekka Kuusisto on kansainvälisesti tunnettu tuoreesta lähestymisestään ohjelmistoa kohtaan. . Kuusisto on esiintynyt suurien orkestereiden kanssa ympäri maailmaa mm. Suomen Radio- ja BBC-sinfoniaorkesterin, Los Angelesin ja Oslon filharmonikkojen, Minnesotan orkesterin, skotlantilaisten ja Mahler-kamarimusiikkien sekä Philharmonia-orkesterin kanssa. Hän on myös esiintynyt Lontoon BBC Proms -festivaaleilla ja Edinburgh International Festivaaleilla. Kuusisto tekee korkealaatuisia esiintymisiä esimerkiksi Lontoon Wigmore Hallissa, Amsterdamin Concertgebouwissa ja New Yorkin Carnegie Hallissa. Kuusisto on palkitun "Meidän festivaalin" taiteellinen ohjaaja, sekä improvisoija, elektroninen muusikko ja kansanmusikiin esittäjä.

    

   BIS

   Kamus Quartet - Homunculus

   Palkittu ja kansainvälisillä konserttilavoilla läpimurtoa tekevän Kamus Quartetin julkaisu Homunculus, Salosen, Ligetin ja Brittenin musiikista koostuva levy, on kuin kunnianosoitus kvartetin 15-vuotiselle yhteissoitolle. Esa-Pekka Salosen säveltämä levyn nimikkoteos Homuculus (lat. pikkuihminen), kantaa sisällään elämän mysteeriä, johon Kamus Qurtet tarttuu heille tyypillisellä tavalla, huumorilla ja intensiteetillä. György Ligetin ensimmäinen jousivartetto Yölliset muodonmuutokset paljastaa monisyisen pimeyden ja intensiivisyydellään ihmismielen haasteellisuuden. Siinä missä Salosen teos tarjoaa elämän alkuräjähdystä, kantaa Brittenin teos mukanaan elämän rajallisuutta ja jäähyväisiä. Kuoleman läheisyydestä huolimatta Benjamin Brittenin Jousikvartetissa no.3 Op. 94 elämän meri soi valoisana ja rannattomana. Kamuksen Homunculus levy on ehdokkaana myös ICMA (International Classic Music Awards) –palkinnon saajaksi.

    

   Alba Records

   Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, Juha Kangas - Dedicated to Juha Kangas and OCO

   Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille ja sen perustajalle ja kunniakapellimestarille Juha Kankaalle omistetuista teoksista koostuvan levy. Säveltäjästä tai hänen tyylistään riippumatta näistä teoksista erottuu pohjalaisorkesterista tavoitettava syvä ja rehellinen sointi sekä vahvaan kokemiseen ja suorapuheiseen kommunikaatioon pohjautuva eetos. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tavaramerkki on väkevä, täyteläinen ja ryhdikäs luomusointi. Intensiiviset tulkinnat ja vahva vuorovaikutus antavat aihetta iloon ja oivalluksiin niin lavalla kuin katsomossa. Kapellimestari Juha Kankaan perustaman soittajiston konsertit ovat kuulijalle juhlaa, olipa esiintymispaikkana sitten kotikaupungin Snellman-sali, kansainvälinen konserttitalo tai vaikkapa päiväkoti. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri on yhtä lailla kotonaan niin nykymusiikin haasteissa kuin barokin ja romantiikan mestariteoksissa. Aikamme suomalainen musiikki on tärkeä osa sen ohjelmistoa.

    

   Alba Records

   Lippupalvelu
   Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki