EMMA-Kategoriat 2016


Metallialbumi
INSOMNIUM / WINTER'S GATE

Insomnium on joensuulainen, vuonna 1997 perustettu melodinen death metal –yhtye. Yhtyeen tyyli on ajan kuluessa muuttunut astetta hitaampaan, progressiivisempaan ja eeppisempään suuntaan, vaikkakin musiikki on tunnistettavissa melodiseksi death metaliksi. Insomnium julkaisi syyskuussa edellisistä kuudesta albumista poiketen konseptialbumi. ”Winter’s Gate” sisältää yhden ainoan kappaleen, jolla on pituutta eeppiset 40 minuuttia. Albumi kietoutuu ”Talven portti”-nimiseen novelliin, jonka yhtyeen laulaja ja basisti Niilo Sevänen kirjoitti vuonna 2007. Seväsen novelli voitti julkaisuvuonnaan arvostetun Nova-novellikilpailun ja sijoittui seuraavana vuonna neljänneksi vuoden parhaat kotimaiset scifi- ja fantasiatarinat palkitsevassa Atorox-äänestyksessä.

MOONSORROW / JUMALTEN AIKA

Moonsorrow on suomalainen, suomeksi laulava black- ja folkmetal vaikutteista, raskasta ja melodista metallia esittävä yhtye, jonka perustivat vuonna 1995 serkukset Henri ja Ville Sorvali. Moonsorrow on saavuttanut vankkaa suosiota myös Suomen ulkopuolella, muun muassa Saksassa ja kiertänyt esiintymässä mm. Pohjois-Amerikassa asti. Yhtye on julkaissut kaikenkaikkiaan yhden EP:n ja seitsemän albumia, josta viimeisin, ”Jumalten aika”, julkaistiin huhtikuussa.

SONATA ARCTICA / THE NINTH HOUR

Sonata Arctica on vuonna 1996 perustettu kemiläinen melodista metallimusiikkia soittava yhtye. Yhtye on julkaissut yhdeksän studioalbumia, joista kahdeksan ensimmäsitä ovat myyneet Suomessa kultalevyyn oikeuttavan määrän. Yhtyeen musiikin tyylilaji on power metal, jossa erityisesti sooloissa on neoklassisia piirteitä. Viimeisimmillä albumeillaan Sonata Arctica on kuitenkin karsinut power metal -vaikutteita musiikistaan ja yhtyeen tyyli on muuttunut progressiivisemmaksi.

STAM1NA / ELOKUUTIO

Monikertaisen Emma-voittaja Stam1nan seitsemäs albumi Elokuutio ilmestyi maaliskuussa 2016 ja se myi kahdessa viikossa kultaan oikeuttavan määrän sekä nousi ansaitusti albumilistan ykköseksi. Elokuution kaikki kappaleet nousivat myös Spotityn top70 sisään yhden päivän kuunteluilla. Vahvasti tarinallisen albumin tuotti Janne Joutseniemi ja sen miksasi ruotsalainen Jens Bogren. Levyllä vierailee mm. Amorphis-yhtyeen Tomi Joutsen. Yhtyeen seitsemännen albumin tragediamuotoisessa tarinassa Elokuutio manipuloi ihmismieliä. ”Elokuutio on lähitulevaisuudessa kotiportaillemme ilmestyvä uutuus. Se on itsetietoinen ja ilmainen. Se elää ja on olemassa vain yhteisön ylläpitämänä, videoissa ja valokuvissa. Se lisääntyy jakautumalla. Elokuutio kertoo meille keitä me olemme, miltä me näytämme ja ketkä ovat vihollisemme. Elokuutio on valhe”, kuvailee sanoittaja Antti ”Hyrde” Hyyrynen. Albumi sai poikkeuksellisen määrän mairittelevia arvioita; mm. Soundi ja Imperiumi.net antoi albumille täydet pisteet. “Stam1na on tehnyt näin älykkäästä musiikista maansa suosituinta metallia”, arvioi Soundi-lehti. Elokuutio-albumin tiimoilta Stam1na esiintyi kolmessa eri jäähallissa keväällä, ja esiintyy lukuisten festivaali- ja klubikeikkojen huipennukseksi joulukuussa historiallisesti kolme kertaa peräkkäin Helsingin Tavastia-klubilla.

THUNDERSTONE / APOCALYPSE AGAIN

Kitaristi ja tuottaja Nino Laurenteen vuonna 2000 perustama power metalliyhtye Thunderstone julkaisi huhtikuussa lähes viiden vuoden hiljaiselon jälkeen uuden albumin ”Apocalypse Again” maailmanlaajuisesti. Albumilla kuullaan jälleen laulussa Pasi Rantasta, joka vaikutti yhtyeessä jo vuosina 2000-2007. Thunderstone on julkaissut viisi albumia (Thunderstone -02, The Burning -04, Tools of Destruction -05, Evolution 4.0 -07, Dirt Metal -09).

Lippupalvelu
Sivuston suunnittelu ja toteutus: Designer Helsinki