EMMA-ehdokassarjat 2018


Jazz
  Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet

  Laulaja Emma Salokosken ja jazzyhtye Ilmiliekki Quartetin odotettu toinen yhteislevy ilmestyi marraskuun alussa. Svart Recordsin julkaisema Ligger du fortfarande i sängen! ammentaa ruotsinkielisen runouden maailmasta ja sisältää yhdeksän uutta kappaletta, jotka yhtyeen jäsenet ovat säveltäneet Salokosken valitsemiin teksteihin. Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet nähdään uuden albumin tiimoilta keikkalavoilla ympäri Suomen syksyllä 2018 ja keväällä 2019.

  Ligger du fortfarande i sängen! -levyllä laulullisuus ja herkän leikkisä improvisaatio lyövät kättä runouden kanssa luoden saumattoman ja syvän kokonaisuuden. Lauluteksteinä kuullaan runojaEdith Södergranin ja Elmer Diktoniuksen kaltaisilta klassikkonimiltä, mutta myös eläviltä runoilijoilta, joiden näkökulmat ovat omiaan käsittelemään tämän päivän haasteita ja kipupisteitä. Albumin nimi tulee suomenruotsalaisen Birgitta Bouchtin Du lyckligt lottade -runosta, joka kuvaa osuvasti loputtomien vaatimusten, itsensäkehittämisprojektien ja hukassa olevien identiteettien värittämää nykyelämäämme.

  Ligger du fortfarande i sängen! on Emma Salokosken ja trumpetisti Verneri Pohjolan, pianistiTuomo Prättälän, basisti Antti Lötjösen sekä rumpali Olavi Luohivuoren muodostamanIlmiliekki Quartetin toinen yhteinen levytys. Edellinen, vuonna 2009 julkaistu albumi Vi sålde våra hemman pohjasi ruotsinkielisiin kansanlauluihin ja keräsi ilmestyessään laajalti kehuja.

  Levy-yhtiö: Svart Records

  Hot Heros - Folkjazz From Finland

  Hot Herosin muodostivat 2015 saksofonisti Sami Sippola, basisti Ville Rauhala ja rumpali Janne Tuomi. He ovat nousseet samoille lavoille ja astuneet yhdessä studioihin jo vuosikaudet, esiintyneet jazzklubeilla Vanhalta Mantereelta Yhdysvaltoihin ja säestäneet Janne Laurilan, Pauli Hanhiniemen sekä Hannibalin kaltaisia lauluntekijöitä sekä räppäreitä. Niin ikään tutuksi on tullut teatterityö useiden ryhmien kanssa perinteisistä näytelmistä tanssituotantoihin, tuliteatteriin ja nykysirkusprojekteihin.

  Siinä missä yhtyeen nimi sisältää sanaleikin, on toisen albumin otsikko suorasukainen. Folkjazz from Finland kertoo yhdellä vilkaisulla, mitä on lupa odottaa. Ja ne lupaukset kolmikko lunastaa. Sippolalle, Rauhalalle ja Tuomelle ominainen, eurooppalaisen freejazzin perinteestä kumpuava soitto soljuu vuolaasti kansanmusiikin omaisten teemojen virrassa.

  Levy-yhtiö: Eclipse Music

  Jori Huhtala Trio - Jori Huhtala 3

  Kontrabasisti Jori Huhtalan trio on uudenlainen yhtyekonsepti suomalaisella jazzkentällä. Yhtye rakentaa musiikissaan vahvoja tunnelmia ja äänimaisemia, jotka kutsuvat kuulijaansa heittäytymään mielikuviensa vietäväksi. Huhtalan sävellyksissä yhdistyvät harkittu vähäeleisyys sekä monitahoisesti polveileva rytmikkyys, jotka antavat pohjan yhtyeen jäsenten lennokkaille improvisaatioille. Jori Huhtala 3 julkaisi ylistäviä arvioita keränneen albuminsa helmikuussa 2018. Huhtalan lisäksi yhtyeessä soittavat suomijazzin huippunimet, saksofonisti Jussi Kannaste ja pianisti Aki Rissanen.

  Levy-yhtiö: Fredriksson Music

   Mopo - Mopocalypse

   Saksofonisti Linda Fredrikssonin, basisti Eero Tikkasen ja rumpali Eeti Niemisen muodostama Mopo julkaisee uuden levynsä Mopocalypse We Jazz -levymerkillä. Mopon neljäs kokopitkä julkaisu ja kolmas triolevy Mopocalypse räjäyttää yhtyeen monitasoisen musiikin kokonaan uusille tasoille. Kyseessä on sydänverta ja hikeä tihkuva kokonaisuus, jonka tunneskaala kattaa koko spektrin raivokkuudesta kauniin surumielisten sävyjen kautta puhtaaseen onnellisuuteen. Samalla levy on tarina ystävyydestä ja bändin kehityksestä vuosien yhteisen taipaleen varrella. Mopo kävi uutta albumiaan tehdessä jopa hajoamisen partaalla ja prosessin vaatima tiristys kuuluu upeasti tulevalla levyllä. Mopon soundi kehittyy Mopocalypsella monella eri tasolla ja lopputulos on luontevassa ryöpsähtelyssään tarinallisesti looginen.

   Mopocalypse avaa Mopon maailmankuvaa ja visiota musiikin ohella myös yhtyeen toimittaman zinen muodossa. Levyn vinyyli- ja CD-versioiden mukana tuleva Mopozinen numero 1 pitää sisällään asiaa mm. Mopon instrumenteista, kiertuemeiningistä, Mopo24-projektista ja Eeron kokemuksista totaalikieltäytymiseen liittyneestä valvontarangaistuksesta.

   Levy-yhtiö: We Jazz

   Timo Lassy - Moves

   Timo Lassyn kuudes albumi Moves on jylhä tuplalevy, jolla saksofonistin säveltämää musiikkia kuullaan useissa eri kokoonpanoyhdistelmissä. Pitkän uran uuden suomalaisen jazzin kärjessä tehneen Lassyn uusinta julkaisua on sekä kotimaisissa että kansainvälisissä huippuarvioissa kuvattu merkkiteokseksi, joka esittelee artistin tuotantoa laaja-alaisesti ja enteilee uusia taiteellisia avauksia ja suuntauksia.

   Pitkään yhdessä toimineen Timo Lassyn yhtyeen huippumuusikoiden (Georgios Kontrafouris piano, Antti Lötjönen basso, Teppo Mäkynen rummut ja Abdissa Assefa perkussiot) lisäksi albumilla ovat mukana saksofonistilegenda Eero Koivistoinen, laulaja Joyce Elaine Yuille, rap-artisti Paleface sekä maineikkaan Ricky-Tick Big Bandin vaskisektio sovittaja Valtteri Laurell Pöyhösen johdolla.

   "Levylle oman tunnelmansa tuovat mainiot vierailijat ja albumin työnimenä olikin alunperin With Friends", Lassy kertoo. "Kukin vieraista piipahti studiosessiossa hyvin luontevasti ja tekeminen oli erittäin inspiroivaa. Levyn biisit alkoivat muotoutumaan toden teolla yhtyeemme kymmenvuotiskiertueella syksyllä 2017, ja siitä oli hyvä jatkaa kohti valmista albumia. Yhdessä tekeminen ja ystävyys ovat levyn teemoja, jotka kuuluvat joka kappaleessa."

   Levy-yhtiö: Membran

   Ticketmaster
   Created by Designer Helsinki