EMMA-Kategoriat 2017


Etnoalbumi


Hyväluoma Group - Reflection

Hyväluoma Group juovuttaa patanalaisen viuluperinteen ajan henkeen. Syntymäkylänsä Patanan Paganiniksi luonnehditun viulisti Tero Hyväluoman johtama yhtye soittaa musiikkia, jota säveltäjä itse on kuvannut ”pohjoismaiseksi maailmanmusiikiksi jazz­, proge­ ja elokuvamusiikillisin maustein”. Hyväluoma Group juovuttaa patanalaisen viuluperinteen ajan henkeen. Syntymäkylänsä Patanan Paganiniksi luonnehditun viulisti Tero Hyväluoman johtama yhtye soittaa musiikkia, jota säveltäjä itse on kuvannut ”pohjoismaiseksi maailmanmusiikiksi jazz­, proge­ ja elokuvamusiikillisin maustein”. Yhtye debytoi Hyväluoman ensimmäisellä soololevyllä Junkyard Ball (2013), ja julkaisi ensimmäisen omalla nimellään kulkevan pitkäsoittonsa Reflection keväällä 2017. Tero Hyväluoma on yksi suomalaisen nykykansanmusiikin ansioituneimmista viulisteista. Hän vaikuttaa muun muassa yhtyeissä Frigg, Tsuumi Sound System, Haaga Folk Machine ja Teho. Hyväluoma on vieraillut myös muun muassa Ismo Alangon, Jarkko Martikaisen, Asan, Ville Ojasen, Korpiklaanin ja Kimmo Pohjosen projekteissa. Kokoonpanossa Hyväluoman rinnalla soittavat useista eri jazz­ ja kansanmusiikkiyhtyeistä tunnetut Harri Kuusijärvi (harmonikka), Matias Tyni (piano), Vesa Ojaniemi (basso) ja Jesse Ojajärvi (rummut)

 

Lusti Music & Arts

Maija Kauhanen - Raivopyörä

Kauhasen ensimmäinen sooloalbumi Raivopyörä liikkuu vahvoissa tunnelmissa ja tunkeutuu kuulijan ihon alle. Useassa kappaleessa teemana ovat eri-ikäisten naisten kohtalot. Tekstit kertovat parisuhteiden haasteista sekä kotiväkivallasta, mutta mukaan mahtuu myös paljon iloa, riemua, lohtua ja toivoa. Raivopyörä julkaistiin keväällä 2017 Suomessa, Keski-Euroopassa sekä Iso-Britanniassa saksalaisella Nordic Notes -levymerkillä, tuottajana oli palkittu Colin Bass Walesista. Vuonna 2017 Maija ja Raivopyörä ovat saaneet ylistäviä arvioita sekä voittaneet arvostettuja ja tavoiteltuja palkintoja, kuten Suomen arvostelijain liiton myöntämän Kritiikin kannukset -maininnan “vuoden parhaasta taiteellisesta läpimurrosta” sekä Etnogaalan Vuoden tulokas -palkinnon. Viime vuosina Maija on kiertänyt maailmaa ahkerasti Aasiaa sekä Amerikkaa myöten.

 

Nordic Notes

Maria Kalaniemi & Eero Grundström - Svalan

Maria Kalaniemi ja Eero Grundström kuuluvat suomalaisen uuden kansanmusiikin huippuihin. Kalaniemi on tehnyt pitkän kansainvälisen uran, ja Eero Grundström vie huuliharpun ilosanomaa maailmalle mainetta niittäneessä Sväng –yhtyeessä. Maria Kalaniemen maine muusikkona perustuu sekä hänen ainutlaatuiseen herkkyyteensä esittävänä taiteilijana että pitkälle vietyyn virtuositeettiinsa soittimensa hallinnassa. Svalan-albumille Kalaniemi keräsi inspiraatiota luonnosta. Kalaniemen sävelmissä se yhdistyy vahvasti suomenruotsalaiseen sielunmaisemaan. Albumi nousi Euroopan maailmanmusiikkitoimittajien rankkaamana World Music Charts Europe -listan paalupaikalle heinäkuussa 2017. Vierailijoina levyllä soittavat Pekko Käppi, jouhikko ja Mikko Kosonen, kitarat.

 

Åkerö Records

Nikolai Blad - Kotiinpaluu

Kotiinpaluu on Nikolai Bladin viides albumi, jolla hän jatkaa matkaansa laulunkirjoittajana ja muusikkona. Nyt Blad laulaa ihmisen ja luonnon monenlaisesta suhteesta, sodasta, kodittomuudesta, kotiinpaluusta, läheisen kuolemasta ja paluusta luontoon, perunoista ja lapiosta.

 

Karkia Mistika Records

Wimme & Rinne - Human

Human on odotettua jatkoa Wimmen bändilevylle Mun ja Wimme Saaren & Tapani Rinteen Soabbille. Kokoonpano on vakiintunut muotoon duo ja artistin nimi on nyt ytimekkäästi Wimme & Rinne. Soabbi oli saamenkielisiin virsiin perustuva teemalevy, kun taas Human on paluu yleismaailmallisen taiteen pariin. Humanin laulut syntyivät ja kehittyvät erilaisiin metodein, biisistä riippuen. Yleensä Tapani Rinteellä on musiikillinen idea – melodinen, harmoninen, rytminen tai soundiin perustuva – josta lähdetään liikkeelle. Sitten Wimme improvisoi päälle oman vokaaliosuutensa, joka on useimmiten ei-verbaalia joikua, joskus sanojakin. Rinne valitsee sopivimmat fraasit ja työstää kappaletta eteenpäin tiiviissä yhteistyössä teknisen tuottajan kanssa. Biisin alkusysäyksenä saattaa olla myös joiku, traditionaalinen tai originaali, jonka ympärille sommitellaan muu äänimaailma. Mukana levyllä ovat norjalainen joikaaja Elle Sofe Henriksen, viulisti Olivia Holladay, pianisti Iro Haarla sekä äänivelhoina DJ Slow, Ilpo Väisänen, Tuomas Norvio sekä Konsta Muffler Mikkonen. Uuden Wimme & Rinne –levyn vastaanotto on ollut erinomainen. Kotimaassa sitä on hehkutettu mm. Helsingin Sanomien ja Hufvudstadsbladetin arvioissa ja kansainvälisesti mm. Songlinesissa ja RootsWorldissa. Human on myös julkaistu lisenssillä Keski-Euroopassa.

Rockadillo Records

Lippupalvelu
Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki