EMMA-Kategoriat 2016


Jazzalbumi
AKI RISSANEN / Amorandom

Pianisti Aki Rissasen kokenut triokokoonpano on tämän hetken mielenkiintoisimpia kotimaisia jazzyhtyeitä. Brittiläisen Edition Recordsin alkuvuodesta 2016 julkaisema Amorandom-albumi on huima voimannäyttö yhtyeen kyvyistä ja levy on kerännyt lähes poikkeuksetta viiden tähden arvioita. Levy esittelee pianistin johtaman yhtenäisen triokokoonpanon, jossa mukana ovat maamme arvostetuimpiin muusikoihin kuuluvat basisti Antti Lötjönen ja rumpali Teppo Mäkynen. Bändiliideri Rissanen on tehnyt vakuuttavaa nousua kotimaisen jazzin eturiviin ja samalla kansainvälisesti seuratuksi jazzmuusikoksi, joka on osoittanut kyvykkyytensä osana lukuisia maineikkaita yhtyeitä ja myös sooloartistina. Erittäin onnistunutta Amorandomia onkin helppo veikata Rissasen kansainväliseksi läpimurroksi. Rissasen melodisissa sävellyksissä läikkyy aito löytämisen riemu ja lahjakas trio, jossa kullakin jäsenellä on luonnollinen roolinsa, antaa kappaleille mahdollisuuden puhjeta kukkaan. Aki Rissanen, piano Antti Lötjönen, kontrabasso Teppo Mäkynen, rummut

IRO HAARLA / ANTE LUCEM FOR SYMPHONY ORCHESTRA AND JAZZ QUINTET

Säveltäjä, pianisti, harpisti, sovittaja Iro Haarla on Sibelius Akatemiassa klassisen koulutuksen saanut pianisti (op.Izumi Tateno, Heikki Sarmanto) , joka sittemmin on luonut kansainvälisen uran eurooppalaisen vapaan jazzin artistina. Hänen sävellyksiään esittävä suomalais-norjalainen Iro Haarla Quintet on levyttänyt saksalaiselle ECM-yhtiölle, tuottajanaan Manfred Eicher; ”Northbound 2005 ja ”Vespers” 2011, joista jälkimmäinen palkittiin EMMA-palkinnolla parhaana kotimaisena jazzlevytyksenä v.2011. Yhtye on esiintynyt lukuisilla kansainvälisillä jazzfestivaaleilla Euroopassa, sekä Pohjois -Amerikassa. Haarlan laajin sävellystyö ”Ante Lucem” on 4-osainen teos sinfoniaorkesterille ja jazz quintetille, - myös ECM-Recordsin julkaisema albumi v.2016 : NorrlandsOperans Symfoniorkester joht. Jukka Iisakkila , solisteina Trygve Seim(sax), Hayden Powell (trp), Ulf Krokfors (kontrabasso), Mika Kallio(rummut) ja säveltäjä itse. ( ke Umeå Jazz Festival 2012 /Sveriges Radio) Haarla on myös levyttänyt suomalaiselle TUM-Records.lle: Yhdessä basisti Ulf Krokforsin kanssa työstetyt ” Heart of a Bird” 2003 ja ”Penguin Beguine” (Jazz-EMMA v.2005) , sekä Iro Haarla Sextet: ”Kolibri” 2013, sekä Juhani Aaltonen &Iro Haarla duo:”Kirkastus” 2015. Iro Haarla on säveltänyt tilausteoksia UMO Jazz Orchestra:lle, - duo-sävellyksiä Pepa Päiviselle (sax &huilu) ja Juhani Aaltoselle (sax.&huilu), - tehnyt lukuisia sovitustöitä mm.Edward Vesalan, Tapani Rinteen, Matti Johannes Koivun sävellyksistä. Haarla toimii pianistina nykyään myös Juhani Aaltonen Quartet.ssa, Ulf Krokfors Quartet.ssa, Sakari Kukon Valo-Quartet.ssa, sekä johtaa omaa piano trioa (Iro Haarla, Ulf Krokfors; basso, Markku Ounaskari; rummut) Suomen Jazzliitto myönsi Iro Haarlalle Yrjö-palkinnon v.2006.

(Kuvan on ottanut Maarit Kytöharju)

JOONA TOIVANEN / LONE ROOM

Italialainen levy-yhtiö Cam Jazz julkaisi kotimaisen jazzpianisti Joona Toivasen soolopianolevyn 23. syyskuuta. Lone Room -albumi on Toivasen toinen soolopianolevy vuonna 2013 ilmestyneen Polaritiesalbumin jälkeen ja järjestyksessään kolmas levytys Cam Jazzilla. Kolme vuotta sitten julkaistu Polarities keräsi julkaisunsa aikaan runsaasti kiitettäviä arvioita medialta, ja uudella albumilla kuullaan lisää Toivasen kiitoksia keränneitä tunnistettavia, lähes klassisia melodioita sekä hengittävää, mutta tyylikästä modernia pianojazzia. Italialainen Cam Jazz on 16-vuotias itsenäinen levy-yhtiö, joka on Toivasen uutukaisen lisäksi julkaissut aiemmin musiikkia myös muilta nimekkäiltä suomalaisilta jazzyhtyeiltä, kuten SUN Triolta ja Big Bluelta.Suomen tällä hetkellä kansainvälisesti tunnetuimpiin jazzpianisteihin lukeutuva Joona Toivanen (s. 1981) on tullut monelle tutuksi oman trionsa kautta, joka on aktiivisesti keikkaillut ja julkaissut materiaalia jo lähes kahdenkymmenen vuoden ajan. Toivasen triossa vaikuttaa hänen itsensä lisäksi rumpali Olavi Louhivuori sekä kontrabasisti Tapani Toivanen, ja triolta on ilmestynyt tähän mennessä viisi albumia. Toivanen vaikuttaa parhaillaan Göteborgissa, Ruotsissa ja oman trionsa sekä useiden muiden yhtyeprojektiensa lisäksi toimii osana perhokalastusta sekä jazzia yhdistävää Jazz & Fly Fishing -yhtyettä ja -konseptia, jonka musiikkia on julkaistu niin DVD- kuin äänitemuodossa. Lone Roomin sävellyksissä ja Toivasen soitossa yhdistyvät pohjoismaisesta jazzista tuttu melankolisuus ja kaiho, lyyrisyys sekä vahvat, tunnistettavat melodialinjat. Levy koostuu kahdeksasta kappaleesta, joista osa on pidemmälle sävellettyjä ja osa jättää enemmän tilaa vapaalle improvisaatiolle. Albumin sävellykset muodostavat pitkiä kaaria, joissa korostuu läsnäoleva tunnelma, matkan alku sekä päämäärä. "Kyseessä ei ole kuitenkaan täysin vapaasti improvisoitu musiikki, vaan kappaleilla on rakenteet ja raamit, jotka ohjaavat improvisaatiota", Toivanen kertoo itse uutukaisestaan. "En halunnut päättää kappaleiden kestoa, vaan soitin ja improvisoin niiden ympärillä sen verran kuin tuntui luontevalta." Kun ensimmäisellä soolopianolevyllään Toivanen kehitti teemoja preparoidun pianon sekä päällekkäisäänitysten ympärille, kuullaan Lone Roomissa jälleen uusia tapoja preparoida flyygeliä, mutta myös orgaanisempaa ja puhtaampaa jazzpianismia, tällä kertaa ilman päällekkäisäänityksiä.

JUKKA PERKO AVARA / INVISIBLE MAN

Jukka Perko Avaralla on nimensä veroinen, tilaa antava lähestyminen musiikkiin. Tämän jo instrumentaatioltaankin ainutlaatuisen yhtyeen jokainen jäsen on omaleimainen ja tunnistettava muusikko. Avara sekoittaa yhteisesti säveltämänsä teemat ja soolot kuulijalleen tuoreeksi voimajuomaksi, jota huolella valitut lainakappaleet maustavat. Vahvasti kerronnallinen ilmaisu tekee kappaleista pieniä tarinoita, jotka tasapainoilevat kutkuttavasti viipyilevyyden ja voimakkaan etenemisen välisessä jännitteessä. Kokoonpano julkaisi Avara-nimisen debyyttialbuminsa arvostetulla Blue Note -levymerkillä maaliskuussa 2012. Yhtyeen toinen levy Invisible Man julkaistiin puolestaan saksalaisen ACT-levy-yhtiön kautta toukokuussa 2016. Jukka Perko, saksofoni Teemu Viinikainen, akustinen kitara Jarmo Saari, sähkökitara

    RANTALA, DANIELSSON,ERSKINE / HOW LONG IS NOW?

    Rantala aloitti opinnot Käpylän musiikkiopistossa, jatkoi niitä Oulunkylän Pop/Jazz-opistossa ja edelleen Sibelius-Akatemian jazz-linjalla. Pikkupoikana Cantores Minores -kuorossa aloitettua klassisen musiikin koulutusta hän jatkoi 1991 New Yorkissa Manhattan School of Musicissa, jossa hän opiskeli kahden vuoden verran klassista pianoa. Iiro Rantala tunnetaan Suomen kansainvälisesti menestyneimmän jazz-yhtyeen, Trio Töykeiden, pianistina ja perustajana. Musiikinlajien raja-alueilla liikkuminen on Iiro Rantalalle luonteenomaista. Jazz-rintaman tuoreimpia kuulumisia on levytyssopimus legendaarisen ACTMusic&Vision- levymerkin kanssa. Sopimuksen kolmesta levystä ensimmäinen, soolopianolevy ”Lost Heroes” julkaistiin maaliskuussa 2011. Levy oli huikea arvostelumenestys ja sai Saksassa arvostetun Preis der Deutchen Schallplatten Kritik – palkinnon sekä Echo-palkinnon vuoden parhaasta jazzlevystä. Levylle myönnettiin v. 2015 myös Saksan Jazz Gold Award Vuonna 2014 julkaistu Rantalan kolmas ACT albumi on Iiro Rantala String Trion debyyttilevytys. Yhtyeessä soittavat Adam Baldych- viulu, Asja Valcic- sello. 2015 ACT:ille levyetty albumi My Working Class Hero on Iiro Rantalan kunnianosoitus John Lennonille, joka olisi tänä vuonna täyttänyt 75 vuotta. Levy on saanut erinomaisen vastaanoton niin kriitikoilta kuin suurelta yleisöltäkin, ja mm. Pohjois-Saksan yleisradio (Nord-Deutscher Rundfunk, NDR) valitsi sen vuoden 2015 Jazz-levyksi. Iiro Rantala on toiminut Suomen Unicefin hyvän tahdon lähettiläänä vuodesta 1994. Vuonna 2013 Tasavallan presidentti myönsi Iiro Rantalalle Pro Finlandia –ansiomerkin Vuonna 2015 Iiro Rantala palkittiin Vienti-Emmalla. Iiro Rantalan ja Zarkus Poussan Tunteiden Ilta- ohjelma palkittiin v. 2015 kunniamainnalla New York Festivals:in Best Music Special –sarjassa. Tunteiden ilta palkittiin myös parhaan radion viihdeohjelman Kultaisella ruusulla (Rose d'Or) Berliinissä. Viimeisimpänä huomionosoituksena v. 2016 Iiro Rantalalle ojennettiin JTI Trier Jazz Award.

    Lippupalvelu
    Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki