EMMA-Kategoriat 2016


Klassinen albumi
ANSSI KARTTUNEN, RSO, HANNU LINTU / MAGNUS LINDBERG: AL LARGO, SELLOKONSERTTO NRO 2, ERA

Kapellimestari Hannu Lintu ja Radion sinfoniaorkesteri tarjoavat kiehtovan katsauksen säveltäjä Magnus Lindbergin tuoreisiin orkesteriteoksiin. Lindberg sai kunniatehtävän toimia New Yorkin filharmonikkojen teemasäveltäjänä vuosina 2009–12 ja samalla ajanjaksolla syntyi myös teoksia merkittäville sinfoniaorkestereille Los Angelesissa ja Amsterdamissa. Sellokonserton solistina levytyksellä on Anssi Karttunen, jolle konsertto on myös kirjoitettu. Hannu Linnun johdolla Radion sinfoniaorkesteri tarjoaa Lindbergin teoksissa vaikuttavia huippuja sekä hiveleviä sointeja.

KESKI-POHJANMAAN KAMARIORKESTERI / FAVOURITE ENGLISH STRINGS

Keskipohjalaiset Oramon johdolla saarivaltakunnan lumon ytimessä Maailman kauneinta englantilaista jousimusiikkia Ja niin hurmaavalla sulolla soivat yhdessä nuo jousisoittimet että luulen, ei Jumalakaan, joka kaiken herra on ja luoja itse kuullut koskaan parempaa. Englantilaisten rakkaus jousiyhtyemusiikkiin kuuluu jo yllä siteeratussa Chaucerin Parliament of Fowls -runossa (Lintujen parlamentti, 1383). Kapellimestari Sakari Oramo on – nykyisiä kotikenttiään ajatellen – tarttunut mitä englantilaisimpaan sävelaarteistoon levyttämällä Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin kanssa mainion setin mitä hienointa jousiorkesterimusiikkia. Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin tavaramerkki on väkevä, täyteläinen ja ryhdikäs luomusointi. Intensiiviset tulkinnat ja vahva vuorovaikutus antavat aihetta iloon ja oivalluksiin niin lavalla kuin katsomossa. Orkesteri on yhtä lailla kotonaan niin nykymusiikin haasteissa kuin barokin ja romantiikan mestariteoksissa. Aikamme suomalainen musiikki on tärkeä osa sen ohjelmistoa.

KREETA-MARIA KENTALA / SIDE BY SIDE

Kreeta-Maria Kentala on luonut aivan mahtavan kombinaation kaukana toisistaan olevista ja silti yllättävän läheisistä teoksista. Kaustislainen kansanmusiikki sulautuu kuin huomaamatta Bachin partitojen sekaan ja teosten samanlaisuus ällistyttää aina uudestaan ja uudestaan. ”Kun pistin Bachin ja Kaustisen tanssit seurustelemaan keskenään, alkoi molemmille tapahtua jotain. Kaustislainen musiikki on täynnä ihan samanlaisia tunnetiloja ja yllätyksellisiä harmonisia käänteitä kuin barokki konsanaan. On myös jännittävää havaita, että barokin svengi ja kansanmusiikin svengi alkavat pikkuhiljaa sulautua yhdeksi kokonaisuudeksi, joka nimenomaan kommunikoi keskenään, ilman sen kummempaa kategorisointia, mikä mihinkin kuuluu.” "Toivon kuulijalle antoisaa löytöretkeä sooloviulumusiikin alkulähteille." - Kreeta-Maria Kentala – Viulisti Kreeta-Maria Kentala on Suomen vanhan musiikin liikkeen uranuurtaja, joka on kotonaan solistina, johtajana ja pedagogina niin barokin, klassisen ja romantiikan ajan musiikin kuin kansanmusiikinkin parissa. Hän konsertoi säännöllisesti sekä soolo- ja kamarimusiikkiprojekteissa että eri orkesterien solistina, konserttimestarina ja johtajana. Kaustislaisena, sekä isän että äidin puolelta pelimannisuvuista polveutuvana ja pienestä pitäen kansanmusiikkia soittaneena muusikkona Kreeta-Marian sydäntä lähellä on myös hänen kotipaikkakuntansa musiikkielämä.

VELI KUJALA / HYPERORGANISM

Veli Kujalan tajunnan räjäyttävät elektroakustiset teokset maailman ensilevytyksenä. ”Alussa oli ääni, mahtava musiikki joka täytti koko kosmoksen. Sen soinnuista syntyivät tähdet, galaksit, planeetat ja elämä. Siitä synnyimme lopulta sinä ja minä. CybOrgan on sävelletty uruille, jousille ja infrapunakameralla ohjatulle eloelektroniikalle. Eloelektroniikassa liike aivan konkreettisesti muuttuu ääneksi, luvuiksi, mutta ei eksaktilla, ennalta arvattavissa olevalla säännöllisyydellä vaan monimuotoisuudella, joka tuo mieleen uuden kosmoksen musiikin, aurinkotuulen ujelluksen tai räjähtävien galaksien kosmiset energiat, jotka välillä voimistuen, välillä kadoten sulautuvat osaksi maanpäällisen elämämme musiikkia. Hyperchromatic Counterpoint pursuaa runsauden riemua: mikroaskelharmonikka antaa äänen ja melodian vaeltaa vapaasti suuntiin, joita ei vielä hetki sitten voinut aavistaa olevan edes olemassa tässä yllätyksellisessä maailmankaikkeudessa, jossa kaikki on mahdollista. Maailmankaikkeuden musiikki loi meidät; nyt me luomme musiikkia maailmankaikkeudelle.” Esko Valtaoja Veli Kujala on tullut tunnetuksi hyvin laaja-alaisena muusikkona, jonka ohjelmistoon kuuluu yhtälailla aivan uusin, toisinaan hyperkompleksinenkin musiikki, vapaa improvisaatio, transkriptiot barokin ja romantiikan ajan musiikista impressionismiin sekä jazzmusiikki monissa eri ilmenemismuodoissaan.

Lippupalvelu
Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki