EMMA-Kategoriat 2015


Kriitikoiden valinta


Ikuinen Valo - Laura Moisio

Laura Moisio on valovoimainen ja persoonallinen laulaja-lauluntekijä Tampereelta. Lauran musiikki kertoo tarinoita, ja biiseissä pohditaan elämään liittyviä mutkikkaitakin asioita. Syyskuussa 2015 julkaistun Ikuinen valo -albumin kappaleiden yhtenäinen tunnelma tekee siitä vahvan kokonaisuuden. Vaikka rakkaus on teemana levyllä läsnä, kappaleet eivät keskity romanttiseen rakkauteen.

Jo' Buddy meets Funky Kingstone - Jo' Buddy

Vuonna 2010 perustettu FUNKY KINGSTON on tamperelainen Jamaika musiikin instituutiobändi. Kokoonpano on tähän mennessä säestänyt kotimaisia eturivin solisteja Palefacesta Pelle Miljoonaan ja Sami Saaresta Tommy Lindgreniin. Kansainvälisistä solisteista on bändin on bändin kanssa tehnyt yhteistyötä jamaikalaiset Earl 16 ja Winston Francis sekä sudanilaisamerikkainen DynamQ. Kokoonpanon jäsenet ovat kaikki pitkänlinjan rytmimuusikoita.

Vuonna 2014 he lyöttäytyivät yhteen laulaja-kitaristi-lauluntekijä Jo' Buddy:n kanssa, joka hoitaa nyt bändin ensimmäistä vakisolistin virkaa. Ja samassa yhteydessä bändi nimi muuntui Funky Kingstone-muotoon. Yhteistyön hedelmänä kokoonpano esittää uudempia ja vanhempia Jo' Buddy originaaleja, missä New Orleans Rhythm & Blues sekä Syvän Etelän Soul kohtaavat nautittavasti jamaikalaiset Ska, Rock Steady, Roots Reggae-tyylit, tuoden samalla ripauksen jotain tuoretta ja piristävää väreilyä tähän päivään. Levyllä vierailee duetoimassa Marjo Leinonen, sekä muita lisämausteita värikkääseen kokonaisuuteen tuovat brittipianisti Diz Watson, jamaikalainen lyömäsoitinveteraani Tony Uter (Bob Marley, Toots & The Maytals) sekä Senegalin lahja Suomen rytmimusiikille lyömäsoitinwelho Ismaila Sane (Piirpauke).

Jo' Buddy meets Funky Kingstone - cd - albumi julkaistiin huhtikuussa 2015 sekä - lp näki päivänvalon juuri Joulukuussa 2015.

- Jo' Buddy: laulu, kitara, vihellykset
- Jarno Forsman: kosketinsoittimet, melodika
- Timo Kaaja: basso - Juppo Paavola: rummut
- Tommi Laine: kitara & taustalaulu
- Masa Orpana: saxofonit
- Sami Sippola: saxofonit

Kokoonpano säestänyt kaikenkaikkiaan seuraavia solisteja: Niko Ahvonen, Ville Leinonen, Paleface, Saara Soisalo, Pelle Miljoona, Jo' Buddy, Sam Huber, Yona, Susanna Hietala, Kari Peitsamo, Sami Saari, Puppa J, Eero Raittinen, Tommy Lindgren, Marjo Leinonen, Reino Nordin, Hannibal, Earl 16 (Jam), Winston Francis (Jam), DynamQ (Sud/USA).

Lisäksi bändin jäsenet ovat rundanneet Ska/Blue Beat pioneeri Laurel Aitken:in kanssa, sekä luoneet nahkaansa mm. tamperelaisten Jing & Jangsters, Jazzgangsters, Wiley Cousins Band, One O'Clock Humph, Groovy Eyes, Buddha Surfers - bändien riveissä.

Musta Laatikko - Pariisin Kevät

Pariisin Kevät julkaisi huhtikuussa 2015 viidennen albuminsa nimeltään Musta laatikko. Albumin ovat tuottaneet Arto Tuunela ja Artturi Taira.Pitkäsoittoa on ylistetty laajasti tähän saakka vahvimmaksi Pariisin Kevät -julkaisuksi. Albumin single Haamupuhelu nousi radiohitiksi.

”Musta Laatikko. Joku väitti, että me ollaan kasvettu aikuisiksi tällä levyllä. Pitää paikkansa. Me ei olla mitään teinejä enää. Ja me tehtiin kymmenen timanttista biisiä, jotka on mun mielestä parasta Pariisin Kevättä koskaan. Saako omia biisejä kehua näin? Tekee mieli.” – Arto Tuunela

Polaris - Chisu

Chisun lokakuussa 2015 julkaistu Polaris-albumi on myynyt yli 16 000 kappaletta ja näin ollen ylittänyt kultarajan. Polaris on Chisun säveltämä, sanoittama ja tuottama. Albumin ensimmäinen single Ihana otettiin avosylin vastaan ja se nousi ennätysajassa suoraan radiosoittoa mittaavan Radiomonitorin ykkössijalle.

Yli 200 000 albumia uransa aikana myyneen Chisun 2015 loppuvuoden kiertue päättyi loppuunmyytyihin Tavastian keikkoihin ja keväällä alkaa kattava konserttisalikiertue. Chisu on palkittu urallaan yhdeksällä Emma-palkinnolla sekä Teosto-palkinnolla.

Sanguis Meus, Mama! - Pekko Käppi & K:H:H:L

Sanguis Meus, Mama! on monipuolisen jouhikkotaiteilija-solisti Pekko Käpin neljäs, mutta ensimmäinen yhdessä bändin kanssa tehty albumi. Levy on rakennettu yhdessä K:H:H:L-soittokumppanien, Tommi Laineen ja Nuutti Vapaavuoren kanssa. Tuotannollista vastuuta on kantanut myös Headline-studion Jani Viitanen.

Albumia leimaa aiempia levyjä suoraviivaisempi, jopa popmaisempi ilmaisu, rytmien kerroksellisuus ja syvän, mutta oudon kirkkaan veden äärelle vievät lyriikat. Käpin sanoin soundi on nyt ”näennäisesti armeliaampi, mutta salakavalampi ja vaarallisempi”.

Pitkäsoiton tekstimaailma elää kansanomaisen magian maailmoissa. Suomalainen voodoo oli vainoharhaista: oli tarpeen jatkuvasti suojella itseään ja omaisuuttaan sekä loitsuta itselle menestystä ja samaan aikaan manata naapurille mahdollisimman paljon epäonnea. Tästä ristiriitaisesta tilanteesta syntyi kuitenkin esteettisesti hurjia, kauniita sekä hyvinkin psykedeelisiä tarinoita. Levyn lyriikoissa Käpin omat tarinat sulautuvat näihin ihmisiltä aikojen saatossa talteenotettuihin teksteihin.

Lippupalvelu
Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki