EMMA-Kategoriat 2017


Jazzalbumi


3TM - Form

Suomijazzin eturivin tuottaja-rumpali Teppo Mäkynen esitteli syksyllä 2017 uuden yhtyeensä 3TM, jossa monessa mukana oleva Mäkynen esittelee uudenlaisen musiikillisen maailman. 3TM on jazztrio, jossa mukana Mäkysen ohella ovat tenorisaksofonisti Jussi Kannaste ja basisti Antti Lötjönen. Form on 15 kappaleen kokonaisuus, joka soljuu ensisingle Five New Dukesin luuppaavasta rytmistä avariin maisemiin, usein abstraktin elektronisen musiikin muotokieltä jazzmusiikkiin tuoden. Kokonaisuus on pohdiskelevaa, syviä sävyjä heijastelevaa nykymusiikkia vailla rajoja.

 

We Jazz

Aki Rissanen Trio - Another North

Aki Rissanen Trio kuuluu kiistatta tämän hetken kirkkaimpaan kotimaiseen jazzeliittiin. Yhtye julkaisi toisen levynsä Another North marraskuussa 2017 brittiläisen Edition Recordsin kautta. Se on tarkasti hiottu ja rytmisesti intensiivinen jatke Amorandom-debyytille, joka voitti Emma-palkinnon Vuoden Jazzalbumi -kategoriassa vuonna 2016. Levy esittelee kokeneen ja poikkeuksellisen yhtenäisen trion, jossa loistavat pianisti Rissasen lisäksi maamme arvostetuimman jazzrytmisektion jäsenet, basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Julkaisun yhteydessä yhtye esiintyi muun muassa Lontoon legendaarisella PizzaExpress-klubilla sekä teki laajan kiertueen Japanissa. Levy on kerännyt ylistäviä arvosteluita niin tärkeimmissä kotimaisissa medioissa kuin kansainvälisilläkin markkinoilla. Another North on väkevä albumi, joka nostaa Aki Rissanen Trion koko eurooppalaisen jazzkentän eturiviin.

 

Edition Records

Anni Elif - Edith

Anni Elif Egecioglu (synt. 1986, Göteborg) on ruotsalais-turkkilainen laulaja, sellisti ja säveltäjä, joka on vaikuttanut suomalaisella musiikkikentällä ahkerasti jo lähes kymmenen vuotta. Albumin musiikki vie kuulijan intiimille matkalle, jossa hienot sävellykset kohtaavat futuristisen äänimaiseman ja improvisaation. Edith Södergranin runouden näynomaisuus ja aikakauden futuristiset ja symboliset virtaukset kietoutuvat saumattomasti Anni Elifin sävellyskieleen. "Edith" -albumilla Anni Elifin lisäksi musisoivat hänen pitkäaikainen kumppaninsa, myös mm. Elifantreesta tuttu saksofonisti Pauli Lyytinen sekä hänen Kauhukakara -yhtyetoverinsa basisti Joonas Kuusisto ja pianisti Tuomas A. Turunen. Pitkään yhdessä musisoinut kvartetti loihtii kuulaisiin sävellyksiin taianomaisen kanvaasin sekä sähköisin että akustisin soittimin.

 

Eclipse Music

Teemu Viinikainen III - Return of Robert Dickson

Teemu Viinikainen on yksi suomen arvostetuimmista jazzkitaristeista. ”Return of Robert Dickson” on kitaristin tuoreimman kokoonpanon, särmikkään Teemu Viinikainen III -trion ensilevy. Albumi jatkaa Viinikaisen Robert Dickson -saagaa, joka alkoi hänen 2005 julkaistulla ensimmäisellä albumillaan ”Tales of Robert Dickson”. Kahden hillitymmän, akustisvoittoisen levyn jälkeen uusin albumi tekee paluun sähköisempien sointien maailmaan.

 

Eclipse Music

Verneri Pohjola - Pekka

Palkittu ja kiitetty Verneri Pohjola on kuulunut yli vuosikymmenen suomalaisen nykyjazzin omaleimaisimpiin taiteilijoihin. Läpimurtonsa Ilmiliekki Quartetin kanssa tehnyt Pohjola tunnetaan yhtyeistään Verneri Pohjola Quartet ja Verneri Pohjola Group. Pohjolan kolmas albumi Bullhorn vakiinnutti trumpetistin aseman voimakkaana ja visionäärisenä jazzartistina myös kansainvälisellä musiikkikentällä ja palkittiin vuoden parhaan jazzalbumin Emmalla. Brittiläiselle Edition Recordsille levyttävän Pohjolan viimeisimmällä Pekka-albumilla hän tulkitsee yhtyeineen isänsä, sähköbassolegenda Pekka Pohjolan sävellyksiä. Hienon vastaanoton yleisöltä ja kriitikoilta saanut albumi on kerännyt ylistäviä arvioita niin kotimaassa kuin kansainvälisissä medioissa. Pohjola vastaanotti tänä vuonna Suomen korkeimman jazzmuusikolle myönnettävän tunnustuksen, Yrjö-palkinnon.

 

Edition records

Lippupalvelu
Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki