EMMA-ehdokassarjat 2018


Kriitikoiden valinta
paha.narttu

Adikia

Feministisistä sanoituksista tunnettu Adikia on noussut nopeasti keskeiseksi tekijäksi liikkeessä, joka pyrkii purkamaan aikansa eläneitä sukupuolirooleja rap-skenessä ja yhteiskunnassa. Adikia on taustaltaan rumpali ja nuori kuvataiteilija, jonka pitkäkestoinen rakkaus hip hop -musiikkiin ja kiinnostus feminismiin on johtanut hänet diggailemaan rapin usein misogynistisiakin lyriikoita omasta perspektiivistä. Tästä kiinnostuksien ristiriidasta syntyi räppäri Adikia, epäoikeuden jumalatar, joka ilmoitti jo debyyttisinglellään ”Paha Narttu” kyllästyneensä konttamiseen. Iskulinjoja ja taitavaa tyylittelyä sekä oman roolin ja kehon omistamista korostavat tekstit ovat kokonaan artistin omaa käsialaa. Vuonna 2018 Adikia on julkaissut, Wuornos, Babyshower, Koskematon ja Kopperfield -sinkut sekä Limbo EP:n itsenäisellä Rutilus Music -levymerkillä

Levy-yhtiö: Rutilus

Lac Belot - ABRACADABRA!

Lac Belot on yksi Suomen kiehtovimmista uusista suomalaisista artisteista. Helsinkiläisen karismaattisen laulajan kunnianhimolla ja taidolla orkestroitu taidepop on sanalla sanottuna vangitsevaa ja se toimii erityisen kauniisti albumimitassa. Kauneutta huokuvat ajattomat kappaleet vievät kuulijansa jonnekin Eedenin puutarhan ja Lewis Carrollin satujen välimaastoon, missä kuiskaukset yltyvät taianomaisesti massiivisiksi myrskyiksi ja tyyntyvät yhtä yllättäen. Vertailu Sufjan Stevensiin tai Nick Draken kaltaiseen ikoniin saattaa ensi alkuun tuntua väärältä, mutta rinnastukselle on varmasti pohjaa.

”Työstin albumia yli 3 vuoden ajan mm. kirkossa, vanhassa koulussa ja erinäisillä studioilla. Minulla oli alusta asti tarkka visio maailmasta, jonka haluan musiikilla tuoda esiin. Nyt kun levy on valmis, haluan viedä yleisön siihen maailmaan mahdollisimman kauniissa ja vaikuttavassa ympäristössä”,valottaa yhtyeen primus motor Jarno Takkumäki.

Lac Belotin primus motor Jarno Takkumäki on nuoresta iästään huolimatta ehtinyt mm. toimia tuottajana Laura Moision Teosto-palkintoehdokkuuden saaneella Ikuinen Valo -levyllä ja soittajana The Holyssä ja Lopunajan miehessä. Yhtyeen muut jäsenet ovat tuttuja mm. Karina, The Holy ja Morsian-yhtyeistä.

Levy-yhtiö: Solina Records

Ruusut - Ruusut

Elektropop-yhtye Ruusut julkaisi nimeään kantavan debyyttialbuminsa 31. elokuuta 2018. Ruusut ovat säveltäneet ja tuottaneet albumin itse. Vastaavana tuottajana & miksaajana toimi Artturi Taira (Rubik, Pariisin Kevät, Normal Life). Sanoituksista yhdessä Ruusujen kanssa vastaa kirjailija Lauri Levola.

Ruusut on uusi elektroninen pop-yhtye, jonka jäsenet ovat Ringa Manner, Alpo Nummelin, Samuli Kukkola ja Miikka Koivisto. Ruusut sai alkunsa vuonna 2016, kun jäsenet sopivat perustavansa bändin, jollaista ei ole ennen Suomessa kuultu. Yhtyeen debyyttikeikka nähtiin Sideways-festivaalin päälavalla kesäkuussa 2018. Ruusut nähtiin kesän aikana myös mm. Provinssissa, Ruisrockissa, Ilosaarirockissa - sekä Flowssa, jossa yhtyettä oli sunnuntain avaukseen tullut kuuntelemaan yli 10000 ihmistä. Syksyn klubikeikoista suurin osa on ollut loppuunmyytyjä.

Soundi-lehti arvio albumin arvosanoin 4/5. Hannu Linkolan mielestä Ruusut lunastaa debyytillään lupauksensa ja maksaa vielä korkojakin. Linkola kuvailee albumia ”nälkäiseksi, monitasoiseksi ja piiloviekkaasti alitajuntaan iskeväksi levyksi, joka antaa vihaisen läimäyksen jokaisen mukavuudenhaluisen tuotantoratkaisun kasvoille”. Koko arvion voi lukea osoitteesta www.soundi.fi

Imagen Iida Sofia Hirvonen kirjoittaa arviossaan, että Ruusut näyttää, että pop voi olla yhä kiinnostavaa. "Levy on kauhean hyvä ja antaa viitteitä siitä, että suomalainen pop voi olla tulevaisuudessa jotain muutakin kuin samasta ihmissuhdepaketista väännettyä arkijuustoa." - Image, 8/2018.

Levy-yhtiö: Fullsteam Records

The Holy - Daughter

Vuonna 2016 julkaistun "More Escher And Random Notes" EP:n jälkeen indierock-yhtye The Holy on onnistunut hankkimaan itselleen mainetta räjähtävän energisellä live-esiintymisellään niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Uusimmalla "Daughter" albumilla kuullaan aimo annos rumpuja, syvää bassoa, ilmavaa kitarointia sekä tunteikasta laulua. Yhtyeen kappaleet ammentavat valon ja pimeyden tasapainosta syvän ahdistuksen purkautuessa hurmiolliseen toiveikkuuteen.

Levy-yhtiö: Playground Music

Vesta - Lohtulauseita

Popartisti Vestan ponnahti suomalaisten musiikin kuuntelijoiden tietoisuuteen vaikuttavan nopeasti. Vestan omaleimaista ja sielukasta popmusiikkia on ylistetty kriitikoiden ja kuulijoiden toimesta ja Lohtulauseita oli kenties vuoden 2018 odotetuin debyyttialbumi. Levyn tuottajana on toiminut PMMP:nkin hovituottajana ansioitunut Jori Sjöroos. Vesta nimettiin sekä Soundin Vuoden tulokkaaksi että YleX Läpimurto -artistiksi (sekä raadin valinta että yleisöäänestyksen voittaja). Helsingin Sanomien arvio antoi albumille neljä tähteä ja povaa levystä ”suomalaisen popin pelastajaa”. Vesta on suhteellisen uusi tulokas musiikkikentällä, mutta vaikuttaa siltä, että hän on tullut jäädäkseen.

Levy-yhtiö: Warner Music

Ticketmaster
Created by Designer Helsinki